Hlavní obsah

Meč, kouzla a hrdinové. Fable slibuje nový začátek

Další díl hry Fable je oficiálně na cestě. Fanoušci by se jí měli dočkat během roku 2025. RPG arkáda nás znovu zavede do kouzelného světa Albionu, kde budeme společně s naším hrdinou bojovat proti nejrůznějším příšerám. Nejdůležitější jsou však volby, které ve hře učiníme. Ty nám mohou změnit celý její průběh.

Trailer ke hře FableVideo: archiv tvůrců

Článek

Herní studio Playground Games (Forza Horizon) už nějakou dobu vyvíjí čtvrtý díl oblíbené trilogie Fable. Dle dostupných informací se bude jednat o reboot vycházející z původních her. RPG navíc vyjde exkluzivně na Xbox Series X/S a PC. S největší pravděpodobností by mohlo jít o jejich nejlepší exkluzivitu.

O příběhu hry toho zatím tolik nevíme. Měl by se znovu točit kolem hlavního hrdiny, který bude bojovat s nejrůznějšími příšerami a bytostmi Albionu, objevovat skrytá místa, plnit úkoly a učit se novým dovednostem. Pod křídla si ho vezme zkušený, ale vysloužilý hrdina Humphry – údajně jeden z největších a nejlepších hrdinů své doby.

Foto: Archiv tvůrců

Ukázka z nové hry Fable

Ačkoliv je hlavní hrdina v traileru prezentován jako žena, v předchozích hrách bylo možné postavu na začátku upravit podle preferencí jednotlivých hráčů. Zda to bude možné i v novém pokračování, není zatím jisté.

300 let po Ghost of Tsushima. Povedená samurajská akce dostane pokračování

Hry a herní systémy

Fanoušci se ale shodují, že možnost modifikace hrdiny je základním stavebním kamenem této série. Bez ní by to nebylo zkrátka ono.

V traileru také můžeme vidět šermířské souboje nebo používání magie – chybět nebudou ani ohnivé koule. Hrdina tak bude s největší pravděpodobností využívat především meč, luk a kouzla, aby své protivníky ochromil. Střelných zbraní se tak nejspíše nedočkáme.

Možnost volby

Dalším z klíčových prvků série Fable je také možnost volby a její negativní či pozitivní dopad na hrdinu. V minulých hrách všechna rozhodnutí ovlivňovala vnímání a reakce ostatních charakterů. S tím byla spojena i změna vzhledu hrdiny. Například měl rohy, když se choval špatně.

Možnosti volby bychom se tedy měli dočkat i v případě nejnovější hry. Tato rozhodnutí budou rozvíjet celý příběh, ale také náš charakter a chování.

Foto: Archiv tvůrců

Ukázka z nové hry Fable

Navíc to vypadá, že bude možné navázat vztahy, kupovat nemovitosti, objevovat okolní oblasti a nové regiony. Hráči také doufají v možnost kooperace nebo v návrat ikonického systému morálky.

Tento systém byl jednou z nejzajímavějších věcí ve hře a byl spojen právě s možností volby. Hráč tak mohl řídit systém morálních kvalit hlavního hrdiny a upravovat podle něj sociální dovednosti. Ty mohly být pozitivní i negativní.

Na to, jak hra nakonec bude vypadat a jestli se jí dočkáme opravdu v roce 2025, si budeme ještě muset počkat. Ale podle ukázek se máme na co těšit.

Série her Fable

Fable je série tří akčních RPG her – Fable I (2004), Fable II (2008) a Fable III (2010), odehrávající se ve fiktivním světě Albion (starobylý název pro Velkou Británii). V době vydání první hry se tento svět skládal z mnoha autonomních městských států, venkova a divočiny.

Prostředí původně připomínalo středověkou Británii a časové období se s každou hrou postupně vyvíjí. Hrdina tedy prochází středověkem, osvícenstvím a v poslední hře průmyslovou revolucí.

V prvním díle se hráči ujmou role osiřelého chlapce, který se po smrti své rodiny stane hrdinou. Kromě úkolu zjistit, co se s jeho rodinou stalo, se hráči mohou věnovat nepovinným úkolům a aktivitám – to zahrnuje obchodování, milostný a manželský život, hospodské hry, box, průzkum nových míst a krádeže.

Další dva díly se odehrávají o mnoho let později a objevují se v nich i střelné zbraně. Pokračování rozšiřují původní hru, svět Albionu je v nich detailnější a řešení úkolů není jejich základem. Příběhy se zde odvíjí od situací, ve kterých se hráč zrovna nachází, což umožňuje větší otevřenost a rozmanitost.

Co nás čeká po smrti? Halloweenské rozšíření míří do The Sims 4

Hry a herní systémy
Související témata:

Výběr článků

Načítám