Hlavní obsah

Souboj čipových gigantů ohrožuje budoucnost mobilů i elektroniky

Ve světě technologií probíhá již několik let významný právní spor mezi dvěma giganty – společnostmi ARM a Qualcomm. Vše nyní vyvrcholilo tím, že vedení firmy ARM chce vypovědět Qualcommu licence pro výrobu mobilních čipsetů. Pokud to dojde až tak daleko, bude to mít pro celý trh mobilů a elektroniky dalekosáhlé následky.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Právní bitva se točí kolem klíčových technologií využívaných v nejvýkonnějších procesorech současnosti, podle technologického serveru Engadget může zásadně ovlivnit vývoj a produkci elektroniky.

Tyto čipsety se používají nejen v prémiových mobilních telefonech, ale stále častěji také ve špičkových laptopech.

Kořeny celého sporu sahají několik let do minulosti, kdy startupová firma Nuvia uzavřela s ARM licenční dohodu. Na základě této dohody mohla Nuvia využívat ARM technologii k vývoji vlastních, upravených jader pro procesory.

Arm se zajímal o část Intelu. Nepochodil

Ekonomika

Pravidla pro startup

To byl patrně jeden z hlavních důvodů, proč Qualcomm Nuvii odkoupil a začlenil ji do svého portfolia. Qualcomm převzal nejen Nuvii samotnou, ale také všechny technologie, které firma vyvinula – a pokračoval v jejich dalším vývoji a vylepšování.

Spor mezi oběma společnostmi se týká licencí. Ty totiž byly původně uděleny malému startupu Nuvia a jejich podmínky byly uzpůsobeny pro menší firmu, nikoliv pro čipový gigant, jakým Qualcomm je. V současnosti jde totiž o jednoho z největších hráčů na trhu čipů.

Licence Nuvii formálně vypršely v březnu 2022, ARM se s ohledem na akvizici rozhodl smlouvu neprodloužit, respektive chtěl ji zrušit. Tím Qualcommu de facto znemožnil legálně využívat technologie, ke kterým měla původně přístup Nuvia.

Foto: archív výrobce

Čip od společnosti Qualcomm (ilustrační foto)

Pikantní na tom je, že Qualcomm nezahájil žádná jednání o prodloužení licencí nebo jejich obnovení. Vedení firmy patrně spoléhalo na to, že dosavadní licence pokrývají i nově nabyté technologie od Nuvie.

Důsledkem celého sporu byla v roce 2022 žaloba ARM na Qualcomm za neoprávněné využívání těchto technologií při vývoji nových procesorových jader Phoenix. A právě na tato jádra, která sloužila jako základ pro dnes známý procesor Oryon, Qualcomm licence už neměl.

Nové čipy? Zákaz prodeje!

Na trh se nyní chystají špičkové čipsety Snapdragon X Elite a Snapdragon 8 Elite, které staví na Oryonu. Jak je z řádků výše patrné, vychází tedy z technologií, které vyvinula Nuvia.

ARM proto nyní zaslal podle agentury Bloomberg Qualcommu varování, ve kterém požaduje narovnání svých práv. Pokud se tak nestane do 60 dnů, hrozí zrušením všech licencí na výrobu mobilních čipsetů, které byly dříve uděleny Qualcommu. To by v konečném důsledku paralyzovalo celou výrobu tohoto čipového gigantu.

V praxi by totiž Qualcomm musel okamžitě přestat prodávat čipsety Snapdragon, které na ARM technologii spoléhají, trh s elektronikou a smartphony by se otřásl v základech. Čipy Snapdragon totiž využívají prakticky všichni velcí výrobci smartphonů i tabletů – a stále častěji také výrobci počítačů.

Pohár trpělivosti přetekl

Vše navíc nasvědčuje tomu, že Qualcomm nestáhne ocas mezi nohy a nepoběží pokorně k jednacímu stolu. Zástupci čipového gigantu totiž poslední dva roky stále dokola opakují, že ARM nemá žádné právní opodstatnění zasahovat do inovací vyvinutých Nuvií či Qualcommem.

„S ARM je to pořád dokola to samé – další neopodstatněné hrozby, které mají udržet železný stisk nad dlouholetým partnerem,“ okomentoval pro list Financial Times aktuální situaci mluvčí Qualcommu.

ARM naopak tvrdí, že „pohár trpělivosti s Qualcommem už přetekl“. Vše tak patrně bude muset rozhodovat až soud, který by měl začít v prosinci.

Miliardová pokuta pro Qualcomm neplatí, Evropská komise chybovala

Internet a PC
Související témata:

Výběr článků

Načítám