Hlavní obsah

IFA 2024: Mobily dostaly „papírový“ displej, aby byly lépe čitelné na slunci

Berlín

Společnost TCL přivezla do Berlína na veletrh IFA 2024 celou řadu novinek. Pozornosti se těšily především nové chytré telefony řady TCL 50 Nxtpaper. Ty totiž dovedou proměnit displej na „papír“. Lze je přepnout do režimu elektronické čtečky knih. To přijde vhod v různých situacích – v noci, aby nás obrazovka tolik neoslňovala, ale především ve dne, kdy jsou obrazovky kvůli ostrému slunci hůře čitelné.

Chytré telefony řady TCL 50 NxtpaperVideo: archiv výrobce

Článek

(od našeho zpravodaje)

Nové smartphony využívají technologii Nxtpaper 3.0, která díky jedinému tlačítku umožňuje snadno přepínat mezi živým barevným displejem a černobílým režimem elektronické čtečky. Je to stejná technologie, jakou jsme si na Novinkách již představili minulý týden u tabletu TCL Nxtpaper 14.

„Tato technologie se umí přizpůsobit různým světelným podmínkám. Pomáhá minimalizovat škodlivé modré světlo a eliminuje odlesky na obrazovce, takže je vhodná pro použití jak v interiéru, tak exteriéru,“ popsali zástupci společnosti na berlínském výstavišti přednosti hybridních displejů, které mají „papírový“ režim.

Přidali rovnou i zkušenosti z běžného provozu: „Ať už vyřizujete e-maily v parku, sledujete videa na pláži nebo čtete elektronickou knihu při západu slunce, zůstává displej jasný a bez odlesků s typickým maximálním jasem až 550 nitů. Režim nočního osvětlení ve tmě automaticky vyšle upozornění na přepnutí do jemnějšího jasu, který za šera snižuje namáhání očí, což je ideální při relaxaci u videa nebo čtení před spaním.“

Foto: archiv výrobce

Chytrý telefon TCL 50 Nxtpaper 5G

Foto: archiv výrobce

Chytrý telefon TCL 50 Nxtpaper 5G

IFA 2024: Tablet se promění v elektronickou čtečku knih, stačí stisknout jediné tlačítko

Hardware

IFA 2024: Chytrý květináč promění živé rostliny na domácí mazlíčky

Hardware

Až sedm dní na jedno nabití

Hybridní displeje mají u dvou nových smartphonů úhlopříčku 6,8 palce a nabízejí rozlišení full HD+. Potěší i vysoká obnovovací frekvence 120 Hz, hodí se především při hraní her a sledování videí. Dotykovou plochu je možné ovládat i přibaleným stylusem. Především při „papírovém“ režimu máte pocit, jako kdybyste psali skutečně na papír, jak jsme si mohli v Berlíně vyzkoušet.

Telefon pohání osmijádrový procesor Mediatek Dimensity 6300, kterému sekunduje 8 GB operační paměti. Virtuálně ji lze ale rozšířit až na dvojnásobek. Úložiště nabízí kapacitu 512 GB. Zabudovaný akumulátor nabízí kapacitu 5010 mAh a podporuje až 33W nabíjení. V černobílém režimu slibuje výrobce výdrž až sedm dní na jedno nabití.

Novinka od TCL má dohromady čtyři fotoaparáty. Vepředu je 32megapixelová selfie kamera, vzadu je pak trojitá optika. Ta se skládá z hlavního 108megapixelového snímače, 8megaspixelového širokého fotoaparátu a dvoumegapixelové makro kamery. Navzdory vysokému rozlišení hlavního fotoaparátu telefon zvládá natáčet pouze full HD videa při 30 snímcích za sekundu.

Foto: archiv výrobce

Chytrý telefon TCL 50 Pro Nxtpaper 5G

Foto: archiv výrobce

Chytrý telefon TCL 50 Pro Nxtpaper 5G

Osekaná základní verze

Výše uvedené parametry platí pro pokročilejší smartphone TCL 50 Pro Nxtpaper 5G. Základní verze bez slůvka Pro v názvu má většinu součástek stejnou, osekáno však bylo integrované úložiště z 512 GB na 256 GB. A také přední fotoaparát nabízí rozlišení jen 8 MPx.

Obě novinky zamíří do prodeje ještě během září. Základní TCL 50 Nxtpaper 5G vyjde případné zájemce na 5999 Kč. Pokročilejší verze TCL 50 Pro Nxtpaper 5G má pak výrobcem cenu nastavenou na 7999 Kč.

IFA 2024: Ptáci dostanou chytrá krmítka, abychom je mohli šmírovat

Hardware

IFA 2024: Podivné koule rostou v Berlíně. Po autech a koloběžkách přichází sdílené soukromí

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám