Hlavní obsah

Nejlepší iPad Pro vyjde na 79 tisíc. Dostal nový displej a rychlejší čip

Když v roce 2022 představovala společnost Apple novou generaci iPadu Pro, chlubila se, že vyrobila nejvýkonnější tablet na světě. S další novou generací, která zamíří ve středu na pulty obchodů, ale posunula laťku ještě o pořádný kus výš. Nejnovější iPad Pro má totiž ambice konkurovat i stolním počítačům a notebookům. Případní zájemci ale musí počítat s cenou bezmála 79 tisíc korun.

Představení iPadu Pro od Applu (2024) Video: archiv výrobce

Článek

To nejzajímavější se u nových iPadů Pro událo v útrobách. Apple totiž překvapil a z čipů Apple M2 rovnou přesedlal u svých profesionálních tabletů na zbrusu nový čipset M4. Přitom i ty nejlepší počítače s logem nakousnutého jablka mají stále ještě starší procesor M3.

Apple M4 staví na 3nanometrové technologii druhé generace, díky tomu dokáže nabídnout vyšší výkon, a přitom je úspornější. Podle konkrétní konfigurace iPadu Pro se budou použité čipy lišit, nejvýkonnější varianta nicméně počítá se čtyřmi výkonnostními a šesti úspornými jádry. Zároveň se pochlubí vylepšenými akcelerátory strojového učení nové generace.

Proti předchozímu iPadu by novinka měla být až 1,5krát rychlejší. Přitom už předchůdce, který se ukázal v roce 2022, nabízí dostatek systémových prostředků i pro velmi náročné uživatele – samozřejmě i při pohledu dnešní metrikou.

Stejný vzhled, ale dvě velikosti. Nový iPad Air má citelně vyšší výkon

Hardware
Foto: archiv výrobce

Apple iPad Pro (2024)

Foto: archiv výrobce

Apple iPad Pro (2024)

Naddimenzovaný výkon

V kombinaci s vyšší propustností jednotné paměti mohou být v praxi profesionální rendrovací aplikace dokonce až čtyřikrát rychlejší než s čipem M2. Platí to o programech, jako je například Octane. Část čipu starající se o umělou inteligenci zrychlila podle Applu až 60krát.

Výkon je zkrátka velmi naddimenzovaný a Apple si díky tomu patrně otevírá vrátka, aby mohl zásadním způsobem v nadcházejících měsících vylepšit svůj operační systém iPadOS. Díky tomu by se jablečný tablet mohl stát plnohodnotným počítačem, který doma připojíme k velkému monitoru, aby nahradil stolní PC, a na cestách ke klávesnici. Pak jej budeme používat podobně jako notebook.

Foto: archiv výrobce

Technické parametry čipu Apple M4

Navzdory výrazně vyššímu výkonu se podařilo všechny součástky vtěsnat do kompaktnějšího těla. 11palcový model je tenký jen 5,3 mm a 13palcový model má v pase 5,1 mm. Klesla také hmotnost na 444 g u 11palcového iPadu Pro a na 579 g u 13palcové varianty. Pro srovnání: předchozí 13palcový iPad Pro vážil 682 g a jeho tloušťka činila 6,4 mm.

Hlavní designové prvky ale u novinky zůstaly prakticky beze změny. U obou velikostí nalezneme nový Ultra Retina XDR, který využívá tzv. tandemovou OLED technologii. Aby Apple dosáhl lepší obrazové kvality, umístil vlastně dva displeje pod sebe, čímž dosahuje především vyšší svítivosti. Připlatit si je možné i za speciální sklo s nanotexturou, které se hodí pro náročné pracovní postupy, kde je kladen důraz na správnou barevnost při složitějších světelných podmínkách.

Nový iPad Pro je k dispozici ve dvou barvách – stříbrné a vesmírně černé. Plášť obou provedení je přitom zhotovený ze 100procentně recyklovaného hliníku.

Foto: archiv výrobce

Apple iPad Pro (2024)

Foto: archiv výrobce

Apple iPad Pro (2024)

Nejlevnější a nejdražší varianta

Základ nabídky tvoří vždy 256GB kapacita úložiště s wifi konektivitou. Za 11palcovou variantu případní zájemci zaplatí 29 990 Kč, 13palcová verze pak vyjde o deset tisíc korun dráž, tedy na 39 990 Kč.

Obě uvedené ceny přitom skutečně platí pro základní provedení, připlatit si je možné za 5G konektivitu a větší paměť. Vedle 256GB varianty jsou totiž k mání ještě modely s úložištěm o velikosti 512 GB, 1 TB a 2 TB. Nejlepší provedení případné zájemce vyjde na 78 990 Kč u 13palcové verze a na 68 990 Kč v případě 11palcového provedení.

Aktuálně je nový iPad Pro k mání v rámci předobjednávek. Oficiální prodej odstartuje až ve středu 15. května.

Tuhle reklamu jsme přehnali, omlouvá se Apple a stahuje ji

Hardware
Související témata:

Výběr článků

Načítám