Hlavní obsah

Chystá se další generace AI. Samsung ukáže nové skládačky s ohebným displejem

Už příští měsíc by si měly odbýt premiéru nové skládací smartphony řady Galaxy Z od společnosti Samsung, které se vyznačují ohebným displejem. Zástupci jihokorejského elektronického gigantu také prozradili, že novinky odstartují „další generaci umělé inteligence“.

Pozvánka na akci Galaxy Unpacked, kde se představí nové smartphony řady Galaxy ZVideo: archiv výrobce

Článek

Tradiční akce Galaxy Unpacked se tentokrát koná netradičně již zkraje července, zpravidla totiž ohebné telefony ukazuje jihokorejský elektronický gigant až v srpnu. Letos si ale Samsung pospíšil, patrně kvůli plánované olympiádě – jednoduše se nechce o pozornost dělit s velkolepou sportovní akcí.

Ve středu zástupci podniku prozradili, že slavnostní tiskovka se bude konat ve středu 10. července v Paříži, a to od 15:00.

„Přichází další generace umělé inteligence Galaxy AI. Tentokrát pronikne do skládacích telefonů Galaxy Z a následně do celého ekosystému Galaxy. Připravte se na úplně nový svět plný netušených možností, které nová verze mobilní umělé inteligence přináší,“ láká oficiální pozvánka Samsungu.

Apple vyvinul vlastní umělou inteligenci

AI

Dvě různé skládačky

Všechny další detaily ale zástupci jihokorejského elektronického gigantu zatím drží pod přísným informačním embargem. Dle očekávání bychom se měli nicméně dočkat dvou různých modelů.

Rozdělení světa ohebných smartphonů od Samsungu je vcelku jasné od samého začátku. Modely z produktové řady Fold tak představují výkonné pracovní stroje, které si však díky vnějšímu displeji zachovávají poměrně kompaktní rozměry. Když potřebujete větší pracovní plochu, jednoduše telefon otevřete a získáte v podstatě polohovatelný tablet. Jinak tomu není ani u loňského provedení Galaxy Z Fold5.

Flip5 skládací konstrukci využívá k tomu, aby v kapse nezabíral tolik místa. V podstatě má tedy rozměry klasického smartphonu, který ale v půlce přehnete na polovinu. Vzhledem k tomu, jak se rok od roku displeje chytrých telefonů zvětšují, je toto řešení velmi praktické. Už se nemusíte otravovat s rohem telefonu trčícím z kapsy, se kterým zavadíte několikrát denně o různé překážky. Modely řady Flip se snadno vejdou i do opravdu malých kapes.

Samsung Galaxy Z Flip5 naživoVideo: Novinky

Samsung Galaxy Z Fold5 naživoVideo: Novinky

AI pod taktovkou Samsungu

Jak užitečná může být umělá inteligence v chytrých telefonech, ukázala společnost Samsung již zkraje letošního roku. Systém Galaxy AI dostaly v lednu jako první smartphony z rodiny Galaxy S24. Postupně se ale formou aktualizace dostaly nové vychytávky také na starší zařízení od jihokorejského elektronického gigantu.

Na umělé inteligenci staví například nová funkce Live Translate (Živý překlad), která přijde vhod při cestování, ale i při spolupráci se zahraničními studenty či kolegy. Jde totiž o textový i hlasový obousměrný překladač hovorů v reálném čase, který je integrován přímo do telefonu. Není tedy potřeba nic instalovat.

Při telefonním hovoru tak stačí zvolit, jakým jazykem mluvíte vy a jakým protistrana. Umělá inteligence jen s nepatrným zpožděním překládá váš text cizinci a naopak, domluvit se tak můžete klidně i v místech, kde by to jinak nebylo možné. Čeština sice zatím nepatří mezi podporované jazyky, ale jinak systém funguje poměrně spolehlivě.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Funkce Live Translate (Živý překlad) v akci

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Modré logo vlevo označuje funkce Galaxy AI

Podobně jako s hlasem dovede Galaxy AI kouzlit také s textem. Zcela bezproblémové jsou překlady zpráv, telefony vyzbrojené umělou inteligencí toho ale umějí ještě daleko více.

Novinkou je například Textový asistent (Chat Assist). Jde o textový nástroj, který dovede automaticky upravit text.

U jakéhokoli textu stačí kliknout na příslušné tlačítko na virtuální klávesnici a zvolit, do jaké formy má být text převeden. Odpověď se tak upraví podle toho, zda ji posíláte blízkému kolegovi, šéfovi nebo partnerovi. Na podporu češtiny si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Funkce Poznámkový asistent (Note Assist) zase umožňuje pomocí umělé inteligence vytvářet shrnutí poznámek, formátovat je pomocí přednastavených šablon nebo k nim tvořit titulní strany s náhledem.

Praktická je také funkce Asistent přepisu (Transcript Assist), díky ní lze záznamy s využitím AI přepisovat, shrnovat jejich obsah, a dokonce je i překládat.

Prohlédněte si smartphony Samsung Galaxy S24Video: Novinky

Nová éra mobilního světa. Samsung Galaxy S24 přichází s umělou inteligencí

Mobil

Související články

Apple už nekraluje trhu chytrých telefonů

Společnost Apple se na konci loňského roku vyhoupla do čela žebříčku výrobců, kteří prodávají nejvíce chytrých telefonů. Kralovat však vydržela pouze jedno...

Výběr článků

Načítám