Hlavní obsah

Co umí moderní TV a projektory

Velkým tématem na veletrhu IFA 2024, který se konal tento měsíc v německém Berlíně, byly také projektory a televizory. Některé novinky se chystají do prodeje ještě před Vánocemi. Na co se můžeme těšit?

Průhledný televizor od LG na veletrhu IFA 2024 v BerlíněVideo: Miloslav Fišer, Novinky

Článek

Společnost Kivi ukázala na berlínském výstavišti nové modely produktové řady Kivi Smart TV. Ty se na první pohled nijak dramaticky neliší od konkurenčních modelů, v praxi toho umějí ale daleko více.

Nejzajímavější v tomto ohledu totiž není obrazovka televizoru, ale překvapivě zadní strana. Zde nalezneme řadu pinů, díky kterým můžeme připojovat tzv. Smart Home IoT moduly. Ty by podle výrobce měly přinést do našich domácností doplňkové funkce pro bezpečnost, informace, ovládání a komfort.

Místo toho, aby výrobce vybavil televizor hromadou funkcí, které lidé nebudou potřebovat, zvolil právě možnost modulů. Uživatel si tak bude moci do domácnosti vybrat skutečně jen to, co bude potřebovat, a nebude muset připlácet za zbytečné funkce navíc.

IFA 2024: Modulární televizor se naučí nové funkce. Stačí nacvaknout krabičku

Hardware
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Modulární TV od společnosti Kivi

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Detailní pohled na jeden z modulů

Na veletrhu IFA 2024 byly prezentovány první čtyři moduly – projektor, RGB světlo, klimatizační modul a detektor kouře. Výrobce se ale netají tím, že by v budoucnu chtěl nabídku modulů dále rozšiřovat podle přání uživatelů.

A jak to funguje v praxi? Například detektor kouře se hodí do domácností s krbem. Pokud TV zaznamená zvýšené hodnoty oxidu uhelnatého, okamžitě spustí alarm a zároveň odešle upozornění do obslužné aplikace, kterou bude mít majitel nainstalovanou ve svém telefonu.

Klimatizační modul zase dovede sledovat vlhkost, teplotu a další hodnoty v naší domácnosti. Podle měření a preference uživatelů pak dovede ovládat na dálku chytrá klimatizační zařízení. Funguje v podstatě jako termostat.

Zajímavě vypadá také modul s projektorem. Ten umí promítat světelné efekty na strop nebo zařízení. Využívat jej mimochodem lze i ve chvíli, kdy je TV vypnutá. Při domácí párty se určitě takové zařízení hodí.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Modul s projektorem má nastavitelný kloub.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Projektor v akci

RGB modul také v místnosti dělá různé světelné efekty, vychází však z obrazu, jaký aktuálně vidíme na televizoru. Hodí se to především v noci, kdy přechod mezi světlou obrazovkou a tmavou stěnou není tak výrazný, díky čemuž by neměly být naše oči tak unavené.

Všechny moduly se díky technologii TMOD jen nacvaknou na zadní stranu televizoru, právě z TV se i napájejí. Nemusíme se tedy otravovat s žádnými kabely či dalšími ovladači, vše ovládáme jen pomocí ovladače na TV.

Na pulty obchodů chce Kivi přinést modulární televizory ještě letos. Ceny zatím upřesněny nebyly.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Moduly se nacvakávají na zadní stranu televizoru.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Modulární TV od společnosti Kivi

Průhledná obrazovka

Průhledné televizory byly velkým hitem už letos v lednu na veletrhu CES v americkém Las Vegas. Tehdy to ale ještě mohlo vypadat, že jde o vzdálenou hudbu budoucnosti. Společnost LG nicméně na veletrhu IFA ukázala, že jde o hotový produkt, kterému není moc co vytknout.

Na první pohled si většina návštěvníků veletrhu patrně ani nevšimla, že jde o nový televizor LG Signature OLED T. Kvůli masivnímu rámu totiž novinka připomínala spíše reklamní poutač lákající na nové produkty z kategorie chytrých domácností.

Průhledný OLED panel se pro to hodil dokonale, protože nemá některá omezení, na která jsme byli zvyklí u tradičních televizorů. Například doposud bylo problematické umístit televizor někam do prostoru, neboť pak danou místnost rozděloval a narušoval, o nevzhledných kabelech na zadní straně nemluvě.

To ale u novinky nehrozí, Signature OLED T lze umístit klidně i doprostřed obýváku, TV přesto nebude díky průhlednému panelu vadit ve výhledu.

Transparentní TV od LG na veletrhu CES 2024Video: archiv výrobce

Obávat se nemusíme ani svazku kabelů. Obraz je totiž do TV přenášen bezdrátově. Všechny kabely se připojí k dodávanému Zero Connect Boxu, který následně s TV komunikuje.

Vyzdvihnout si zaslouží také modulární konstrukce novinky, která usnadňuje různé způsoby instalace.

„Televizor OLED T se dodává jako volně stojící, k umístění u stěny nebo k montáži na stěnu. Zákazníci si ho mohou dále přizpůsobit přidáním stojanových nebo visutých polic po obou stranách obrazovky, aby co nejlépe vyhovoval jejich jedinečnému vkusu a preferencím,“ prohlásili zástupci společnosti.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Průhledná TV od LG

„Průhledný OLED televizor LG umožňuje majitelům objevovat nové formy zábavy a používání díky dvojímu způsobu zobrazení: průhlednému nebo neprůhlednému. Díky funkci Always-On-Display se z OLED T stane průhledné digitální plátno pro prezentaci uměleckých děl, videí nebo fotografií. Obsah zobrazený na průhledné obrazovce se zdánlivě vznáší ve vzduchu, ale zároveň splývá s okolním prostorem a vytváří působivý vizuální efekt přinášející jedinečnou atmosféru,“ doplnili.

Další možností je podle autorů funkce T-Bar, která nabízí užitečný informační ukazatel ve spodní části obrazovky. Na panelu T-Bar se zobrazují upozornění na zprávy, aktualizace počasí nebo názvy přehrávaných skladeb, zatímco zbytek obrazovky poskytuje jasný a ničím nerušený výhled na prostor za ním.

Případní zájemci musejí počítat s tím, že průhledný televizor nemá tak saturované barvy, jako jsme zvyklí u tradičních modelů. Novinka je nicméně jasnou ukázkou toho, jakým směrem se bude vývoj TV patrně ubírat.

Společnost LG přislíbila, že se novinka začne prodávat ještě letos. Cenu však zatím neprozradila.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Průhledná TV od LG

Kompaktní kino

Co u domácího kina od společnosti NexiGo zaujme na první pohled, jsou dozajista kompaktní rozměry. Konkrétně má tento model proporce 54,71 × 12,22 × 40,75 cm. Hmotnost dosahuje 9,9 kg.

Připomíná tedy tak trochu baculatější DVD přehrávač, které ještě nedávno zdobily naše obývací pokoje. Proti němu toho ale umí daleko více. Je to skutečně plnohodnotné domácí kino – se vším, co k tomu patří.

V první řadě jde o laserový projektor, který se podle výrobce může pochlubit trojitým laserem pro živější a přesnější barvy. Reprodukuje více než jednu miliardu barev a pokrývá působivý 107 % široký barevný gamut BT.2020.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Domácí kino je poměrně kompaktní.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Takto vypadal obraz v osvětlené hale v pravé poledne.

Kvalita obrazu se skutečně drží na vysoké kvalitě, jak jsme měli možnost v Berlíně vyzkoušet. Obraz byl překvapivě sytý a dobře viditelný i během ostrého slunce, které přes okno u stánku do výstavní haly pronikalo. Však také svítivost dosahuje špičkové hodnoty 2400 lumenů.

Projektor je schopen vykouzlit obraz o velikosti 80 až 150 palců, tedy 2 až 3,8 metru. A to při rozlišení 4K ze vzdálenosti pouhého půl metru. Samozřejmě nejlepšího obrazu lze docílit pouze s kvalitním plátnem.

Vyzdvihnout si zaslouží také velmi nízká latence 9 ms, což patří mezi projektory k nejnižším hodnotám. Díky tomu je možné na tomto modelu hrát klidně i hry. S brýlemi projektor navíc dovede navodit také iluzi 3D obrazu, čímž se opět filmový zážitek přibližuje reálným kinům.

Vedle obrazu ale novinka zaujme i velmi hutným zvukovým projevem. K dispozici jsou celkem čtyři měniče, které nabízejí výkon 60 W. I na rušném výstavišti jste to s touto sestavou mohli rozparádit tak, že jste okolní ruch prakticky nevnímali.

Levná hračka to ale není, domácí kino Aurora Pro nabízí společnost NexiGo za 2999 dolarů, tedy 67 730 Kč.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

NexiGo Aurora Pro

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Detailní pohled na projektorovou část

Jako hlemýžď

Vypadá jako ulita hlemýždě. Design nového laserového projektoru BenQ GV50 je skutečně neobvyklý, má ale své logické opodstatnění. Novinka umožňuje 360stupňovou horizontální rotaci a 135stupňovou rotaci ve vertikálním směru.

Speciální nožičky dovolují vybočení projekce ve dvou úrovních, což se hodí především při umístění na bočním nočním stolku – obraz díky tomu nebudete mít na straně, ale hezky uprostřed.

GV50 nabízí rozlišení 1920×1080 pixelů, svítivost 500 lumenů a schopnost promítat až 120palcový obraz, tedy více než tři metry.

Nejen v ložnici při promítání na strop přijde vhod speciální režim Night Shift, který upravuje obraz tak, aby snížil námahu očí. K dispozici je také časovač vypnutí.

Foto: archív výrobce

Projektor BenQ GV50

Projektor také podporuje HDR/HLG standard zobrazení a pokrývá z 92 % barevný prostor Rec. 709. Odezva 22,4 ms není kdovíjak oslnivá, nicméně pro běžné hraní na konzoli bude řadě uživatelů stačit.

Výhodou jsou předinstalované aplikace Google TV, Netflix a další. Samotný projektor zvládne reprodukovat až 2.1kanálový zvuk o výkonu 18 W, což by měla být pro sledování filmů v domácích podmínkách dostatečná hodnota.

Konektivita projektoru čítá USB-C, USB-A, HDMI. Samozřejmostí jsou bezdrátové standardy Bluetooth, AirPlay a Google Cast. Praktické je, že projektor je možné napájet klidně i z powerbanky. Posloužit tedy může klidně i na cestách.

Model BenQ GV50 se začne prodávat již na přelomu září a října, výrobce stanovil cenu na 17 990 Kč.

Foto: archív výrobce

Projektor BenQ GV50

Foto: archív výrobce

Projektor BenQ GV50

Jaká budoucnost čeká televizory

Testy
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám