Hlavní obsah

Technické dárky za vysvědčení

Už v pátek se ukáže, jak moc se děti v uplynulých měsících snažily, až se přijdou pochlubit s vysvědčením. Odměnou jim můžou být různé technologické vychytávky, které je potěší a zároveň jim v novém školním roce usnadní práci.

Programovatelný robot RoboMaster S1 od společnosti DJIVideo: archív výrobce

Článek

Elektronika je bezesporu fenoménem dnešní doby. Počítače, tablety a smartphony s připojením na internet považuje většina mladistvých za naprostou samozřejmost. A není žádným tajemstvím, že tyto chytré pomocníky často využívají ke krácení volného času.

V drtivé většině případů buď hrají hry, sledují videa na internetu, nebo brouzdají na sociálních sítích.

Čas lze nicméně využít daleko efektivněji, děti se například mohou naučit programovat. Programátorů je totiž stejně jako dalších IT expertů akutní nedostatek, a tak děti mohou svůj koníček už za pár let snadno proměnit v lukrativní zaměstnání.

Rodiče mohou pomoci svým ratolestem v rozvoji digitálních dovedností a informatického myšlení pomocí sofistikovaných hraček. Ty dovedou děti naučit, jak vlastně fungují aplikace či jak se ovládají roboti, aby plnili jejich příkazy.

Nemusí stát desetitisíce. Lákadla cenově dostupných smartphonů

Testy

Šikovný robot

Naučit děti nenásilnou formou prvním krůčkům v programování se snaží Ozobot Evo, který se nabízí za 7599 Kč. Jde o velmi malou interaktivní hračku, která se snadno vejde do každé kapsy. Podle výrobce představuje tu nejzábavnější cestu ke skutečné robotice. V praxi ji skutečně některé základní školy využívají k tomu, aby se děti naučily programovat.

Minirobot o velikosti golfového míčku bude pod vedením dítěte zvládat hned několik činností. Stačí mu nakreslit na papír linky, načež je začne následovat. Rozeznává přitom jejich barvy, podle toho pozná, co po něm jeho majitel chce. Snadno mu tedy můžete naprogramovat choreografii na svou oblíbenou písničku nebo si zahrát deskové hry s přáteli, ve kterých bude představovat princip náhody.

Ozobot si rozumí s tabletem, pro který výrobce připravil víc zábavných i výukových možností. Přímo na displeji mu nakreslete dráhy s příkazy nebo řešte logické úlohy. Testovaný kousek je kompatibilní s přístroji, které jsou vybaveny operačními systémy Android a iOS.

Foto: archív výrobce

Ozobot Evo

Matematika i fyzika

Robomaster S1 od společnosti DJI může na první pohled vypadat jako obyčejný tank na dálkové ovládání. Ve skutečnosti jde však o velmi sofistikovaného robota, který má 46 programovatelných komponent a šest programovatelných modulů umělé inteligence.

Nepřekvapí tedy, že je určen spíše pro starší děti, které se na připojeném tabletu či chytrém telefonu naučí programovat v jazycích Scratch a Python. To vše zábavnou formou, kdy se budou snažit posouvat možnosti tohoto obrněnce na další úroveň.

Se svými vrstevníky pak mohou s naprogramovaným tankem soupeřit o to, kdo má nejlépe připravený a vyzbrojený stroj. Toto robotické vozítko se totiž může snadno pohybovat prakticky na jakémkoliv povrchu díky čtyřem robustním kolům a silným elektromotorům. Díky HD kameře pak na připojeném tabletu či mobilu přesně vědí, co jejich tank dělá.

Robomaster S1 nenaučí děti pouze programovat, ale pomůže jim také s pochopením fyziky, matematiky a bude zdokonalovat jejich reakční dobu. Snad jedinou vadou na kráse je vyšší pořizovací cena. Případné zájemce totiž tento model od DJI vyjde na 13 998 Kč.

Foto: archív výrobce

Dji RoboMaster S1

Kreativita a tvořivost

Jiné modely zase hravou formou rozvíjejí kreativitu a prostorovou představivost těch nejmenších. Zároveň je učí trpělivosti a tomu, jak pracné může být něco vytvořit. Právě takové hračky mohou být pro řadu dětí ideální odměnou za vysvědčení.

U jednotlivých technických hraček je dobré sledovat, jaké je jejich věkové doporučení. Výrobci zpravidla dobře vědí, co zvládne tříleté dítě a co desetileté.

3D pero Start+ od společnosti 3Doodler cílí na děti od šesti let, zabavit je dokáže na dlouhé hodiny. Nejde přitom o žádné plýtvání času, s tímto šikovným nástrojem rozvíjejí svoje kreativní myšlení, stejně tak si ale mohou vylepšit prostorové myšlení, lehkou motoriku a osvojit si přesnost a trpělivost.

Balení obsahuje lehké a ergonomické pero, knihu inspirací a 72 kusů filamentů – plastových strun představujících náplň do pera, které jsou dostupné v sedmi barevných variantách. Z nich je pak možné vytvářet nejrůznější postavičky, modely letadel či aut.

V začátcích jako předloha k práci poslouží přiložená kniha inspirací, která obsahuje přesné návody na výrobu 12 projektů.

Praktické je, že pracovní teplota pera činí pouhých 40 °C, je tedy zcela nemožné se o něj popálit. Struny, jejichž nahřátím je umožněno prostorové kreslení, jsou vyrobeny z polykaprolaktonu (PCL), což je materiál, který není toxický, a tak nikterak neškodí zdraví. Díky tomu mohou tento kreativní nástroj používat i ty nejmenší děti. 3Doodler Start+ se v obchodech nabízí za 1389 Kč.

Foto: archív výrobce

3Doodler Start+

Technické myšlení

Malé i velké konstruktéry se snaží naučit technickému myšlení česká elektronická stavebnice Boffin Magnetic Lite, která se v obchodech nabízí za 1175 Kč. Děti si na ní mohou osahat základy elektroniky a zároveň lépe pochopit, jak fungují vymoženosti moderní doby okolo nich.

K dispozici je 150 různých projektů. Zdatní konstruktéři mohou navíc hledat další inspiraci na webových stránkách Boffinu či na sociálních sítích. Vytvářet můžete i vlastní projekty, fantazii se meze nekladou.

Verze Lite používá speciální fixy s vodivou barvou, díky čemuž není potřeba pro tvorbu jednotlivých projektů tolik součástek. Díky kompaktním rozměrům není žádný problém vzít si stavebnici s sebou na letní dovolenou.

Stavebnice je určena pro děti od osmi let. A skutečně i takto malé děti si s většinou projektů poradí samy. Boffin Magnetic Lite se skládá z magnetické podložky založené na technologii spojující magnetismus a vodivou plochu. Na podložku se staví jednotlivé komponenty stavebnice – vodivá propojení, kondenzátory, přepínače, vypínače, tlačítka či rezistory a mnohé další. Hned v základním balení získáte 30 dílků, další se dají přikoupit.

Představení stavebnice Boffin Magnetic LiteVideo: archív tvůrců

Jde to i zadarmo

Děti se mohou naučit programovat s využitím internetu klidně i zadarmo. Existují totiž speciální aplikace, které je světem jedniček a nul provedou interaktivní a zábavnou formou. Jedním z takových programů je například Sololearn, určený pro chytré telefony a tablety s operačními systémy Android a iOS.

Bezplatnou výuku nabízí také aplikace Codecademy. Nejde však o internetovou učebnici v pravém slova smyslu, ale spíše o zábavnou hru, kdy v praktických cvičeních doplňujete kusy kódu a sledujete, co se pak stane.

Novinky ze světa chytrých domácností

Testy

Související články

Co umí moderní počítače a notebooky

S novými počítači a notebooky se v uplynulých týdnech doslova roztrhl pytel. Moderní přístroje se chlubí především kompaktnějšími rozměry a vyšším výkonem,...

Jaká budoucnost čeká televizory

Přestože se nový rok nepřehoupl ještě ani za první čtvrtinu, výrobci nám již naservírovali celou řadu nových zajímavých televizorů. Jasně tak ukázali, jakým...

Lákadla moderních notebooků

Výrobci notebooků se v posledních týdnech předhání, kdo nabídne zajímavější model. Zatímco některé stroje lákají na líbivý vzhled, jiné se snaží zaujmout...

Výběr článků

Načítám