Hlavní obsah

PlayStation bude mít svého Maria. Zahráli jsme si novinku Astro Bot a vypadá skvěle

Léto, jež patří v herním světě většinou k těm slabším obdobím, pomalu, ale jistě končí. Na obzoru se nám tak začínají rýsovat tituly, které za ním udělají definitivní tečku. Hráči i hráčky opět usednou k našlapaným hrám a jednou z nich bude i brzo vycházející Astro Bot pro PS5. Toho jsme si mohli s předstihem zahrát a vypadá to, že PlayStation bude pokračovat ve své sérii vysoce kvalitních titulů.

Ukázka ze hry Astro BotVideo: PlayStation

Článek

Astro Bot je čistokrevná plošinovka, ve které se stejnojmenný robůtek vydává na různé planety zachránit další roboty svého druhu. V plné verzi se bude nacházet přes 80 světů, na kterých budou hráči zachraňovat 300 ztracených souputníků. Zhruba 150 by jich pak mělo být ikonických s designem postav všech známých i neznámých titulů z třicetileté historie PlayStationu. My jsme si v demoverzi mohli zahrát pouze pár úvodních úrovní.

Jak bylo řečeno, úkolem Astra v jednotlivých levelech je zachránit robůtky a poté většinou porazit nějakého toho bosse. Tento princip se od minulých her s Astrem nezměnil. Protože je ale Astro Bot plnohodnotný titul, tak novinky tu samozřejmě jsou.

PlayStation Portal se pomalu zabydluje v obchodech

Hardware
Foto: Team ASOBI

Ukázka ze hry Astro Bot

Hlavní jsou tzv. power-upy, neboli vylepšení. Ty propůjčí Astrovi speciální schopnosti. My jsme si zkusili chobotnici, díky které se Astro mohl nafouknout, aby se mohl vznášet, robotického psa, který fungoval jako raketový pohon, a speciální rukavice na pružinách.

Poté, co jsme zachránili několik robůtků (jde vidět, zdali má hráč všechny z požadované úrovně, a díky ukazateli může i celkem jednoduše přijít na to, v jaké pasáži hry nějakého nenašel), jsme si dali souboj s gigantickou chobotnicí.

Foto: Team ASOBI

Ukázka ze hry Astro Bot

Náročné pak byly speciální „výzvové“ úrovně. Tam už se i zkušený hráč plošinovek zapotí. Tyto úrovně spoléhají nejen na reflexy hráče, ale i na to, aby rychle četl design úrovně a myslel minimálně jeden krok dopředu.

Česká lokalizace

Už od prvních krůčků v demo verzi bylo jasné, že je titul hotový a během hraní jsme nenarazili ani na jednu technickou chybičku. Naopak už ukázka obsahovala českou lokalizaci a nebýt zamknutého obsahu, myslel bych si, že se jedná o finální verzi.

Skutečnost, že měl Astro potenciál na to stát se novodobým Crashem bylo jasné už od jeho prvního uvedení. Roztomilý design, chytlavý hudební doprovod a bossové, kteří se zaryjí do paměti nejen mladých hráčů.

Foto: Team ASOBI

Ukázka ze hry Astro Bot

Za hrou stojí studio Team ASOBI, kteří jsou tvůrci Astra už od prvního VR titulu pro první generaci PSVR – Astro Bot: Rescue Mission z roku 2018. V něm ukázali všechny funkce PSVR, ale už tehdy zde postavili základní kameny hratelnosti pro tituly s roztomilým robůtkem.

K Astrovi se vrátili po dvou letech v roce 2020, kdy vyšel titul Astro’s Playroom. Ten už se nehrál s brýlemi pro virtuální realitu, ale naopak sloužil coby ukázka všech funkcí tehdy nové konzole PlayStation 5 a hlavně ovladače DualSense.

Foto: Team ASOBI

Ukázka ze hry Astro Bot

Zkušenosti s robůtkem má studio bohaté a právě díky tomu to vypadá, že tady trefí PlayStation hřebíček na hlavičku. Bezprecedentně vybroušená hratelnost, poutavý vizuál a hromada odkazů na historii herní konzole dělá z Astro Bota kandidáta na nového maskota herního giganta a možná i na plošinovku roku. Proto se s ním tak často skloňuje Mario od konkurenčního Nintenda, protože ten má mnoho podobných prvků jako Astro.

Zdali to bude doopravdy trefa do černého, si ale budeme muset ještě chvíli počkat. Astro Bot vychází exkluzivně pro konzoli PlayStation 5 už 6. září a bude obsahovat českou lokalizaci formou textů a titulků. Pokud jste ale s Astrem ještě nepřišli do styku a máte doma první generaci PSVR s PS4, nebo PS5, tak ať už jde o Rescue Mission, nebo Astro’s Playroom, určitě neváhejte. Čeká vás jedno příjemně strávené odpoledne, kdy budete mít úsměv od ucha k uchu.

Foto: Team ASOBI

Ukázka ze hry Astro Bot

Ruská konkurence pro PlayStation a Xbox? Putin chce vlastní konzoli

Hry a herní systémy
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám