Hlavní obsah

IFA 2024: Podivné koule rostou v Berlíně. Po autech a koloběžkách přichází sdílené soukromí

Berlín

Na sdílené koloběžky, kola či auta si většina z nás ve městech už zvykla. Němci nyní přicházejí s další atraktivní nabídkou – sdíleným soukromým prostorem. První podivné koule, které k tomu mají sloužit, již začaly růst po Berlíně. Jak to funguje v praxi, jsme vyzkoušeli na veletrhu IFA 2024.

Sdílená místa qoob přijdou vhod v rušných prostředíchVideo: archiv výrobce

Článek

(od našeho zpravodaje)

„Je jedno, zda potřebujete pracovat, studovat, relaxovat nebo prostě jen hledáte tiché místo pro schůzku. Qoob je služba sdílení míst, která poskytuje krátkodobý přístup do soukromých prostor na veřejných místech,“ představili tvůrci novinku v Berlíně.

Myšlenka je to vlastně docela zajímavá. Představte si rušné nádraží, kde si potřebujete zatelefonovat. Jednoduše si zalezete do budky, kde můžete být tak dlouho, jak jen budete chtít. Hezky v pohodlném křesle, kde vás nebude nikdo rušit.

Tedy pokud máte dostatek finančních prostředků. Využívat budku zadarmo samozřejmě možné není, provozovatel sdíleného prostoru si nechá za každou minutu zaplatit 0,27 eura (6,76 Kč). Objednat si přitom musíte minimálně 15 minut, pokud chcete službu využít. Minimálně tedy zaplatíte 3,99 eura (99,92 Kč).

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Pracovní budky qoob

IFA 2024: Má dvě nohy a roztomilý pohled. AI robot ovládne chytrou domácnost

AI

IFA 2024: Nejmenší dron od DJI má autopilota. Stojí pět a půl tisíce korun

Hardware

Klid k nezaplacení

Prvních několik kulatých budek německý výrobce rozmístil přímo na výstavišti Messe Berlín, aby si je mohli návštěvníci bezplatně vyzkoušet. A načasování snad ani nemohl zvolit lépe. Každý den totiž výstavištěm prosviští desetitisíce lidí, kteří hltají technologické novinky od tisíců různých vystavovatelů.

Najít klidné místo, kde budete moci být jen sám se sebou, je tedy jako objevit pramen vody uprostřed pouště. V takovou chvíli je klid bez nadsázky k nezaplacení.

„Naším posláním je vytvořit budoucnost, kde budou soukromé prostory snadno dostupné kdekoli a kdykoli pro lidi na celém světě,“ nechali se slyšet tvůrci.

Ti věří, že postupně podobné budky vyrostou nejen na náměstích, ale také v nemocnicích, na letištích, nádražích či dalších frekventovaných místech. Zatím jediná veřejně dostupná budka je umístěna na berlínském náměstí Alexanderplatz – tedy kromě těch ukázkových na výstavišti, které byly rozmístěny pouze v rámci veletrhu IFA 2024.

Použití je jednoduché

Využít sdílené místo je velmi jednoduché. Stačí si stáhnout aplikaci od výrobce, na kterou napárujete svoji platební kartu. Po registraci pak už jen stačí vybrat konkrétní budku a rezervovat si přesný čas návštěvy. Pomocí mobilu si pak sdílené místo také odemknete.

Pokud je zrovna volno, můžete samozřejmě vstoupit rovnou. Plánování konkrétních návštěv se hodí především ve chvíli, kdy chcete budku využít pro schůzku s nějakou další osobou. Uvnitř se totiž nachází dvě pohodlná otočná křesla a dva malé stolky, na kterých můžete pracovat.

K dispozici máte také elektrickou zásuvku, bezdrátovou nabíječku pro mobily, a dokonce i malý tablet s několika předinstalovanými aplikacemi. Svůj čas v budce tak můžete využít třeba i k poslechu hudby prostřednictvím spotify nebo ke sledování videí na youtubu. Za přístup k vysokorychlostnímu internetu se už nic navíc nepřiplácí.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

O pracovní budky qoob byl na výstavišti poměrně velký zájem.

Sdílená místa jsou opravdu perfektně odhlučněna od ostatního okolí, jak jsme mohli na výstavišti sami vyzkoušet. Nechybí jim osvětlení či čtveřice reproduktorů (dva u každého křesla), které jsou napojeny na tablet.

Společnost Qoob nyní hledá partnery, aby mohla budky co nejrychleji rozšířit napříč Německem. Netají se přitom tím, že má ambice působit i v dalších státech.

„Když bude zájem, tak určitě budeme i v Česku,“ uzavřeli v Berlíně zástupci společnosti.

IFA 2024: Vyráběli Nokie, teď lákají na modulární smartphone za pár tisíc

Mobil

IFA 2024: Z prototypu až na pulty obchodů. Kreslící robotická sekačka míří do prodeje

Hardware

Související články

Výběr článků

Načítám