Hlavní obsah
Online

Apple odhalil iPhony 16

Cupertino
Aktualizováno

V pondělí večer se konala v americkém Cupertinu velká tiskovka společnosti Apple. Americký technologický gigant na ní odhalil novinky pro předvánoční sezonu – nové chytré hodinky Apple Watch, sluchátka AirPods i telefony iPhone s číslovkou 16 v názvu. Novinky.cz sledovaly slavnostní akci v on-line reportáži.

Živě: Představení nových produktů od AppluVideo: Apple

Článek

Konec tiskové konference

Slavnostní akce Applu je u konce a s tím i naše on-line reportáž. Děkujeme všem čtenářům za pozornost.

Kdy začne prodej?

Hned po konci tiskovky odstartuje Apple předobjednávky nových iPhonů. Samotný prodej začne až 20. září.

Všechna vylepšení v jednom snímku

Na snímku níže si můžete v jednoduché grafice prohlédnout všechna zásadní vylepšení nových iPhonů 16 Pro. „Je to nejlepší iPhone, jaký jsme kdy vyrobili,“ uvedli zástupci Applu na slavnostní akci.

Foto: Novinky

Apple iPhone 16 Pro

Pokročilé fotoaparáty

Nové iPhony 16 Pro mají na zadní straně tři objektivy. Základ tvoří 48megapixelová fusion kamera, kterou doplňují širokoúhlý objektiv se stejným rozlišením jako hlavní kamera a 12megapixelový fotoaparát s pětinásobným přiblížením.

Video lze natáčet v rozlišení 4K až při 120 snímcích za sekundu. Záznam zvuku zlepšují hned čtyři hi-res mikrofony.

Foto: Novinky

Fotoaparáty u iPhonu 16 Pro

Důraz na umělou inteligenci

Apple opět zdůrazňuje, že díky umělé inteligenci startuje „nová éra iPhonů“. To samozřejmě platí také pro nejnovější iPhony 16 Pro. Systému Apple Intelligence jsme se nicméně detailně věnovali už v řádcích níže u základních iPhonů 16. Pokud se tedy chcete dozvědět o umělé inteligenci od Applu více, stačí posunout výčet zpráv v této on-line reportáži na nižší pozice.

Zdůrazněme alespoň, že modely řady Pro nabídnou čipset Apple A18 Pro. Budou tedy výkonnější než základní šestnáctky – a logicky nabídnou svižnější pracovní tempo než loňské top modely.

Nové velikosti

Zatímco základní iPhony 16 mají stejně velké obrazovky jako loňské modely, nabízejí tedy úhlopříčky 6,1 a 6,7 palce, u nových iPhonů 16 Pro se rozhodl Apple pro změnu. Větší iPhone 16 Pro Max má 6,9palcovou obrazovku místo 6,7palcové, menší iPhone 16 Pro narostl z 6,1 na 6,3 palce.

Foto: Novinky

Nové velikosti iPhonů 16 Pro

Foto: Novinky

Barevné varianty nových iPhonů 16 Pro

Nové tlačítko nechybí

Stejně jako základní šestnáctky i verze Pro dostala novou hardwarovou spoušť fotoaparátu. Nachází se na levé bočnici, toto tlačítko využijete především ve chvíli, kdy budete pořizovat snímky v režimu na šířku. Přímo na spoušť vám totiž přirozeně vyjde ukazováček pravé ruky.

Alespoň v rychlosti připomeňme, že spoušť funguje jako dotykový senzor. Pohybem prstu doprava a doleva je možné díky tomuto prvku například zoomovat obraz.

Na řadě jsou iPhony 16 Pro!

Na scéně je zpět šéf Applu Tim Cook, který potvrdil to, na co jsme všichni čekali – příchod iPhonů 16 Pro. „Přinášíme tu nejlepší zkušenost ze světa iPhonů,“ neskrýval Cook nadšení z novinek.

Foto: Novinky

Takto vypadá iPhone 16 Pro.

Ceny zůstanou stejné

Apple přislíbil, že ceny iPhonů 16 budou stejné jako u loňských modelů. Na oficiální tiskovce se ale samozřejmě řeší výhradně situace pro americký trh. Na oficiální ceny pro český trh si budeme muset ještě počkat.

Dva objektivy, ale čtyři různé záběry

Hlavní kamera mimochodem nabídne rozlišení 48 megapixelů. Druhý objektiv je pak napojen na 12megapixelový senzor a nabízí dvojnásobné přiblížení.

Přestože jsou k dispozici pouze dva objektivy, Apple slibuje, že „máte v kapse čtyři fotoaparáty“. Kombinací snímačů lze totiž dosáhnout makra, širokoúhlého záběru a jedno- i dvojnásobného přiblížení.

Patrně i kvůli tomu Apple změnil rozvržení fotoaparátů na zadní straně, ty jsou nově umístěny pod sebou.

Foto: Novinky

Parametry nových fotoaparátů v iPhonu 16

Chytrá spoušť fotoaparátu

Nové tlačítko na boku, které slouží jako hardwarová spoušť fotoaparátu, je daleko chytřejší, než by se mohlo na první pohled zdát. Kromě spouště totiž funguje jako dotykový senzor – právě proto byl na předchozích únicích příslušenství pro nové šestnáctky vidět výřez v krytu.

Pohybem prstu doprava a doleva je možné díky tomuto prvku například zoomovat obraz.

Foto: Novinky

Nová hardwarová spoušť fotoaparátu u iPhonu 16

Apple Intelligence přijde ve vlnách

Umělou inteligenci od Applu dostanou také starší přístroje formou softwarové aktualizace. Tu bude americký technologický gigant uvolňovat ve vlnách. První státy se dočkají už příští měsíc, řada evropských států až v příštím roce.

Skleněná záda, nové tlačítko

Základní iPhony 16 budou mít na zádech barvené sklo, které bude chránit Ceramic Shield. Díky tomu by měly být nové jablečné telefony údajně až o 50 % odolnější než minulá generace. Samotné tělo telefonu je z recyklovaného hliníku.

Na boku telefonu nalezneme také nové tlačítko, které slouží výhradně k ovládání spouště fotoaparátu telefonu. Po vzoru edice Pro přibylo také akční tlačítko, jemuž bude možné přiřadit libovolnou funkci.

Foto: Apple

Apple iPhone 16

Umělá inteligence v hlavní roli

Nové iPhony 16 dostávají čip Apple A18, který byl postaven speciálně pro umělou inteligenci. „Od základů navržený pro Apple Intelligence,“ hlásá slogan Applu u nových jablečných smartphonů.

Apple Intelligence porozumí textu i obrázkům. Dovede tedy poznat například na snímku vaše dítě, aby urychlila vyhledávání konkrétních osob. Pomocí AI bude možné také editovat fotografie, například z nich nechat automaticky zmizet nežádoucí objekty v pozadí.

Obrázky bude možné také automaticky generovat na základě textového zadání. Pokud tedy budete chtít vytvořit snímek rozkvetlé zahrady, postačí to napsat, načež systém od amerického technologického gigantu vytvoří realistický snímek – přesně podle zadání.

Foto: Novinky

Apple Intelligence na iPhonu

Novinka má být také schopna pomoci uživatelům s psaním textu. Platí to přitom nejen o e-mailech, ale o jakýchkoliv dokumentech. Z pár poznámek budete tedy moci nechat AI naformulovat text speciálně pro šéfa nebo kolegu, ale klidně i zamilovaný dopis pro svou lásku.

Systém umělé inteligence se přitom bude od uživatele učit. Například na iPhonu bude schopen rozpoznat, jaké notifikace jsou pro vás důležité – a těm následně přidá vyšší prioritu.

Znalost preferencí uživatele AI využije například i k tomu, aby mu doporučila co nejvhodnější restauraci, kterou by mohl navštívit.

Na řadě jsou iPhony!

Spekulace se potvrdily! Apple právě odhaluje iPhone 16! Nový iPhone 16 přijde ve dvou velikostech, s 6,1- a 6,7palcovým displejem.

Foto: Novinky

Nové iPhony 16

NačítámNačíst starší příspěvky
Související témata:

Výběr článků

Načítám