Hlavní obsah

Microsoft hráče nepotěší, ceny nových Xboxů rostou

Čím déle je elektronika na pultech obchodů, tím jsou zpravidla ceny příznivější. V případě nejlepšího modelu Xbox Series X to ale neplatí, ten totiž v poslední době stále zdražuje. Zdražovaly ale také levnější modely řady Series S. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archiv výrobce

Článek

Model Xbox Series X je přitom stále ten stejný, který byl v prodeji již v roce 2020. Navzdory pokročilému věku jde ale stále o nejvýkonnější konzoli z nabídky Microsoftu.

Loni před Vánoci bylo možné tento model koupit za 9990 Kč. Atraktivnější cenovkou se prodejci evidentně snažili nalákat případné zájemce před Štědrým dnem, protože následně přišlo zdražení, v květnu tak případní zájemci zaplatili už 11 980 Kč.

Aktuálně jsou však ceny podle Zboží.cz ještě vyšší, startují na 12 690 Kč.

PlayStation Portal se pomalu zabydluje v obchodech

Hardware

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archiv výrobce

Vyšší ceny jsou také v případě pomalejšího modelu s písmenkem S v názvu. Ty startují aktuálně na 6689 Kč, ještě v květnu byla ale konzole k mání za 5248 Kč a před Vánoci za 5690 Kč.

Krátce před Štědrým dnem se loni na pultech obchodů zabydlel černý Xbox Series S. Ten kromě nové barvy přináší ještě dvakrát větší úložiště – 1 TB místo 512 GB. I kvůli tomu je pořizovací cena vcelku logicky vyšší než u bílé varianty, nabídky startují na 8190 Kč, ještě v květnu ale byla konzole k mání za 7540 Kč.

V loňském roce se černý Xbox Series S nabízel za 8242 Kč.

Co konzole od Microsoftu umí?

Srdcem konzole Xbox Series X je osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Jde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu je také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 procent výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

Černá konzole Xbox Series SVideo: archiv výrobce

K dispozici je také 16 GB paměti typu GDDR6, která je rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Případní zájemci mohou počítat také s velmi rychlým úložištěm. Konkrétně je Xbox Series X vybaven NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž využívá speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se připojuje pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

Xbox Series S má stejné srdce, ale okleštěný výkon. V praxi by tak menší model měl mít dostatek síly na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak nabízí konzole dostatek systémových prostředků pro převod her z Full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K je však stavěna spíše konzole Series X.

Zatím poslední generace konzolí od Microsoftu si odbyla premiéru před Vánoci v roce 2020, šlo o Xbox Series S a Xbox Series X.

Foto: archiv výrobce

Oba nové Xboxy vedle sebe (vlevo je verze Series X).

Konec jedné éry, Microsoft zařízne obchod s hrami pro Xbox 360

Hry a herní systémy
Související témata:

Související články

Zájem o PlayStation 5 vadne

Nejnovější hospodářské výsledky společnosti Sony ukazují, že zájem o herní konzole řady PlayStation 5 pomalu vadne. V meziročním srovnání hráči koupili bezmála...

Výběr článků

Načítám