Hlavní obsah

Na co dát pozor při výběru powerbanky

Nedocenitelným parťákem na cesty jsou powerbanky, tedy záložní zdroje energie. Ty již několik let pomáhají uživatelům s dobíjením mobilních telefonů. Moderní modely vedle rozmanitých kapacit zaujmou i pokročilými funkcemi. Vybrat ideální model tedy nemusí být vůbec jednoduché. Poradíme, na co si dát pozor.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Jedním z nejdůležitějších parametrů je pochopitelně kapacita powerbanky, která se udává v mAh. Údaje udávané na obalu je ale nutné brát spíše orientačně, protože důležitou roli hraje také efektivita powerbanky.

Pokud u modelu s kapacitou 10 000 mAh naleznete ve specifikacích efektivitu 80 %, reálně se při dobíjení dostanete na kapacitu jen okolo 8000 mAh. V úvahu je přitom nutné brát také ztráty kvůli rozdílnému napětí powerbanky a rozhraní USB.

Navzdory tomu může být právě hodnota mAh ideálním vodítkem, podle kterého lze powerbanky vybírat. Ne vždy totiž platí, že čím větší kapacita, tím lépe. Powerbanka s vyšší kapacitou je větší a těžší, což může být třeba na horské túře velký problém. Například powerbanka s kapacitou 20 000 mAh váží zpravidla zhruba půl kilogramu.

IKEA stahuje nebezpečné powerbanky, mohou způsobit požár

Internet a PC

Kapacity powerbank

  • Do 5000 mAh: Kompaktní powebanky, které vystačí maximálně na jedno nabití mobilu. Na cestách ale nezaberou příliš místa.
  • Od 5000 mAh do 10 000 mAh: Vhodné modely do práce i do školy, které stačí na jedno až dvě nabití moderních chytrých telefonů.
  • Od 10 000 mAh do 15 000 mAh: Takto velké powerbanky se již hodí i na cestování, hravě zvládnou i dvoudenní výlety.
  • Od 15 0000 mAh do 20 000 mAh: S takto velkou powerbankou můžete fungovat až pět dní bez nabíječky, samozřejmě pokud nebudete na chytrém telefonu hrát každý den hry a jinak ždímat výkon na maximum. Týden pod stanem zvládnete.
  • Více než 20 000 mAh: Jde o nefalšované záložní zdroje, celá řada modelů dokáže kromě chytrých telefonů dobít také větší zařízení, jako je třeba notebook. Modely s ještě vyšší kapacitou – například 30 000 mAh – se hodí pro případy, kdy chcete trávit delší čas mimo civilizaci.

MWC 2024: Smartphone zrozený pro apokalypsu. Bez nabíječky vydrží měsíce

Mobil

Rychlost nabíjení

Díky řádkům výše už víme, kolik energie se do powerbanky vejde. Neméně důležitým parametrem, na který ale většina uživatelů při výběru zapomíná, je výstupní proud. Díky němu se vlastně dozvíme, jak rychle dokáže powerbanka přenést energii do připojeného zařízení.

Nejčastěji se setkáme s hodnotami 1 A, 2,1 A nebo 3 A, na trhu jsou ale i modely schopné zvládnout klidně i 5,1 A.

Při hodnotě 1 A se moderní chytré telefony nabíjejí neskutečně pomalu, právě takový výstupní výkon ale nalezneme u těch nejlevnějších powerbank. V praxi to znamená, že telefon s baterií o kapacitě 4000 mAh můžete nabíjet klidně až čtyři hodiny. Ve prospěch menších a pomalejších powerbank pochopitelně hovoří jejich přívětivá cena.

I přesto je ale vhodnější pokukovat po modelech se 2,1 A nebo 3 A. Modely s vyšším výstupním proudem dovedou vedle smartphonů nabíjet notebooky i další větší zařízení.

Někteří výrobci ještě udávají i přesné parametry výkonu – především u pokročilejších modelů, což se hodí právě pro dobíjení více zařízení najednou nebo notebooků. Narazit tak můžete na powerbanky, které nabízejí výkon klidně i 150 W. Díky tomu mohou dobíjet přes rozhraní USB-C klidně i výkonné herní notebooky.

Konektorová výbava

I když bude v Evropě zavedena jednotná nabíječka s USB-C konektory, zatím nová pravidla Evropské unie v platnost nevstoupila.

Proto je dobré při výběru myslet i na to, jakými konektory powerbanka disponuje. Mezi nejčastěji používané výstupy patří USB-A, Micro USB a rychlejší USB-C nebo také Lightning výstup – tedy konektor, který využívají některá zařízení od Applu.

Rozdílné konektory jsou nejen pro připojená zařízení, ale také pro nabíjení samotné powerbanky.

Jednotná nabíječka pro mobily se v roce 2024 stane realitou. Notebooky budou následovat

Mobil

Zatímco základní modely mají zpravidla pouze jeden konektor pro nabíjení powerbanky a druhý pro napájení připojeného zařízení, pokročilejší modely jich mají klidně několik. Především pro powerbanky s větší kapacitou pak není žádný problém nabíjet více zařízení najednou.

Na trhu jsou i různé specialitky. Například powerbanky, které mají zabudované solární panely, případně mohou samy sloužit jako bezdrátová nabíječka, tedy dovedou dodat energii do chytrého telefonu i bez použití jakéhokoliv kabelu.

Některé velkokapacitní powerbanky mohou vedle nabíjení dokonce nouzově nastartovat automobil propojením s jeho akumulátorem.

Speciální funkce

Výrobci neustále vymýšlejí další zlepšováky a nadstandardní funkce, aby své modely co nejvíce zatraktivnili před stále se rozrůstající konkurencí. Vedle startování automobilů, bezdrátového nabíjení či solárních panelů tak můžete na pultech obchodů narazit i na modely, které mají zabudovanou svítilnu. V kempu pod stanem tak snadno nahradíte i baterku.

A tím se dostáváme k zajímavému faktu. Na cesty si nemusíte kupovat pouze powerbanku, ale klidně i nějaké multifunkční zařízení. Na trhu jsou například bluetooth reproduktory, které mohou fungovat jako powerbanka. Místo dvou různých zařízení tak stačí do batohu přibalit jen jedno.

Zajímavé jsou také powerbanky, které k indikaci stavu akumulátoru používají LED displej. Dovedou zobrazit nejen důležité údaje o nabíjení, ale také daleko přesnější stav akumulátoru powerbanky ve srovnání s obyčejnými LED diodami, které prostě jen problikávají.

Vodotěsné powerbanky

Vítaným vylepšením je také podpora rychlonabíjení. Pokud takový standard podporuje i připojený chytrý telefon nebo počítačový tablet, zvládne se nabít rychleji. Pochopitelně to platí i v případě, že potřebujete dobít powerbanku ze zásuvky.

Zapomenout nesmíme ani na různé stupně krytí. Na trhu jsou totiž powerbanky, které se hodí i do náročného terénu. Některým modelům nevadí prach ani voda.

Například certifikace IP67 by měla zajistit, že zařízení bude fungovat i v případě, že bude ponořeno metr hluboko pod vodní hladinu po dobu až 30 minut. Pod vodou ale samozřejmě nemůžete nabíjet, protože by se zkratovala elektronika. Nicméně vydatný déšť nebo pád do louže by neměly být žádný problém.

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, startují ceny těch nejlevnějších powerbank na méně než 100 Kč. Modely určené primárně pro chytré telefony ale mohou stát klidně i několik tisíc korun. Velké nabíjecí centrály, jež jsou určené do obytných vozů, pak i desítky tisíc korun.

Šikovná powerbanka nastartuje auto. Dokáže ale nabít i telefon

Hardware
Související témata:

Související články

Co umí moderní počítače a notebooky

S novými počítači a notebooky se v uplynulých týdnech doslova roztrhl pytel. Moderní přístroje se chlubí především kompaktnějšími rozměry a vyšším výkonem,...

Jaká budoucnost čeká televizory

Přestože se nový rok nepřehoupl ještě ani za první čtvrtinu, výrobci nám již naservírovali celou řadu nových zajímavých televizorů. Jasně tak ukázali, jakým...

Novinky ze světa chytrých domácností

Roboti, kteří nás poslechnou na slovo, ale také inteligentní mikrovlnné trouby schopné dokonale připravit prakticky jakékoliv jídlo. Chytré domácnosti čeká...

Výběr článků

Načítám