Hlavní obsah

Nové PlayStationy 5 prošly dietou, výkon ale zůstal stejný

V posledních měsících kolovaly sítěmi spekulace o tom, že společnost Sony pracuje na nových herních konzolích. To se nyní skutečně potvrdilo, japonský herní gigant ukázal vylepšené modely s kompaktnějším designem, výkon nicméně zůstal stejný jako u předchůdců, které se stále ještě nabízejí v obchodech.

Představení faceliftu PlayStationu 5Video: archiv výrobce

Článek

„S blížícím se obdobím svátků s radostí oznamujeme uvedení nového modelu PS5. Abychom reagovali na vyvíjející se potřeby hráčů, naše týmy inženýrů a návrhářů spolupracovaly na novém tvarovém faktoru, který poskytuje větší výběr a flexibilitu,“ představil obě novinky Sid Shuman, šéf komunikace ze Sony Interactive Entertainment.

Faceliftem prošly obě nabízené pětky, tedy pokročilý model s optickou mechanikou i verze Digital Edition, která ji nemá.

Vylepšená pětka vychází z původního modelu – sází na kombinaci bílé a černé barvy, je ale kompaktnější. Vzhled působí nicméně stále moderním a neokoukaným dojmem. „Novému PS5 se ve srovnání s předchozími modely snížil objem o více než 30 % a hmotnost o 18 % a 24 % podle verze,“ doplnil Shuman.

Foto: archiv výrobce

PlayStation 5 a PlayStation 5 Digital Edition (facelift - 2023)

Ne jeden, ale rovnou dva. Sony v tichosti pracuje na vylepšených PlayStationech

Hry a herní systémy

Odnímatelná mechanika

U nového PlayStationu 5 je ve srovnání s předchůdcem nejzajímavějším prvkem odnímatelná Ultra HD Blu-ray mechanika, kterou je možné koupit i samostatně. Doposud jste museli totiž zvažovat, jaké preference při koupi máte. Pokud jste si koupili Digital Edition, sice jste pár korun ušetřili, ale už nikdy jste nemohli do konzole vložit optická média – byli jste odkázáni čistě na digitální distribuci.

Nově však své volby nebudete muset nikdy litovat. U čerstvě představené generace si jednoduše mechaniku dokoupíte kdykoliv poté i s jiným krytem a nacvaknete ji na bok PlayStationu.

Funguje to samozřejmě i obráceně. Pokud se vám tedy u většího PlayStationu 5 nebude líbit nesymetrický vzhled kvůli přítomnosti optické mechaniky, můžete ji jednoduše odpojit, když ji nebudete potřebovat. Potřebovat v takovém případě budete jen nový kryt z Digital Edition, který pochopitelně také půjde zakoupit samostatně.

Foto: archiv výrobce

Mechanika je nově odnímatelná.

Vhodné je ovšem zmínit, že majitelé doposud nabízených PlayStationů 5 příliš důvodů k výměně mít nebudou, jde totiž primárně o designovou proměnu, s výkonem se nijak nehýbalo.

V podstatě jediným parametrem, který je v porovnání s předchůdci lepší, je kapacita úložného prostoru – ta narostla z 825 GB na rovný 1 TB. Vzhledem k tomu, že úložiště jde relativně snadno zvětšit už u předchozích pětek na ještě vyšší hodnotu, patrně toto nebude důvod k upgradu.

Případní zájemci musí počítat i s tím, že v balení bude pouze horizontální stojánek, vertikální se bude nabízet jako volitelné příslušenství za cenu 29,99 eura (737 Kč). Předchozí generace přitom měla pouze jeden stojánek v balení, který bylo možné využít pro oba zmiňované režimy.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5 a PlayStation 5 Digital Edition (facelift - 2023)

Ceny pro Evropu

Nový PlayStation 5 se bude v Evropě prodávat za 549,99 eura (13 509 Kč), verze Digital Edition pak za 449,99 eura (11 053 Kč). Přesné ceny pro tuzemský trh nicméně nebyly ještě oznámeny.

Počítá se s tím, že obě konzole budou k mání už v průběhu příštího měsíce, kdy v obchodech postupně nahradí původní pětky s baculatějším designem.

Starší PlayStation 5 Digital Edition se podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, v obchodech nabízí aktuálně již od 10 299 Kč. Klasický PlayStation 5 případní zájemci seženou nejlevněji za 11 790 Kč.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

PlayStation 5 pokořil další milník. Hráči koupili už přes 41 milionů konzolí

Hry a herní systémy

Související články

Výběr článků

Načítám