Hlavní obsah

IFA 2024: Žádná hudba budoucnosti. Průhledné TV jsou realitou

Berlín

Průhledné televizory byly velkým hitem už letos v lednu na veletrhu CES v americkém Las Vegas. Tehdy to ale ještě mohlo vypadat, že jde o vzdálenou hudbu budoucnosti. Společnost LG nicméně tento týden na veletrhu IFA v německém Berlíně ukazuje, že jde o hotový produkt, kterému není moc co vytknout.

Průhledný televizor od LG na veletrhu IFA 2024 v BerlíněVideo: Miloslav Fišer, Novinky

Článek

(od našeho zpravodaje)

Na první pohled si většina návštěvníků veletrhu patrně ani nevšimla, že jde o nový televizor LG Signature OLED T. Kvůli masivnímu rámu totiž novinka připomínala spíše reklamní poutač lákající na nové produkty z kategorie chytrých domácností.

Průhledný OLED panel se pro to hodil dokonale, protože nemá některá omezení, na která jsme byli zvyklí u tradičních televizorů. Například doposud bylo problematické umístit televizor někam do prostoru, neboť pak danou místnost rozděloval a narušoval, o nevzhledných kabelech na zadní straně nemluvě.

To ale u novinky nehrozí, Signature OLED T můžete umístit klidně i doprostřed obýváku, TV přesto nebude díky průhlednému panelu vadit ve výhledu.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Průhledná TV od LG

IFA 2024: Lednička poradí, co uvařit. Domácnosti ovládne AI

AI

IFA 2024: Vypadá jako malý fotorámeček, ale je to počítač s Windows 11

Hardware

Bezdrátová konektivita

Obávat se nemusíte ani svazku kabelů. Obraz je totiž do TV přenášen bezdrátově. Všechny kabely se připojí k dodávanému Zero Connect Boxu, který následně s TV komunikuje.

Vyzdvihnout si zaslouží také modulární konstrukce novinky, která usnadňuje různé způsoby instalace. „Televizor OLED T se dodává jako volně stojící, k umístění u stěny nebo k montáži na stěnu. Zákazníci si ho mohou dále přizpůsobit přidáním stojanových nebo visutých polic po obou stranách obrazovky, aby co nejlépe vyhovoval jejich jedinečnému vkusu a preferencím,“ prohlásili zástupci společnosti.

„Průhledný OLED televizor LG umožňuje majitelům objevovat nové formy zábavy a používání díky dvojímu způsobu zobrazení: průhlednému nebo neprůhlednému. Díky funkci Always-On-Display se z OLED T stane průhledné digitální plátno pro prezentaci uměleckých děl, videí nebo fotografií. Obsah zobrazený na průhledné obrazovce se zdánlivě vznáší ve vzduchu, ale zároveň splývá s okolním prostorem a vytváří působivý vizuální efekt přinášející jedinečnou atmosféru,“ doplnili.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Průhledná TV od LG

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Průhledná TV od LG

Přijde ještě letos

Další možností je podle autorů funkce T-Bar, která nabízí užitečný informační ukazatel ve spodní části obrazovky. Na panelu T-Bar se zobrazují upozornění na zprávy, aktualizace počasí nebo názvy přehrávaných skladeb, zatímco zbytek obrazovky poskytuje jasný a ničím nerušený výhled na prostor za ním.

Případní zájemci musí počítat s tím, že průhledný televizor nemá tak saturované barvy, jako jsme zvyklí u tradičních modelů. Novinka je nicméně jasnou ukázkou toho, jakým směrem se bude vývoj TV patrně ubírat.

Společnost LG přislíbila, že se novinka začne prodávat ještě letos. Cenu však zatím neprozradila.

Transparentní TV od LG na veletrhu CES 2024Video: archiv výrobce

IFA 2024: Roztomilý AI robot zaujal i německého kancléře

Hardware

IFA 2024: Nejtenčí a nejlehčí smartphone s ohebným displejem

Mobil

Související články

IFA 2024: Vzhled iPhonu 16 byl nečekaně odhalen

V technologickém světě patrně není střeženějšího tajemství, než je každoroční premiéra nových iPhonů. Zástupci Applu drží do poslední chvíle všechny informace...

Výběr článků

Načítám