Hlavní obsah

Nejen pro milovníky komiksů. Amazon po letech čekání nabídne konečně barevný Kindle

Modely Kindle patří mezi nejoblíbenější čtečky elektronických knih na světě. Jejich přednosti jsou nepopiratelné. Společnost Amazon ale čelila dlouhé roky výtkám, že na rozdíl od konkurence nenabízí model s barevným elektronickým papírem. To se nyní mění s příchodem modelu Kindle Colorsoft Signature Edition.

Foto: archiv výrobce

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition (2024)

Článek

Ačkoliv jsou barevné čtečky na světovém trhu už pěknou řádku let, firma Amazon s tou svojí dlouhou dobu otálela. Teď je ale elektronická čtečka knih Kindle Colorsoft Signature Edition konečně na světě. A měla by být stejně dobrá jako jejich černobílá verze Paperwhite.

Proč bylo čekání tak dlouhé? Podle viceprezidenta produktového managementu Kevina Keitha, kterého citoval server The Verge, se výrobce musel popasovat se složitější výrobou a nutností upravení technologie E Ink Kaleido přesně pro čtečku Kindle.

Novinka používá novou sadu displejů s vylepšenými LED pixely, tím vylepšuje jasnost barev a rychlost obnovování stránek na „papírovém“ displeji.

Foto: archiv výrobce

Apple Kindle Colorsoft Signature Edition (2024)

IFA 2024: Tablet se promění v elektronickou čtečku knih, stačí stisknout jediné tlačítko

Hardware

Inspirace v oblíbené edici

Podle výrobce barevná čtečka vychází z oblíbené edice Paperwhite Signature. Má tedy stejný 7palcový displej, bezdrátové nabíjení, voděodolné a lehké tělo. Výdrž baterie je ale nižší, nabízí jen 8 týdnů z typických 10. To je logické, protože barvy spotřebují více energie. Navíc je také obdařena pamětí 32 GB.

První testy naznačují, že čtečka je opravdu kvalitně zpracovaná. Například server Techradar zdůrazňuje, že displej přináší živé a zářivé barvy, což perfektně vynikne nejen v komiksech, ale také na přebalu knih, případně na ilustracích v nich.

Server The Verge nicméně uvedl, že nová čtečka pouze umožňuje udělat si rozhraní o něco hezčí, respektive barevnější. Výrazně velký rozdíl mezi verzí Paperwhite a novinkou ale prý není.

Barevnou čtečku si uživatelé mohou v předobjednávce pořídit za 280 dolarů (6530 Kč). V USA dodávky začínají 30. října, zbytek světa si bude muset nejspíš počkat do příštího roku.

Foto: archiv výrobce

Apple Kindle Colorsoft Signature Edition (2024)

Technologie E Ink Kaleido

Jde o fyzikální technologii, při níž jsou drobné černobílé kuličky napájeny energií. Ta je otáčí buď na černou nebo bílou stranu a tvoří se tak obraz. Jakmile se obraz objeví na displeji E Ink, není už potřeba žádná další energie k jeho udržení.

Obrazovka většinou spotřebovává energii baterie pouze při jejím obnovování (např. otočením na další stranu). Proto baterie elektronických čteček vydrží týdny a ne pouze hodiny.

Tato technologie nabízí 16 úrovní odstínů šedi a až 4096 barev. Displej dokáže kombinovat klasický černobílý panel s e-inkoustem a technologií Color Filter Array (CFA). Díky nanesení vrstvy RPG filtru na monochromatický panel s e-inkoustem dokáže čtečka zobrazit velké množství barev a odstínů.

Nejde o jedinou novinku

Kromě barevné čtečky Amazon omladil také své stávající modely Scribe, Paperwhite i základní Kindle, který je nově dostupný v barevné verzi matcha. Novinky lákají buď na vylepšenou rychlost otáčení stran, delší výdrž baterie či sníženou tloušťku.

Kindle Scribe má ještě více působit jako papír, díky funkci Active Canvas je možné psát poznámky přímo do knihy. Umělá inteligence by navíc měla umožňovat rychle shrnout poznámky a celé strany knihy do stručných odrážek.

Nový model Scribe bude stát v předobjednávce 400 dolarů (9328 Kč) a dodávky v USA začnou 9. prosince. Paperwhite seženete za 160 dolarů (3731 Kč), jeho Signature Edition za 200 dolarů (4664 Kč) a matcha verzi Kindlu za 110 dolarů (2565 Kč).

Foto: archiv výrobce

Nová řada produktů z rodiny Kindle

Celá knihovna v kapse díky elektronické čtečce knih

Testy
Související témata:

Výběr článků

Načítám