Hlavní obsah

Nejlepší Xbox Series X podražil

Čím déle je elektronika na pultech obchodů, tím jsou zpravidla ceny příznivější. V případě nejlepšího Xbox Series X to ale neplatí, ten byl totiž loni před Vánocemi citelně levnější. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archiv výrobce

Článek

Jde přitom o stále stejný Xbox Series X, který byl v prodeji již v roce 2020. Navzdory pokročilému věku jde stále o nejvýkonnější konzoli z nabídky Microsoftu.

Loni před Vánocemi bylo možné tento model koupit za 9990 Kč. Atraktivnější cenovkou se prodejci evidentně snažili nalákat případné zájemce před Štědrým dnem, protože aktuálně ceny podle Zboží.cz startují na 11 980 Kč. A to je bezmála o dva tisíce korun více.

PlayStation Portal se pomalu zabydluje v obchodech

Hardware

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archiv výrobce

Jiná je situace u dvou pomalejších modelů, které jsou v obchodech také k mání. Konzole s písmenkem S v názvu jsou nepatrně levnější.

Základ nabídky tvoří původní model Series S z roku 2020, který poznáte podle bílé barvy konstrukce. Jeho ceny startují na 5248 Kč, před Vánocemi to bylo 5690 Kč.

Krátce před Štědrým dnem se loni na pultech obchodů zabydlel černý Xbox Series S. Ten kromě nové barvy přináší ještě dvakrát větší úložiště – 1 TB místo 512 GB. I kvůli tomu je pořizovací cena vcelku logicky vyšší než u bílé varianty, nabídky startují na 7540 Kč. V loňském roce se ale tato konzole nabízela za 8242 Kč.

Co konzole od Microsoftu umí?

Srdcem konzole Xbox Series X je osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu je také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 procent výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

Černá konzole Xbox Series SVideo: archiv výrobce

K dispozici je také 16 GB paměti typu GDDR6, která je rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Případní zájemci mohou počítat také s velmi rychlým úložištěm. Konkrétně je Xbox Series X vybaven NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

Xbox Series S má stejné srdce, ale okleštěný výkon. V praxi by tak menší model měl mít dostatek síly na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak nabízí konzole dostatek systémových prostředků pro převod her z Full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K je však stavěna spíše konzole Series X.

Zatím poslední generace konzolí od Microsoftu si odbyla premiéru před Vánocemi v roce 2020, šlo o Xbox Series S a Xbox Series X.

Foto: archiv výrobce

Oba nové Xboxy vedle sebe (vlevo je verze Series X)

Konec jedné éry, Microsoft zařízne obchod s hrami pro Xbox 360

Hry a herní systémy

Související články

Na nové herní konzole láká Sony i Microsoft

Jedním z velkých lákadel před letošními Vánocemi jsou rozhodně nové konzole, s vylepšenými modely přispěchaly před Štědrým dnem společnosti Sony i Microsoft.

Výběr článků

Načítám