Hlavní obsah

Microsoft investuje 2,2 miliardy eur do datových center ve Španělsku

Madrid

Americká technologická společnost Microsoft investuje 2,2 miliardy eur (přes 55 miliard Kč) do nových datových center ve Španělsku. Podle agentury AFP to uvedla místní vláda v Aragonii. Na severovýchodě země tak vzniká centrum cloudového inženýrství. Podle šéfa aragonské vlády Jorgeho Azcóna se objem plánovaných investic Microsoftu v regionu zvýší na 6,7 miliardy eur.

Foto: Reuters

Logo Microsoftu

Článek

„Je to skvělá zpráva pro aragonskou ekonomiku,“ řekl Azcón na tiskové konferenci a zdůraznil velký hospodářský přínos, který se od investice očekává. Vytvoří podle něj řetězový efekt, který přiláká další firmy.

Microsoft oznámil plán na výstavbu nových datových center loni v říjnu. Záměrem firmy je „poskytovat služby cloud computingu evropským podnikům a organizacím veřejného sektoru“. Výši investice však tehdy skupina neupřesnila.

Zpráva přichází šest týdnů poté, co společnost Amazon Web Services (AWS) oznámila, že v příštích deseti letech hodlá investovat 15,7 miliardy eur do zvýšení kapacity svých datových center ve stejném regionu. AWS odpovídá za správu cloudu v americké firmě Amazon.

Až 2100 nových pracovních míst

Nový projekt datového centra se rozkládá na 88 hektarech. Podle analýzy společnosti IDC, na kterou se americká společnost odvolává, by díky němu v letech 2026 až 2030 mohlo vzniknout 2100 pracovních míst.

Boom datových center, jejichž servery ukládají obrovské množství informací, souvisí s rozvojem generativní umělé inteligence (AI). Datové farmy jsou velmi náročné na energii. Tu jim může nabídnout právě region Aragonie, který je řídce osídlený, velmi slunečný a silně vystavený větru. Nachází se tam obrovské solární a větrné farmy a je dobře napojen na španělské komunikační sítě.

Investice 300 milionů, důraz na udržitelnost. Seznam.cz otevřel nové datové centrum

Internet a PC
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám