Hlavní obsah

Kde hrozí aktuálně nebezpečí? Mapy.cz připravily speciální povodňovou mapu

Portál Mapy.cz nově sleduje povodňovou situaci v Česku, a to v rámci spolupráce s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ). Uživatelé tak mohou na přehledné mapě ve svém počítači nebo mobilu sledovat, jak se situace na tuzemských řekách vyvíjí a kde hrozí aktuálně nebezpečí.

Foto: Mapy.cz

Povodňová mapa na serveru Mapy.cz

Článek

„Na webovém rozhraní je možné si přepnout zobrazení na povodňovou mapu a sledovat aktuální stav řek,“ uvedla Veronika Geltner z tiskového oddělení společnosti Seznam.cz, která portál Mapy.cz provozuje.

Zobrazovány jsou informace z měřicích bodů na jednotlivých průtocích, které ČHMÚ eviduje.

Část Pardubic se chystá na evakuaci, stav ohrožení platí na 17 tocích

Počasí
Foto: Mapy.cz

Tlačítko pro přepínání mapy se nachází vlevo nahoře.

Zapnout povodňovou mapu je možné přímo na portálu Mapy.cz v levém horním rohu. Nabídka se ukrývá pod tlačítkem „Změnit mapu“. „Při kliknutí na konkrétní bod se zobrazí detailní údaje o momentálním průtoku v daném místě, jeho trendu a případný stupeň povodňové aktivity,“ konstatovala Geltner.

Barevné značení Mapy.cz přebírají přímo od ČHMÚ. Modrá barva značí normální stav, červený bod už ale znamená ohrožení. Celkem se barevně odlišuje pět různých stavů, jejich přehled naleznete v tabulce níže:

Barevné značení na povodňové mapě

  • Modrý bod značí normální průtok
  • Zelený bod je bdělost (první stupeň)
  • Žlutý bod je pohotovost (druhý stupeň)
  • Červený bod znamená ohrožení (třetí stupeň)
  • Růžový bod je v ČHMÚ uvedený jako extrémní povodeň a představuje třetí stupeň

„Přehledně je také vidět, kde je stav vody jiný než obvykle. Mapa zvýrazňuje i aktuální uzavírky silnic pro lepší plánování bezpečné trasy,“ doplnila mediální zástupkyně Seznamu.

Pokud Integrovaný záchranný systém (IZS) stanoví evakuační zóny a stanoviště, tyto informace se podle ní na mapě rovněž objeví.

Povodňová mapa fungovala původně výhradně ve webovém prohlížeči na počítači, v pátek večer se ji ale podařilo zprovoznit také v aplikaci pro mobily.

Foto: Mapy.cz

Detailní informace o stavu na konkrétním toku

Aktuální povodňová situace v ČR

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související články

Výběr článků

Načítám