Hlavní obsah

IKEA stahuje nebezpečné powerbanky, mohou způsobit požár

Na pozoru by se měli mít uživatelé, kteří mají doma powerbanku od švédské společnosti IKEA. Hned dva modely totiž nábytkářský gigant stahuje, protože u nich hrozí „riziko vzniku požáru“. Uživatelé by tedy měli přestat okamžitě zařízení používat, IKEA jim slibuje vrácení peněz.

Foto: archiv výrobce

Powerbanka Varmfront s kapacitou 5200 mAh

Článek

Problém se týká powerbanky Varmfront, která se nabízí ve dvou různých provedeních – s kapacitou 5200 mAh a 10 400 mAh. Riziko požáru hrozí u obou verzí.

„U výrobků IKEA probíhá hodnocení rizik i důkladné testování, protože potřebujeme mít jistotu, že obstojí v náročné zkoušce každodenního života v domácnosti a že splňují platné požadavky a předpisy na všech trzích, kde IKEA působí. Přesto jsme zjistili, že určité šarže powerbanky Varmfront mohou představovat riziko vzniku požáru, a to v důsledku chyby při výrobě,“ informoval zákazníky nábytkářský gigant.

Foto: archiv výrobce

Powerbanka Varmfront s kapacitou 10 400 mAh

Jednotná USB nabíječka bude povinná i v Česku, schválila vláda

Mobil

Jen některé šarže

Zmiňované powerbanky IKEA stále ve svém obchodě nabízí, problémy se totiž podle zástupců společnosti týkají pouze některých šarží produktu. V případě powerbanky Varmfront 10 400 mAh (číslo modelu E2038) jde o šarže (RRTT) 2313, 2316, 2318 nebo 2319. U powerbanky Varmfront 5200 mAh (číslo modelu E2037) jsou pak nebezpečné šarže (RRTT) 2318, 2319 nebo 2322. O jakou konkrétní šarži se jedná, se dozvědí uživatelé v popiscích na zadní straně výrobku v pravém dolním rohu.

Foto: archiv výrobce

Nebezpečná šarže powerbanky Varmfront

Foto: archiv výrobce

Nebezpečná šarže powerbanky Varmfront

„Tato chyba se týká pouze jednotek výše uvedených šarží. Proto tyto powerbanky Varmfront stahujeme z oběhu. Zákazníci, kteří takový výrobek vlastní, by jej měli okamžitě přestat používat a měli by se obrátit na IKEA kvůli výměně výrobku nebo vrácení peněz v plné výši,“ stojí v oficiálním prohlášení společnosti.

Doklad o zaplacení pro vrácení výrobku z uvedených šarží není potřeba. Zástupci IKEA přitom zdůraznili, že powerbank Varmfront jiných šarží se toto stažení z oběhu netýká.

„Omlouváme se za jakékoli nepříjemnosti způsobené stažením výrobku z oběhu,“ uzavřeli zástupci společnosti.

Na co dávat pozor při výběru powerbanky

Powerbanky – tedy záložní zdroje energie – již několik let pomáhají uživatelům s dobíjením mobilů a chytrých telefonů. Na trhu jsou modely s tak rozmanitými kapacitami a funkcemi, že vybrat ten ideální může být stejně složité jako v případě samotného smartphonu. Poradíme, na co si dát při výběru pozor.

Šikovná powerbanka nastartuje auto. Dokáže ale nabít i telefon

Hardware

Související články

Zničili jsme nezničitelný zdroj. Skoro

Není odolná elektronika, jako odolná elektronika. Zatímco některé přístroje snesou jen pár kapek vody, jiné se nemusíte obávat vzít ani do těch nejnáročnějších...

Výběr článků

Načítám