Hlavní obsah

Nejnovější iPad mini zamířil do prodeje. Je výhodnější než předchůdce

Ve středu se začal oficiálně prodávat nový iPad mini, který si premiéru odbyl v uplynulém týdnu. Kromě kompaktních rozměrů má být lákadlem také cenovka, neboť je zajímavější než v případě předchůdce.

Foto: archív výrobce

Apple iPad mini (2024)

Článek

Konkrétně ceny startují na 15 490 Kč. Apple sice v roce 2021 nabízel iPad mini za 14 490 Kč, v průběhu let jej však s ohledem na inflaci zdražil na 15 490 Kč – za tuto cenu se předchůdce nabízel i prakticky celý letošní rok.

Jak je tedy možné, že je novinka výhodnější? Původní iPad mini měl totiž při stejné cenovce v základu pouze 64GB paměť, zatímco novinka nabídne dvojnásobnou kapacitu úložiště. Za stejnou cenu tedy dostanete 128GB paměť.

V případě předchůdce se 256GB verze 5G připojením nabízela za 24 490 Kč, aktuálně ale totožný model s výkonnějším srdcem koupíte za 22 990 Kč.

Apple v tichosti ukázal nový iPad mini

Hardware

Stejné srdce jako iPhony

Na rozdíl od iPadů Air a Pro má verze mini úplně jiné srdce. Zatímco dražší bratříčkové mají plnohodnotné čipy Apple Silicon řady M, které sbírají jedno ocenění za druhým, nový iPad mini má jen pomalejší procesor áčkové řady, jenž tepe například také v iPhonech.

Foto: archív výrobce

Apple iPad mini (2024)

Neznamená to ale, že by novinka byla nějak zásadně pomalá, naopak. Apple bude mít s největší pravděpodobností výkon vyladěn skvěle. Čipy řady M se mohou měřit s těmi v noteboocích a počítačích, jsou to plnohodnotné pracovní stroje. Zatímco čip A17 Pro má blíže spíše k chytrým telefonům.

Však také přesně tímto procesorem byly v loňském roce vybaveny iPhony s číslovkou 15 v názvu. Zběhlejší čtenáři tak patrně již tuší, že vyšší výkon než iPad mini nabídne i současná generace iPhonů 16. V porovnání s předchozím iPadem mini z roku 2021 je samozřejmě nárůst výkonu citelný.

Díky novému čipu nabídne iPad mini podporu pro Apple Intelligence, tedy umělou inteligenci (AI) od amerického technologického gigantu. Ta však zatím není v Česku dostupná. Potěší podpora Apple Pencil 2 i nejnovějšího modelu Pencil Pro.

Foto: archív výrobce

Apple iPad mini (2024)

Vzhled zůstal stejný

Nový iPad mini si zachovává stejný vzhled jako předchůdce, který vychází z designového jazyka iPhonů. Chlubí se tedy hranatější konstrukcí s rovnými bočnicemi. Dotyková plocha nabízí úhlopříčku 8,3 palce.

Samozřejmostí je již USB-C konektor, který je přece jen univerzálnější než rozhraní Apple Lightning. Díky tomu se dá snadno připojit celá řada nejrůznějšího příslušenství. Vzadu i vepředu nalezneme 12MPx kameru, přední má přitom ultraširokoúhlý záběr (122°). Totožné kamery měl i předchůdce.

Foto: archív výrobce

Apple iPad mini (2024)

Co nabídne AI od Applu?

Společnost Apple představila zkraje června v americkém Cupertinu vlastní umělou inteligenci zvanou Apple Intelligence, kterou integruje do celého svého ekosystému. Tedy nejen do chytrých telefonů iPhone, ale také do počítačových tabletů iPad a počítačů Mac.

Apple Intelligence porozumí na těchto zařízeních textu i obrázkům. Dovede tedy poznat například na snímku vaše dítě, aby urychlila vyhledávání konkrétních osob.

Pomocí AI bude možné také editovat fotografie, například z nich nechat automaticky zmizet nežádoucí objekty v pozadí.

Obrázky bude možné také automaticky generovat na základě textového zadání. Pokud tedy budete chtít vytvořit snímek rozkvetlé zahrady, postačí to napsat, načež systém od amerického technologického gigantu vytvoří realistický snímek – přesně podle zadání.

Novinka má být také schopna pomoci uživatelům se psaním textu. Platí to přitom nejen o e-mailech, ale i o jakýchkoliv dokumentech. Z pár poznámek budete tedy moci nechat AI naformulovat text speciálně pro šéfa nebo kolegu, ale klidně i zamilovaný dopis pro svou lásku.

Foto: Novinky

Apple Intelligence na iPhonu

Systém umělé inteligence se přitom bude od uživatele učit. Například na iPhonu bude schopen rozpoznat, jaké notifikace jsou pro vás důležité – a těm následně přidá vyšší prioritu.

Znalost preferencí uživatele AI využije například i k tomu, aby mu doporučila co nejvhodnější restauraci, kterou by mohl navštívit.

Vedle toho se americký technologický gigant rozhodl navázat spolupráci s firmou OpenAI, která je úzce propojena s americkým Microsoftem. Majitelé jablečných zařízení tak budou moci vyžívat zdarma nejnovější chatbot ChatGPT 4o, který bude integrován přímo do jednotlivých funkcí operačního systému.

Apple nicméně na tiskové konferenci zdůraznil, že bezpečnost uživatelských dat je pro podnik tou největší prioritou. Nejčastěji tak uživatelé budou moci využívat Apple Intelligence, která bude integrována přímo v telefonu, tabletu nebo v počítači.

Teprve ve chvíli, kdy bude potřeba robustnější systém umělé inteligence, přijde na řadu ChatGPT. Uživatelé si přitom budou moci v nastavení svého zařízení vybrat, zda smí OpenAI pracovat s jejich daty – například s historií vyhledávání –, nebo nikoliv.

Foto: Novinky

AI od Applu bude dostupná na celé řadě zařízení.

Zájemci si počkají už jen týden. Dostupnost iPhonů 16 Pro se zlepšuje

Mobil

Výběr článků

Načítám