Hlavní obsah

Hráči mají smůlu. Populární emulátor pro Switch dostal stopku

Ryujinx, jeden z nejoblíbenějších emulátorů herní konzole Switch, je offline. Podle všeho se ho podařilo vypnout přímo společnosti Nintendo. Vyplývá to ze skutečnosti, že stahovací stránka emulátoru je nyní prázdná, její repozitář GitHub je pryč a kanál na Discordu tvůrci také odstranili.

Hybridní herní konzole Nintendo SwitchVideo: archiv výrobce

Článek

Hned na úvod se sluší připomenout, že emulátory konzole Switch jsou vedení společnosti Nintendo trnem v oku již delší dobu. Japonský herní gigant například letos v únoru zažaloval tvůrce emulátoru Yuzu, protože podle webu PC Gamer údajně obcházeli technologická opatření, která pomáhala zabránit pirátství her pro Switch.

Tvůrci Yuzu se tenkrát s Nintendem dohodli na mimosoudním vyrovnání a zároveň souhlasili se zastavením vývoje.

Teď s největší pravděpodobností došla řada i na Ryujinx, byť oficiálně to tvůrci ani zástupci Nintenda nepotvrdili.

„Pokémoni se zbraněmi“ míří k soudu. Nintendo žaluje tvůrce herního hitu Palworld

Hry a herní systémy

Zpráva od vývojáře na Discordu

Jedním z důvodů, proč si lidé myslí, že Nintendo donutilo Ryujinx vypnout, je především zpráva, kterou napsal jeden z vývojářů s přezdívkou ripinperiperi na Discordu.

„Gdkchan (tvůrce Ryujinxu - pozn. red.) byl kontaktován společností Nintendo a byla mu nabídnuta dohoda o ukončení práce na projektu, odstranění organizace a všech souvisejících aktiv, která má pod kontrolou,“ napsal vývojář.

Podle něj celý tým nyní čeká na potvrzení, zda gdkchan dohodu přijme. V mezičase už ale byly všechny aktivity organizace odstraněny. „Nemůžu mluvit za nikoho jiného, ale je jasné, jak to celé dopadlo,“ doplnil ripinperiperi.

Dále také poděkoval všem, kteří Ryujinx podporovali, přispěli kódem, dokumentací nebo hlášením problému. Ve své „zpovědi“ vyzdvihl důležitost celého projektu i přání, aby se další vývojáři emulátorů nenechali zánikem Ryujinxu odradit. A to i přes všechny klacky, které jim Nintendo hází pod nohy.

Podle serveru The Verge je pravděpodobné, že jde o konec oficiálního týmu Ryujinxu. I tak je možné, že úplný konec nebude a kontrolu tak nad distribuovanou vývojářskou skupinou převezme puč.

Jak upozorňuje Ars Technica, odnož Yuzu zvaná Suyu je totiž stále k dispozici. Herní fandové ji šíří prostřednictvím vlastních serverů.

„Oživení“ starších titulů

Emulátory se těší velké popularitě mezi hráči především pro možnost snadného „oživení“ starších titulů na moderním hardwaru. Herní fandové si tak mohou zahrát klidně i několik desítek let staré tituly, které pro moderní konzole vůbec nevyšly.

V některých případech jsou ale emulátory zneužívány k šíření autorsky chráněných děl. Zmiňovaná platforma Yuzu například posloužila pirátům k šíření kopie The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, a to dokonce téměř dva týdny před oficiálním vydáním této hry.

Papírový Mario po 20 letech znovu ožil

Hry a herní systémy

Výběr článků

Načítám