Hlavní obsah

Umělecká instalace Samsungu ukazuje budoucnost televizorů. Budou se ohýbat jako list papíru

Na aktuálně probíhajícím veletrhu Designblok v Praze demonstruje jihokorejská společnost Samsung, jak by jednou mohly být ohebné displeje využity u televizorů. Designéři, kteří se na kinetické instalaci podíleli, se přitom nechali inspirovat skládacími smartphony s ohebnými displeji.

Instalace zvaná Flex! na pražském veletrhu DesignblokVideo: archív výrobce

Článek

Samsung je považován za průkopníka ohebných displejů u smartphonů, v pořadí láká už na čtvrtou generaci svých vlajkových lodí. Dva nejnovější přírůstky přitom vždy využívají skládací konstrukci úplně jiným způsobem.

Modely z produktové řady Fold tak představují výkonné pracovní stroje, které si však díky vnějšímu displeji zachovávají poměrně kompaktní rozměry. Když potřebujete větší pracovní plochu, jednoduše telefon otevřete a získáte v podstatě polohovatelný tablet. Jinak tomu není ani u nejnovějšího provedení Galaxy Z Fold4.

Flip4 skládací konstrukci využívá k tomu, aby v kapse nezabíral tolik místa. V podstatě má tedy rozměry klasického smartphonu, který ale v půlce přehnete na polovinu. Vzhledem k tomu, jak se rok od roku displeje chytrých telefonů zvětšují, je toto řešení velmi praktické. Už se nemusíte otravovat s rohem telefonu trčícím z kapsy, se kterým zavadíte několikrát denně o různé překážky. Flip4 se snadno vejde i do opravdu malých kapes.

Dva různé světy ohebných displejů. Co umí nové mobily od Samsungu

Testy

Na počest těchto telefonů je na Designbloku 22 ve výstavním prostoru Superstudia Gabriel Loci na Praze 5 až do neděle k vidění instalace zvaná Flex!. Jejími autory jsou audiovizuální umělci Jan Hladil a Lukáš Dřevjaný ze Studia H40 a designér Petr Bakoš. Podíleli se na ní také programátoři pražské prototypové dílny PrusaLab.

Součástí ohebné plochy jsou i tři roboti, kteří společnými silami obrazovkou pohybují, zatímco se na ní zobrazuje několikaminutová projekce. Naživo to vypadá, jako kdyby roboti s projekční plochou doslova tančili.

I když je primárně tato instalace oslavou skládacích smartphonů, zároveň ukazuje, jak by se jednou mohly vyvíjet televizory v našich domácnostech. Výrobci totiž již nyní nabízejí panely, které mají rovnou nebo zakřivenou plochu. Modely s ohebnou konstrukcí by mohly zaujmout jedince, kteří si mezi těmito dvěma standardy nemohou vybrat.

Například při sledování filmů by pak mohli nechat plochu rovnou, aby na televizor dobře viděli všichni jedinci v místnosti. Při hraní her by pak přepnuli na co největší zakřivení, aby je televizor v podstatě obklopil a nabídl věrnější zážitek z daného titulu.

Chytrý telefon Samsung Galaxy Z Flip4Video: Novinky

Nový Samsung Galaxy Z Fold4Video: samsung.com

První rolovací televizor

I když se to může zdát jako sci-fi, takový televizor s možností různého zakřivení prezentovala na německém veletrhu IFA minulý měsíc společnost LG, model OLED Flex LX3 chce začít prodávat ještě letos. Tento výrobce již v roce 2018 ukázal také televizor Signature OLED TV R, který se dovede srolovat do podstavce jako list papíru.

Na první pohled si sice většina uživatelů může myslet, že jde o obyčejnou obrazovku s úhlopříčkou 65 palců (150 cm). Ale výjimečnost odhalíte ve chvíli, kdy přístroj vypnete.

OLED panel je totiž ohebný a dokáže se automaticky srolovat do svého podstavce. Podobně jako kdybyste zatočili list papíru. Díky tomu se na obrazovku zbytečně nepráší ve chvíli, kdy ji nepoužíváte.

Unikátní technologie má i další přednosti. Obrazovku je možné rozvinout v různých poměrech stran – buď 21:9, nebo 16:9. Díky tomu vás při sledování různých filmů nemusí obtěžovat černé pruhy podél spodní a vrchní strany, které jsou jinak pro běžné TV typické.

BEZ KOMENTÁŘE: LG Signature OLED TV RVideo: LG

Související články

Na ohebné displeje lákají PC i mobily

Výrobci se v posledních měsících předhánějí, kdo více zaujme svým skládacím smartphonem s ohebným displejem. Postupně je ale tato technologie používána také...

Výběr článků

Načítám