Hlavní obsah

„Válku s disketami jsme vyhráli,“ hlásí Japonsko

Japonský ministr pro digitalizaci Taró Kono vyhlásil před dvěma roky válku technologii, kterou mnozí neviděli už desítky let – počítačové disketě. Ta se totiž ještě nedávno využívala v zemi vycházejícího slunce ke stovkám úředních úkonů. Nyní však japonská vláda oznámila v této „válce“ vítězství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pikantní na tom je, že onen boj se odehrál dlouhé desítky let poté, co diskety zažívaly svůj největší rozmach. Tedy v době, kdy pro mnohé západní státy jde již o zapomenutou technologii.

V červnu oznámila japonská Digitální agentura, že zrušila všech 1034 předpisů týkajících se používání disket, s výjimkou jediného, ekologického předpisu spojeného s recyklací vozidel.

„Válku s disketami jsme 28. června vyhráli!“ uvedl pro agenturu Reuters Kono. Na síti X (dříve Twitter) pak jen stoicky doplnil: „Každý miluje diskety.“

Japonský ministr pro digitalizaci vyhlásil válku počítačovým disketám

Internet a PC

Bojuje i proti faxům

Japonský ministr pro digitalizaci je známý tím, že dlouhodobě bojuje za odstranění faxů a dalších analogových technologií ve státní správě. Je tedy klíčovou postavou celé této reformy.

Digitální agentura byla zřízena během pandemie covidu-19 v roce 2021, kdy se ukázalo, že vláda stále spoléhá na papírovou evidenci a zastaralé technologie při zavádění celostátního testování a očkování. Tento nedostatek efektivity a modernizace vedl k potřebě rychlého zásahu a digitalizace vládních procesů.

Ve své domovině je Kono považován za charismatického politika, na síti X má 2,5 milionu příznivců. Dříve vedl ministerstva obrany a zahraničí. Do čela ministerstva pro digitální technologie nastoupil v srpnu 2022 po neúspěšné snaze stát se premiérem. Jeho úsilí o modernizaci vládních postupů získalo širokou podporu veřejnosti.

Foto: ČTK/AP

Japonský exministr obrany Taró Kono

Historický artefakt

Diskety, vyvinuté v 60. letech minulého století, hrály klíčovou roli v počítačovém světě po několik desetiletí. Společnost Sony, jeden z hlavních výrobců disket, zastavila jejich výrobu v roce 2011.

Pro mnoho mladých lidí dnes představují diskety spíše historický artefakt než praktický nástroj – často ani nevědí, jak se používají nebo jak vypadají.

Víte, že…

Jak velmi snadno se může ušlechtilá myšlenka zvrtnout v něco škodlivého, se na vlastní kůži mohli přesvědčit před 36 lety bratři Basit Farooq Alvi a Amjad Farooq Alvi z Pákistánu. Chtěli vytvořit nástroj proti nelegálnímu kopírování svých disket, ve skutečnosti se ale z jejich práce stal první počítačový virus, jenž se nakonec zcela vymkl kontrole.

Oba bratři vlastnili před více než třemi dekádami vlastní softwarovou firmu. Sami si možná ani neuvědomili, že stvoří první počítačový virus na světě, který budou lidé z různých koutů světa doslova nesnášet.

První myšlenka totiž byla ušlechtilá, chtěli pouze chránit svoje programy před nelegálním kopírováním. Při kopírování na disketu se tak aktivoval program Brain, jenž blokoval část paměti a zpomaloval práci s vloženou disketou na téměř neúnosnou úroveň.

Součástí Brainu byl i kontakt na tvůrce softwaru. Podle původního záměru se tak lidé mohli obrátit na bratry, aby vyjednávali o „vakcíně“. Basit Farooq Alvi a Amjad Farooq Alvi si podle vlastních slov představovali, že se s nimi lidé spojí, aby si koupili legální verzi softwaru. Realita ale nakonec byla úplně jiná…

„Virus se vymkl kontrole. Jednoho dne jim začali volat naštvaní lidé z USA nebo Británie. Zkuste si představit, jak těžce museli vysvětlovat, že vlastně nic zlého neměli v úmyslu,“ zavzpomínal na úsměvnou historku Igor Hák, manažer interního vývoje české pobočky antivirové společnosti Eset.

První virus vznikl vlastně omylem. Vytvořili ho, když chtěli chránit diskety

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám