Hlavní obsah

Malé vítězství pro hráče. Epic spustí vlastní obchod na iPhonech a iPadech

Cupertino/Brusel

Společnost Apple schválila výrobci videoher Epic Games spuštění evropského obchodu s hrami na chytrých telefonech iPhone a počítačových tabletech iPad. Americký technologický gigant tak podlehl tlaku Evropské unie (EU), která se snažila o to, aby Apple otevřel své systémy konkurenci.

Trailer ke hře FortniteVideo: archív tvůrců

Článek

Rozhodnutí o zpřístupnění obchodu Epic Games pro Evropany bylo oznámeno krátce poté, co tento tvůrce slavného hitu Fortnite veřejně obvinil Apple, že jim svévolně brání ve spuštění svého obchodu. Informovala o tom agentura Reuters.

Tvůrce Fortnitu čelil opakovaným odmítnutím ze strany Applu. Společnost v pátek uvedla, že Apple dvakrát zamítl dokumentaci potřebnou ke spuštění Epic Games Store na zařízeních s operačním systémem iOS.

Google zneužívá své dominantní postavení, soud dal za pravdu tvůrcům Fortnitu

Hry a herní systémy

Stejná tlačítka?

Důvodem bylo, že některá tlačítka a funkce v obchodě Epic Games Store se údajně příliš podobají těm, které se nacházejí v obchodě App Store. „Odmítnutí společnosti Apple je svévolné, obstrukční a v rozporu s legislativou Aktu o digitálních trzích DMA,“ burcovali koncem minulého týdne zástupci Epicu.

„Své obavy jsme sdělili Evropské komisi. Při vyloučení dalších překážek ze strany společnosti Apple jsme i nadále připraveni spustit v příštích několika měsících Epic Games Store i hru Fortnite v systému iOS v EU,“ dodala společnost Epic Games ve svém prohlášení.

V březnu tohoto roku Apple zrušil nový vývojářský účet, který Epic Games vytvořil ve Švédsku s cílem dostat svou populární hru Fortnite zpět na přístroje iPhone a iPad v Evropě prostřednictvím vlastního obchodu.

Tento krok byl snahou Epicu využít nová pravidla EU, známá jako Akt o digitálních trzích (DMA), která nutí technologické giganty, jako je Apple, otevřít své ekosystémy konkurenci.

Co je DSA a DMA?

V roce 2023 začaly platit dva nové zákony, které jsou označovány jako bič na internetové giganty. Jde jmenovitě o akt o digitálních službách (Digital Services Act; DSA) a akt o digitálních trzích (Digital Markets Act; DMA).

Zatímco cílem DSA je zajistit transparentnost, bezpečnost uživatelů a odpovědnost pro on-line platformy, DMA je zákon o hospodářské soutěži určující jasná pravidla, podle kterých mohou velké on-line platformy fungovat.

Oba právní předpisy pochopitelně budou mít značný dopad na podnikání v celé Evropě a pravděpodobně i ve světě, neboť stanoví nové standardy pro digitální spotřebitelské podnikání.

Zájem evropských regulátorů

Snahy Applu bránit výrobci videoher Epic Games ve spuštění vlastního obchodu na zařízeních iPhone a iPad v Evropě vzbudily pozornost evropských regulátorů. Evropská komise (EK) již v březnu vyzvala Apple k vysvětlení jeho postupu a zahájila vyšetřování, zda kroky společnosti neporušují pravidla EU.

Historie celého sporu sahá až do roku 2020, kdy se studio Epic Games ostře ohradilo proti poplatkům, které Apple vývojářům určuje. Nešlo přitom pouze o výrobce iPhonů a iPadů, ale také o Google, který stojí za platformou Android.

Ve hře Fortnite tehdy vedení studia nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky níž mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, jež se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 procent levněji.

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obratem podalo v USA na obě společnosti žalobu za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení.

Od té doby se rozhořelo napříč světem hned několik dalších sporů o poplatky, vstoupili do nich i antimonopolní regulátoři, kteří poukazují na možné omezování konkurence. V některých zemích už dokonce Apple začal ustupovat a snaží se dohodnout na nastavení jasných pravidel.

O čem to je?

V titulu Fortnite se hráči převtělí do role přeživších, kteří v postapokalyptickém světě bojují o své místo pod sluncem s ostatními hráči. Vyhrává ten, kdo zůstane jako poslední stát na nohou. Hrát je přitom možné i v týmech.

Fortnite je globální hit, který má více než 650 milionů uživatelů. Aktivně tento titul hraje každý měsíc 230 milionů hráčů.

Ukázka ze hry Fortnite - kapitola 2Video: archív tvůrců

Přiměli hráče k nechtěným nákupům? Epic zaplatí 520 milionů dolarů za urovnání obvinění

Hry a herní systémy

Související články

Výběr článků

Načítám