Hlavní obsah

Po letech čekání zamířil Fortnite opět na iPhony. Potěší i majitele Androidů

Populární videohra Fortnite, která si získala miliony hráčů po celém světě, se po dlouhé čtyřleté přestávce opět objevuje na mobilních zařízeních s operačním systémem Android a iOS a iPadOS. Upozornilo na to studio Epic Games, které za populárním titulem Fortnite stojí.

Ukázka ze hry Fortnite - kapitola 2/sezona 2Video: archív tvůrců

Článek

Zatímco na zařízeních s operačním systémem Android je Fortnite opět přístupný globálně, v případě chytrých telefonů a počítačových tabletů s logem nakousnutého jablka jde zatím pouze o region Evropské unie (EU).

Návrat Fortnitu byl umožněn díky vydání nového obchodu s aplikacemi Epic Games Store, prostřednictvím kterého je možné videohru stahovat. V oficiálních obchodech od Applu a Googlu tedy Fortnite stále dostupný není.

Malé vítězství pro hráče. Epic spustí vlastní obchod na iPhonech a iPadech

Hry a herní systémy

Trailer ke hře FortniteVideo: archív tvůrců

Na Androidu bylo možné stahovat z neoficiálních obchodů Fortnite již v minulosti, Apple ale instalaci aplikací mimo oficiální obchod na svých iPadech a iPhonech striktně zakazuje.

Studio Epic Games ovšem letos v EU nalezlo klíčovou oporu v novém zákoně, známém jako akt o digitálních trzích (DMA). Tento právní předpis, přijatý nedávno evropskými institucemi, je zaměřen na omezení monopolních praktik technologických gigantů a na podporu větší konkurence na digitálním trhu.

Právě kvůli DMA byla společnost Apple nucena umožnit instalovat i alternativní obchody v rámci EU na své mobilní zařízení. Ve zbytku světa ale takovému tlaku Apple vystaven není, a tak Epic Store například v USA na jablečná zařízení zatím nepustil.

„Jsme velmi potěšeni, že díky novým pravidlům Evropské unie můžeme našim hráčům nabídnout Fortnite a další hry prostřednictvím našeho obchodu na systémech iOS a Android,“ uvedl šéf společnosti Epic Games Tim Sweeney.

Co je DSA a DMA?

V roce 2023 začaly platit dva nové zákony, které jsou označovány jako bič na internetové giganty. Jde jmenovitě o akt o digitálních službách (Digital Services Act; DSA) a akt o digitálních trzích (Digital Markets Act; DMA).

Zatímco cílem DSA je zajistit transparentnost, bezpečnost uživatelů a odpovědnost pro on-line platformy, DMA je zákon o hospodářské soutěži určující jasná pravidla, podle kterých mohou velké on-line platformy fungovat.

Oba právní předpisy pochopitelně budou mít značný dopad na podnikání v celé Evropě a pravděpodobně i ve světě, neboť stanoví nové standardy pro digitální spotřebitelské podnikání.

Zájem evropských regulátorů

Snahy Applu bránit výrobci videoher Epic Games ve spuštění vlastního obchodu na zařízeních iPhone a iPad v Evropě vzbudily pozornost evropských regulátorů. Evropská komise (EK) již v březnu vyzvala Apple k vysvětlení jeho postupu a zahájila vyšetřování, zda kroky společnosti neporušují pravidla EU.

Historie celého sporu sahá až do roku 2020, kdy se studio Epic Games ostře ohradilo proti poplatkům, které Apple vývojářům určuje. Nešlo přitom pouze o výrobce iPhonů a iPadů, ale také o Google, který stojí za platformou Android.

Ve hře Fortnite tehdy vedení studia nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky níž mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, jež se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 procent levněji.

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obratem podalo v USA na obě společnosti žalobu za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení.

Od té doby se rozhořelo napříč světem hned několik dalších sporů o poplatky, vstoupili do nich i antimonopolní regulátoři, kteří poukazují na možné omezování konkurence. V některých zemích už dokonce Apple začal ustupovat a snaží se dohodnout na nastavení jasných pravidel.

O čem hra je?

V titulu Fortnite se hráči převtělí do role přeživších, kteří v postapokalyptickém světě bojují o své místo pod sluncem s ostatními hráči. Vyhrává ten, kdo zůstane jako poslední stát na nohou. Hrát je přitom možné i v týmech.

Fortnite je globální hit, který má více než 650 milionů uživatelů. Aktivně tento titul hraje každý měsíc 230 milionů hráčů.

Ukázka ze hry Fortnite – kapitola 2Video: archív tvůrců

Přiměli hráče k nechtěným nákupům? Epic zaplatí 520 milionů dolarů za urovnání obvinění

Hry a herní systémy

Související články

Výběr článků

Načítám