Hlavní obsah

IFA 2024: Z prototypu až na pulty obchodů. Kreslící robotická sekačka míří do prodeje

Berlín

Když společnost Mammotion poprvé ukázala robotickou sekačku začátkem ledna na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas, šlo vlastně jen o prototyp. Díky podpoře komunity, která poslala tvůrcům desítky milionů korun na rozjetí výroby, však novinka nyní míří na pulty obchodů. Tvůrci funkční zařízení demonstrovali v Berlíně na veletrhu IFA 2024.

Robotická sekačka Mammotion Yuka na veletrhu IFA 2024Video: Miloslav Fišer, Novinky

Článek

(od našeho zpravodaje)

Novinky.cz vyzkoušely robotickou sekačku Yuka už v lednu přímo na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas, kde si odbyla světovou premiéru. Výrobce už tehdy prozradil, že vlastně ani neví, zda se bude zařízení nakonec vyrábět, protože peníze na rozjetí masové výroby nemá. O pomoc tehdy požádal komunitu.

Původně tvůrci požadovali v kampani na Kickstarteru na rozjetí masové výroby 11,68 milionu korun. Pokořit tuto metu se ale podařilo už za pár dní. Už tehdy bylo jasné, že novinka bude naprostý hit.

To se potvrdilo i v březnu na konci kampaně. Celkem přispělo 1355 lidí, dohromady se vybralo 17,2 milionu hongkongských dolarů, což odpovídá 51,06 milionu korun. Robotickou sekačku přitom dostal každý, kdo v kampani přispěl částkou alespoň 1299 USD (30 400 Kč).

IFA 2024: Tablet se promění v elektronickou čtečku knih, stačí stisknout jediné tlačítko

Hardware

IFA 2024: Nové AI funkce dostanou i starší telefony od Samsungu

AI
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Robotická sekačka Mammotion Yuka

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Robotická sekačka Mammotion Yuka

V běžném prodeji je dražší

Na veletrhu IFA 2024 ukázali svůj výtvor tvůrci už v plné parádě. Dokonce nechali na výstavišti vybudovat umělý trávník, po kterém mohla sekačka jezdit. Právě v Berlíně také odstartovali volný prodej této kreslící robotické sekačky.

Případní zájemci za ni ale ve volném prodeji zaplatí více než v kampani na Kickstarteru. Cena byla stanovena pro německý trh na 1699 eur, tedy v přepočtu 42 559 Kč.

Novinka je vybavena speciální 3D Vision kamerou, která díky duálnímu systému RTK dokáže zcela autonomně zmapovat celý pozemek. Systém je tak sofistikovaný, že se na rozdíl od konkurenčních řešení obejde dokonce i bez signálu GPS. A pochopitelně i bez obvodových drátů.

Chytrá robotická sekačka YukaVideo: archiv výrobce

V praxi se zdá toto řešení daleko lepší než cokoliv jiného, na co jsme byli doposud zvyklí. Na výstavišti to tvůrci prezentovali na příkladu malých dětí, které si hrají na zahradě s míčem. Když jej odkopnou, sekačka balon automaticky detekuje a bezpečně objede.

Pokud jí chcete vymezit nějaký prostor, kde se nemá pohybovat, jednoduše jej zatrhnete na svém chytrém telefonu. Prostřednictvím něj se totiž tento model ovládá.

V obslužné aplikaci můžete nastavit také místo, kam se má odvážet nasekaná tráva. Ta je totiž automaticky sbírána zametacím strojem do zásobníku, který dovede tento robot následně sám vyprázdnit.

Podle výrobce jde o vůbec první samovyprazdňovací robotickou sekačku na trhu. Yuka přitom zvládá odstraňovat z trávníku nejen posekanou trávu, ale také popadané listí, větvičky a další nečistoty.

Foto: archiv výrobce

Chytrá robotická sekačka Yuka od společnosti Mammotion

Foto: archiv výrobce

Jednou z hlavních předností je pokročilá detekce překážek.

Umění na trávníku

Jedním z dalších velkých lákadel této novinky má být technologie tisku na trávník, která staví na systému umělé inteligence (AI). V praxi to funguje velmi jednoduše - robotická sekačka poseče v předem zvolených místech trávu na jinou výšku, čímž vznikne efekt obrazce.

Jak přesně má vypadat, si nastavíte v obslužné aplikaci. Takovýmto způsobem je možné kreslit jednoduché symboly, jako jsou kruhy, srdce, hvězdy apod. Zároveň je ale možné psát i různá písmena.

„Pomocí aplikace nabízí yuka majitelům domů možnost vytvářet úžasné krajinářské umění a pozvednout kvalitu péče o trávník na zcela novou úroveň,“ prohlásil Jidong Wei, generální ředitel společnosti Mammotion.

Foto: archiv výrobce

Takto vypadá obraz vytvořený na trávníku.

Foto: archiv výrobce

Sekačka odveze posbíranou trávu na předem určené místo.

Klidně z druhého konce planety

Aby toho všeho byla novinka schopná, je vybavena dvojitým žacím kotoučem o průměru 320 mm, který dovede sekat ve výšce od 30 do 100 milimetrů. Zajímavostí je i to, že pro každou zónu sečení lze nastavit různé hodnoty.

Mezi další pokročilé funkce patří hlasové ovládání, chytrá detekce deště či automatické nabíjení. Kvůli zabezpečení má sekačka vlastní GPS i 4G modul, prostřednictvím kterého se připojuje k internetu.

I díky tomu můžete ovládat robotickou sekačku pohodlně na dálku prakticky odkudkoliv – můžete být i na druhém konci planety.

Foto: archiv výrobce

Díky 3D Vision kameře dovede robotická sekačka dokonale zmapovat terén.

Foto: archiv výrobce

Chytrá robotická sekačka Yuka od společnosti Mammotion

IFA 2024: Acer zkřížil notebook a herní konzoli. A funguje to skvěle

Hardware

IFA 2024: Češi vyrobili nejostřejší nůž, využívá ultrazvukový systém

Internet a PC
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám