Hlavní obsah

Kreml chce obejít sankce pomocí kryptoměn. Rusům ale platby nedovolí

Moskva

Ruští zákonodárci v úterý schválili návrh zákona, který podnikům umožní používat kryptoměny v mezinárodním obchodu. Jde o součást snahy, jak obejít západní sankce uvalené na Rusko po invazi na Ukrajinu. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Kryptoměny bitcoin, ethereum a dogecoin

Článek

Ruští zákonodárci zákon přijali na doporučení ruské centrální banky. Jedním z hlavních zastánců nového zákona byla guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová. Ta podle agentury Reuters uvedla, že „první transakce prostřednictvím kryptoměn proběhnou do konce roku“.

Samotný zákon by měl ale začít platit už od září. „Přijímáme historické rozhodnutí ve finanční sféře,“ prohlásil šéf dolní komory parlamentu Anatolij Aksakov.

Ruská centrální banka podle nového zákona vytvoří „novou experimentální infrastrukturu“ pro platby kryptoměnami. Samotný platební systém by měl být spuštěn až na základě úspěšných testů, podrobnosti o chystané infrastruktuře však nebyly oznámeny.

Trump zcela otočil, chce z Ameriky udělat bitcoinovou velmoc

Internet a PC

Zákon je součástí balíčku, který také obsahuje předpisy o těžbě kryptoměn a oběhu dalších digitálních aktiv.

Rusové kryptoměnami dál platit nesmějí

Pikantní na tom je, že s kryptoměnami počítají ruští zákonodárci skutečně jen v rámci mezinárodního obchodu. Nový zákon tak nezruší stávající zákaz plateb kryptoměnami obyvatelům a firmám v Rusku.

Navzdory snaze Ruska přejít na měny svých obchodních partnerů a vyvinout alternativní platební systém v rámci skupiny rozvíjejících se ekonomik BRICS je stále mnoho plateb prováděno v dolarech a eurech a prochází mezinárodním systémem SWIFT. To vystavuje banky v zemích obchodujících s Ruskem riziku sekundárních sankcí, což je nutí zpřísnit postupy pro dodržování předpisů.

Rusko čelilo značným zpožděním v mezinárodních platbách s hlavními obchodními partnery, jako je Čína, Indie a Spojené arabské emiráty. Stalo se tak poté, co banky ve zmiňovaných zemích začaly být pod tlakem západních regulátorů opatrnější.

Rizika sekundárních sankcí vzrostla. Znesnadňují platby za dovoz.
guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová

Ruská centrální banka uvedla, že zpoždění plateb se stalo pro ruskou ekonomiku „velkou výzvou“. Ve druhém čtvrtletí letošního roku to vedlo k 8% poklesu ruského dovozu.

„Rizika sekundárních sankcí vzrostla. Znesnadňují platby za dovoz a to se týká široké škály zboží,“ prohlásila Nabiullinová. Zdůraznila přitom, že zpoždění plateb vedlo k delším dodavatelským řetězcům a růstu nákladů.

Raketový růst nepřišel, po schválení ETF ethereum oslabilo

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám