Hlavní obsah

Katastrofální IT kolaps nedá vtipálkům spát. Zapojili i Čtvrtníčka

Od největšího výpadku IT systémů uběhl už týden. A přestože se podařilo po pár dnech drtivou většinu problémů vyřešit, vtipálky nenechává tato událost rozhodně chladné. Podívejte se na další várku vtipů, která pojednává o globálním kolapsu IT systémů, za který mohla jediná aktualizace bezpečnostního softwaru od firmy Crowdstrike.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Logo společnosti Crowdstrike

Článek

V prvních dnech to nebylo úplně jasné, ale jak se nyní ukazuje, prsty ve výpadku měl nejspíš i herec Petr Čtvrtníček. Stačilo jen dvakrát stisknout enter.

Crowdstrike se profiluje jako bezpečnostní společnost. Je tomu ale opravdu tak? Není to náhodou jen zástěrka pro nový malware?

Kolaps celého počítačového světa byl způsoben jen jedním neopatrným chytnutím madla, jak obrazně řečeno ukazuje automobil přeplněný všemi subjekty, které jsou přímo závislé na IT systémech. Schválně jestli uhádnete, kdo to madlo držel…

Kdo zaplatí účet za globální chaos? Výpadek IT způsobil astronomické škody

Internet a PC

Vtipálci poukazují také na to, že šéf Crowdstriku George Kurtz původně pracoval ve společnosti McAfee. Právě v době, kdy tam byl zaměstnán, došlo k podobnému kolapsu, tehdy aktualizace antivirového softwaru vyřadila počítače s operačním systémem Windows XP po celém světě.

I když v celém IT výpadku byl Microsoft vlastně nevinně, právě stroje s operačním systémem Windows byly nejvíce postiženy. To nahrává fanouškům konkurenčních systémů doslova na smeč. A je jedno, zda se bavíme o platformě macOS či Linuxu.

Když se nad celým globálním výpadkem IT zamyslíme víc, je jasné, že to byl promyšlený tah. Co není online, nemůže být napadeno skrze internet. Od bezpečnostní firmy je to tedy vlastně geniální tah.

Je však nutné zdůraznit, že kolaps nezpůsobila žádná aktualizace, jak média tvrdí. Vše totiž bylo vypnuto jediným tlačítkem. Sestra geniálního chlapce Dextra ze stejnojmenného seriálu pouze nevěděla, co to tlačítko dělá.

Ať už je pravda jakákoliv, je jasné, že obchodníci už nebudou v Crowdstriku potřeba. Loučí se rozhodně se ctí.

Foto: repro MemeCenter

Sestra geniálního chlapce Dextra ze stejnojmenného seriálu pouze nevěděla, co to tlačítko dělá.

Crowdstrike byl pro počítačový svět v podstatě něco jako Godzilla pro ten skutečný. Potkat v reálu nechcete nikoho ze zmiňovaných.

Jisté každopádně je, že naplánovat jakoukoliv aktualizaci na pátek nebyl vůbec dobrý nápad. V IT učebnicích by mělo být „vytesáno“, že v pátek se aktualizace neprovádějí.

Na druhou stranu lidé ve společnostech, kde žádný systém od Crowdstriku nepoužívali, museli mít minulý víkend velmi poklidné spaní.

Foto: repro MemeCenter

Co má společného Crowdstrike a Godzilla?

Nešlo o první globální IT katastrofu. Šéf Crowdstriku byl i při kolapsu Windows XP

Software

Související články

Výběr článků

Načítám