Hlavní obsah

IFA 2024: Zatočí i s koronavirem, chytrá čistička jezdí po budově sama

Berlín

„Čistý vzduch pro lepší život,“ hlásá poutač u stánku společnosti Innova NanoJet. Ta přivezla do Berlína na veletrh IFA mobilní čističku vzduchu, která zvládá také dezinfekci. Nejdůležitější ale je, že může jezdit po místnosti či budově úplně sama. Výrobce věří, že jeho řešení najde uplatnění v nemocnicích, kancelářských budovách či na dalších velmi frekventovaných místech.

Autonomní čistička vzduchu CDaBot na veletrhu IFA 2024Video: Miloslav Fišer, Novinky

Článek

(od našeho zpravodaje)

Novinka od společnosti Innova NanoJet spadá do kategorie CDa, což je zkratka anglických slov clean, disinfection a air. Tedy v překladu čištění, dezinfekce a vzduch. A vlastně to skvěle vystihuje to, co zařízení v praxi dělá.

Model prezentovaný na veletrhu IFA 2024 je určen pro velké prostory, typicky tedy firmy. Jmenuje se CDaBot a je to autonomní zařízení, jehož primárním úkolem je jezdit po budově, čistit a osvěžovat vzduch.

Podle výrobce má být schopen zneškodnit 99 % látek, které znečišťují vzduch. O tom, jak blahodárný vliv na lidské zdraví čističky vzduchu mají, snad ani není potřeba dlouhodobě diskutovat. Prospěšné jsou podle dlouhodobých studií nejen pro alergiky.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Autonomní čistička vzduchu CDaBot

IFA 2024: Berlínská hala se proměnila v obří zakřivený displej. Pozadu nezůstali ani Češi

Internet a PC

IFA 2024: Chytré zrcadlo zvládne telefonáty a poradí, jakou koupel si dát

AI

Miniaturní viry

CDaBot může připomínat na první pohled malou ledničku na kolečkách, místo potravin ale do útrob zařízení vkládáte čisticí prostředky. Zařízení pak automaticky jezdí po budově, vyhodnocuje situaci a podle potřeby čistí vzduch.

Tvůrci zdůraznili, že novinka zatočí i s koronavirem. „Naše nejlepší čistička je schopná eliminovat ze vzduchu nejen covid-19, ale také ještě menší viry, které jinak nejsou pro konkurenční řešení ze vzduchu snadno odbouratelné,“ prozradili tvůrci na berlínském výstavišti.

Velikost částic koronaviru se pohybuje okolo 90 až 130 nanometrů, přitom jeden nanometr rovná se miliardtina metru. Čistička ale zvládne účinně bojovat i s viry, jejichž velikost je jen 20 nanometrů.

„Úspěch Innova NanoJet Technologies je založen na technologii, která zapouzdřuje a neutralizuje znečišťující látky, viry a bakterie prostřednictvím bilionů ultra jemných kapiček nano velikosti. Na rozdíl od tradičních sprejů, které odpuzují znečišťující látky, se kapky NanoJet srážejí a zapouzdřují škodlivé částice, čímž je účinně odstraňují ze vzduchu. Tento proces vzduch nejen čistí, ale také dezinfikuje a nepoužívá žádné škodlivé chemikálie,“ vysvětlili funkčnost.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Autonomní čistička vzduchu CDaBot

Model pro domácnosti

Cenu modelu CDaBot na berlínském výstavišti zástupci společnosti neprozradili. O nasazení jejich systému totiž jednají jen s komerčními subjekty, domů si tak tohoto čisticího robota jen tak nepořídíme.

Pro menší kancelářské prostory a domácnosti má výrobce čističky CDa Pro a CDa Model-H, ani jeden z nich však není autonomní. Nejlevnější čistička je právě ta pro domácnosti, za CDa Model-H si výrobce naúčtuje v přepočtu zhruba 22 000 Kč.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Autonomní čistička vzduchu CDaBot

IFA 2024: Ptáci dostanou chytrá krmítka, abychom je mohli šmírovat

Hardware

IFA 2024: Podivné koule rostou v Berlíně. Po autech a koloběžkách přichází sdílené soukromí

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám