Hlavní obsah

IFA 2024: Češi vyrobili nejostřejší nůž, využívá ultrazvukový systém

Berlín

Na největší veletrh spotřební a výpočetní techniky IFA 2024 se přijeli ukázat také Češi. Konkrétně česká společnost Avive, která stojí za projektem 369sonic, se snaží zaujmout prvním ultrasonickým nožem. Má jít o ten vůbec „nejostřejší nůž na světě“.

Tvůrci ultrasonického nože se snaží zaujmout i ve světěVideo: archiv výrobce

Článek

(od našeho zpravodaje)

Krájení potravin má být jednodušší. „Vibrace vytvářené ultrazvukovým systémem minimalizují nebo úplně eliminují přilnavost potravin na čepel, takže vaše krájení je vždy dokonale čisté a estetické,“ vyzdvihli tvůrci jednu z hlavních předností novinky.

„Náš nůž zvládne bez problémů krájet i tvrdší a pevné potraviny díky svému ultrazvukovému výkonu. Dalším benefitem ultrasonického nože a jeho mimořádných řezných vlastností je minimální ztráta tekutin, a tím zachování potřebných vitaminů a živin,“ pochlubili se tvůrci.

IFA 2024: Honor nevydržel čekat. Novou skládačku s AI ukázal s předstihem

Mobil

IFA 2024: Acer zkřížil notebook a herní konzoli. A funguje to skvěle

Hardware
Foto: archiv výrobce

První ultrasonický nůž 369sonic

Ideální na křehké potraviny

Výhodu by měla mít tato novinka i při krájení vrstvených produktů, během řezání by totiž nemělo docházet k vytlačování nebo posouvání vnitřních složek. „Ultrasonická technologie vám pomůže lépe krájet křehké a drolivé potraviny,“ přislíbili tvůrci.

Tvrdí, že první ultrasonický nůž je schopen nahradit všechny běžné druhy kuchyňských nožů.

Čepel novinky je broušena do ostří Saber grind, díky čemuž by měla být sama o sobě extrémně ostrá. K tomu se přidává ultrasonický systém, který se pohybuje až 50tisíckrát za sekundu, právě díky tomu je krájení snadnější.

Případní zájemci musí počítat s tím, že na kuchyňské lince jim zabere další místo nabíječka s pouzdrem a podstavcem, kam se nůž ukládá.

Foto: archiv výrobce

Ultrasonický nůž 369sonic v pouzdře a nabíječce

Chtějí prorazit ve světě

Tvůrci samozřejmě necílí s novinkou pouze na český trh, ale snaží se zaujmout i ve světě. První ultrasonický nůž chtějí nabízet v obchodech za 390 dolarů, tedy v přepočtu za zhruba 8820 Kč.

Není bez zajímavosti, že na rozjetí masové výroby český výrobce vybíral peníze prostřednictvím crowdfundingového serveru Kickstarter. Dohromady se 251 přispěvatelů složilo na celkovou částku 75 565 dolarů, tedy více než 1,7 milionu korun. To bylo více, než původně tvůrci potřebovali.

Právě díky kampani na Kickstarteru již první uživatelé svůj vlastní ultrasonický nůž mají.

IFA 2024: Od disket k SSD. Verbatim mění logo

Internet a PC

Berlín se změní v Mekku technologických nadšenců

Internet a PC

Související články

IFA 2024: Od disket k SSD. Verbatim mění logo

Značku Verbatim si většina tuzemských uživatelů vybaví v souvislosti s érou disket a CD nosičů, byť tento výrobce má mnohem bohatší historii – však se také...

Výběr článků

Načítám