Hlavní obsah

IFA 2024: Vyráběli Nokie, teď lákají na modulární smartphone za pár tisíc

Berlín

Společnost HMD, což je mimochodem zkratka Human Mobile Devices, dlouhé roky vyráběla v rámci společné licence chytré telefony pod značkou Nokia. Platilo to ještě v loňském roce. Nyní se však tento výrobce snaží uspět pod vlastním brandem, a tak na veletrhu IFA 2024 ukázal nový modulární telefon HMD Fusion. Lákadlem bude i cenovka.

Představení modulárního smartphonu HMD FusionVideo: archiv výrobce

Článek

(od našeho zpravodaje)

Když se poprvé podíváte na tento smartphone, patrně vás ani nenapadne, jaké jsou jeho kořeny. Design je totiž od toho, co se na pultech obchodů nabízelo pod značkou Nokia, značně odlišný.

HMD Fusion se více podobá posledním generacím iPhonů, a to především kvůli ostřejším bočním liniím. Tím nejzajímavějším je však u tohoto smartphonu možnost snadné rozšiřitelnosti a nové funkce a dovednosti, jde totiž o poměrně sofistikovaný přístroj s modulární konstrukcí.

Zadní strana kvůli tomu může vypadat, jako kdyby byla nedodělaná. Je to ale samozřejmě proto, aby bylo možné připojovat další součástky. K tomu slouží především série zlatých pinů ve spodní části zadní strany.

Foto: archiv výrobce

Chytrý telefon HMD Fusion

IFA 2024: Vzhled iPhonu 16 byl nečekaně odhalen

Mobil

IFA 2024: Nejtenčí a nejlehčí smartphone s ohebným displejem

Mobil

Speciální kryty

Díky tomuto rozhraní je možné připojovat speciální kryty z edice Fusion Outfits. Například blogeři ocení možnost vestavěného ring light světla, které lze využít na předním i zadním fotoaparátu.

Rugged Outfit je zase perfektní pro každého milovníka adrenalinu. Vybaven stupněm ochrany IP68 je prachotěsný a chrání mobilní telefon při úplném ponoření do vody. Spolu s podporou bezdrátového nabíjení s magnety a SOS tlačítkem pro případ nouze tak zaujme především cestovatele.

S Casual Outfitem, který je součástí základního balení v několika barvách, však žádné další vylepšení nezískáte.

Jde prostě jen o obyčejný kryt. Speciální piny na zadní straně můžete nicméně využít i k tomu, abyste mohli telefon proměnit v kapesní herní konzoli, jednoduše nacvaknete ovladače po stranách zařízení.

Další příslušenství a kryty bude možné snadno vytvářet, protože potřebnou utilitu pro tvorbu nabídne HMD pro komunity programátorů ve speciální vývojářské open-source sadě.

Foto: archiv výrobce

Chytrý telefon HMD Fusion

Spíše průměrný výkon

Atraktivní má být také cena zařízení. HMD Fusion by měl případné zájemce vyjít na něco málo přes šest tisíc korun. Právě kvůli příznivější cenovce je ale další výbava spíše průměrná.

Srdcem telefonu je čipset Snapdragon 4 Gen 2, který má podle zvolené kombinace k dispozici 6 nebo 8 GB operační paměti. Úložiště pak dosahuje kapacity 128 nebo 256 GB. Displej nabízí úhlopříčku 6,56 palce a rozlišení HD+.

I když tedy výrobce láká na snadnou proměnu v herní konzoli, na nějaké velké herní radovánky to bohužel kvůli spíše slabšímu výkonu nebude…

Foto: archiv výrobce

Chytrý telefon HMD Fusion

IFA 2024: Češi vyrobili nejostřejší nůž, využívá ultrazvukový systém

Internet a PC

IFA 2024: Acer zkřížil notebook a herní konzoli. A funguje to skvěle

Hardware

Související články

Výběr článků

Načítám