Hlavní obsah

Špičkový výkon v extrémně kompaktním balení. Apple odhalil nový iMac

Cupertino

Společnost Apple odstartovala v pondělí „týden oznámení“. Americký technologický gigant chce každý den ukázat nějakou novinku, kterou bude lákat během předvánoční sezony. Jako první si odbyla premiéru nová generace iMacu, která láká především na vyšší výkon. All-in-one sestava s logem nakousnutého jablka totiž dostala čip M4 – tedy nejvýkonnější srdce, jaké má Apple v nabídce.

Foto: archív výrobce

Apple iMac (2024)

Článek

Apple iMac byl vždy all-in-one systémem, který integruje všechny důležité součástky do monitoru. Na tom se nic nemění ani s novinkou. Po vzoru předchůdce sází novinka na velmi tenkou konstrukci. Tloušťka celého stroje je naživo až neuvěřitelná. V pase má stroj pouze pár milimetrů.

V podstatě ani na pohled nepoznáte, že jde o plnohodnotný počítač – novinka je totiž tenčí než většina dnešních monitorů.

Foto: archív výrobce

Novinka designově vychází ze svého předchůdce.

Nástupce nejlevnějšího iPhonu přijde až příští rok

Mobil

Nové srdce

Nový iMac přichází po dvou letech, předchůdce s čipem M1 si totiž odbyl premiéru již v roce 2022. Kdo by si myslel, že novinka bude vybavena čipem M2, byl by na omylu. Apple se rozhodl zařadit daleko vyšší výkon, all-in-one sestava s logem nakousnutého jablka tak dostává rovnou čip M4.

Apple M4 staví na 3nanometrové technologii druhé generace, díky tomu dokáže nabídnout vyšší výkon a přitom je úspornější. Podle konkrétní konfigurace iMacu se budou použité čipy lišit, nejvýkonnější varianta nicméně počítá se čtyřmi výkonnostními a šesti úspornými jádry. Zároveň se pochlubí 10jádrovým grafickým čipem.

Nový iMac s čipem M4 je podle výrobce až 1,7krát rychlejší při běžné práci a až 2,1krát rychlejší při náročných úlohách jako úpravy fotek nebo hraní her než starší iMac s čipem M1. I díky tomu může na novince plynule běžet Apple Intelligence, tedy umělá inteligence přímo od amerického technologického gigantu, na kterou láká také nejnovější generace iPhonů.

„S Neural Enginem v čipu M4 je iMac nejlepší all-in-one počítač světa pro umělou inteligenci. Je přímo dělaný pro Apple Intelligence, systém osobní inteligence, který proměňuje způsob, jak uživatelé pracují, komunikují a vyjadřují se, a zároveň chrání jejich soukromí,“ dmuli se pýchou při premiéře zástupci společnosti Apple.

Foto: archív výrobce

Apple iMac (2024)

Plejáda barev

Nový iMac láká opět na celou plejádu zářivých barev, ve kterých můžete zakoupit také periferie, jako jsou myš a klávesnice.

Všechny součástky se ukrývají v 24palcovém Retina 4,5K displeji, který nově může být vybaven speciálním sklem s nanotexturou.

Dalším lákadlem je Center Stage kamera s rozlišením 12 MPx, která se pyšní funkcí Pohled na stůl. Možnost zabírat desku stolu uživatelé znali již z některých jiných počítačů od Applu, v iMacu se ale s touto funkcí setkáváme poprvé.

Nový iMac se bude nabízet v různých konfiguracích, displej má ale vždy stejnou velikost. Zamáčknout slzu tak musí uživatelé, kteří doufali, že se do nabídky opět vrátí větší 27palcový model. Ten totiž odhalen nebyl.

Předobjednávky novinky odstartoval Apple hned v pondělí po premiéře, ceny startují na 39 990 Kč za základní konfiguraci s 16GB operační pamětí a 256GB SSD jednotkou. Oficiálně prodej započne až v pátek 8. listopadu.

Foto: archív výrobce

Ve stejné barvě jako iMac mohou být také periferie.

Co se ukáže dál?

Už nyní je jasné, že nový iMac nebude jedinou novinkou, kterou Apple ukáže. V rámci tzv. „týdnu oznámení“ se chystá americký technologický gigant ukazovat nový produkt každý pracovní den.

Přesný čas oznámení stanoven nebyl, vzhledem k časovému posunu v USA ale budou novinky nejčastěji odhalovány vždy každý den večer. V rubrice Internet a PC na serveru Novinky.cz tak naleznete každý večer informace o odhalené novince.

Co se ukáže dál? Apple zatím žádné indicie neprozradil, podle ohlasů na sociálních sítích by si ale uživatelé nejvíce přáli nový MacBook Pro. Třeba se dočkají už v úterý…

Foto: archív výrobce

Zadní strana novinky

Apple v tichosti ukázal nový iPad mini

Hardware

Výběr článků

Načítám