Hlavní obsah

IFA 2024: Zkřížili extrémně odolný smartphone s reproduktorem. Rozměry nepotěší

Berlín

Na berlínském veletrhu IFA 2024, který v úterý končí, byla k vidění celá řada chytrých telefonů. Společnost Oscal se například snažila zaujmout extrémně odolným smartphonem Pilot 1, který se navíc chlubí obří baterií a také zabudovaným reproduktorem. Kupovat navíc přenosné bluetooth reproduktory tak už vůbec nebude potřeba.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Oscal Pilot 1

Článek

(od našeho zpravodaje)

Výrobci se v posledních letech předhánějí, kdo nabídne tenčí a lehčí smartphone. Pilot 1 se ale vydal úplně jinou cestou. Kvůli extrémně odolné konstrukci jeho rozměry značně narostly.

Příliš nepomohlo ani to, že se výrobce snažil do útrob vtěsnat co největší baterii, která má dechberoucí kapacitu 15 000 mAh, a velký reproduktor s výkonem 5 W, který zabírá podstatnou část na zadní straně telefonu.

Výsledek? Telefon má v pase 22 mm, to je podobný rozměr, jako kdybyste na sebe položili dva iPhony – a stejně bude Pilot 1 širší. Navíc hmotnost tohoto mobilního monstra se blíží 400 gramům. Pro srovnání: nejnovější iPhone 16 váží pouze 170 gramů.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

V pase má telefon 22 mm.

IFA 2024: Nejmenší dron od DJI má autopilota. Stojí pět a půl tisíce korun

Hardware

IFA 2024: Tenký monitor proměnili v nadupanou herní mašinu. Má to ale háček

Hardware

Špičková výdrž

Pilot 1 nabízí displej s úhlopříčkou 6,67 palce a rozlišení HD+. V útrobách se ukrývá osmijádrový procesor MediaTek MT6769V/CB, který v dnešní době patří spíše k těm pomalejším. Na trh byl tento čip uveden totiž již v roce 2021. K dispozici je 6 GB operační paměti, ta je však virtuálně rozšiřitelná až na 12 GB. Úložiště dosahuje kapacity 256 GB.

Vepředu je 32megapixelová selfie kamera, vzadu pak trojitá optika s hlavním 50megapixelovým snímačem. Nejzajímavějším prvkem zadní strany je však hlasitý reproduktor s výkonem 5 W, který se dovede rozeznít opravdu hlasitě – přehlušit dokázal i ruch na berlínském veletrhu. O žádné věrné zvukové reprodukci ale nemůže být řeč, podobně jako u celé řady levných bluetooth reproduktorů tady jde zkrátka jen o co nejhlasitější zvuk.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Zadní strana smartphonu

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Dominantním prvkem zadní strany je hlasitý reproduktor.

Naopak velkým přínosem je akumulátor s kapacitou 15 000 mAh, což je jedna z největších hodnot na trhu. Pro lepší představu, o jak vysoké číslo jde: konkurenti se zpravidla chlubí akumulátorem o kapacitě okolo 5000 mAh.

Díky velké baterii si můžete u tohoto modelu vychutnat na jeden zátah až 60 hodin hovorů, což odpovídá 2,5 dne. Pohotovostní doba činí 1100 hodin, tedy jinými slovy bezmála 12 dní. Mimochodem, pokud se vám telefon zcela vybije, na 100 % baterii dostanete podle výrobce zhruba za hodinu. Telefon totiž mohou nabíjet rychlé 33W nabíječky.

Výhodou je také certifikace IP69, díky které je telefon plně vodotěsný, nevadí mu prach ani pády z větších výšek. Smartphone dokonce splňuje armádní certifikaci odolnosti MIL-STD 810H.

Kdy a za jakou cenu se Oscal Pilot 1 objeví na pultech obchodů, výrobce neprozradil.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Odolná konstrukce by si toho měla nechat líbit opravdu hodně.

IFA 2024: Němci se mohou radovat, Češi se chytrého prstenu od Samsungu nedočkají

Hardware

IFA 2024: Podivné koule rostou v Berlíně. Po autech a koloběžkách přichází sdílené soukromí

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám