Hlavní obsah

IFA 2024: Tenký monitor proměnili v nadupanou herní mašinu. Má to ale háček

Berlín

Novinka od společnosti HKC, která byla demonstrována na veletrhu IFA 2024, vypadá jako obyčejný herní monitor s úhlopříčkou 32 palců. Jde však o „nadupanou herní mašinu“ ze série all-in-one systémů (AIO). To jsou počítače, které všechny potřebné součástky ukrývají v konstrukci monitoru. Výrobce ale zvolil úplně jinou cestu než integraci extrémně výkonných komponent.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Herní AIO sestava od HKC

Článek

(od našeho zpravodaje)

Nebudeme zastírat. Když jsme na berlínském výstavišti poprvé uviděli herní AIO sestavu od HKC, očarovala nás. Herní grafiky jsou totiž v dnešní době doslova obrovská monstra, nebylo nám tedy jasné, jak se mohl dostatečně výkonný model vejít do tak kompaktní sestavy.

Novinka se totiž proporcemi prakticky neliší od běžných herních monitorů. Naopak konstrukce obrazovky je velmi tenká a podstavec také nevypadá nijak baculatě – určitě by se do něj grafika tedy nevešla.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Sestava není o moc větší než moderní herní monitory

IFA 2024: Vypadá jako malý fotorámeček, ale je to počítač s Windows 11

Hardware

IFA 2024: Notebooky dostaly mobilní čipy, aby byly výkonnější a déle vydržely

Hardware

Žádné herní součástky

S vysvětlením hbitě přispěchal zástupce společnosti. „Přemýšlíte, kam jsme ukryli všechny komponenty,“ dotázal se s viditelně pobaveným úsměvem. „Žádné tam nejsou, vůbec totiž nejsou potřeba,“ dodal.

Herní AIO sestava je totiž vlastně jen branou do světa cloudového hraní. Uživatelé za určitý poplatek budou moci využít výpočetní výkon vzdálených serverů a na svém zařízení si pak zobrazí už jen samotnou hru.

V podstatě jedinou podmínkou tak bude rychlé internetové připojení, aby mohl být obraz přenášen ve vysokém rozlišení a se všemi detaily. Herních cloudových služeb je celá řada, pořídit se dají už za pár stovek měsíčně. Jak fungují v praxi, si můžete připomenout v našem dřívějším článku.

Pomalý kancelářský počítač

„Největší výhoda je v tom, že nemusíte každý druhý rok vylepšovat svou sestavu, abyste měli dostatečně výkonný stroj pro chod nejmodernějších titulů v co nejlepší obrazové kvalitě. Máte prostě jeden stroj, který stačí na vše a o všechna nutná vylepšení se stará provozovatel cloudové služby,“ konstatoval zástupce společnosti HKC.

Představená AIO sestava je tak v podstatě relativně pomalý kancelářský počítač. Srdcem je procesor Intel N100, který rozhodně není určen na hraní. Instaluje se výhradně do kancelářských sestav a nenáročných strojů, které slouží v domácnostech pro multimédia.

Nicméně výkon čipu je dostatečný i pro provoz Windows 11, díky čemuž se následně připojíte k libovolné cloudové herní službě. Stroj má 8 GB operační paměti a 128GB SSD jednotku. Samozřejmostí jsou bezdrátové standardy WiFi a Bluetooth.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Parametry nového stroje

Solidní herní monitor

Samotný monitor disponuje úhlopříčkou 32 palců a 2K rozlišením. Obnovovací frekvence dosahuje špičkové hodnoty 170 Hz a odezva činí pouhou 1 ms. To jsou pro hraní skutečně ideální parametry. AIO sestava může fungovat i v režimu klasického monitoru, kdy k sestavě připojíte například herní konzoli a displej bude sloužit ke zobrazení her.

Na pulty obchodů chce HKC uvést svou AIO sestavu ještě letos. Prodejní cena však nebyla upřesněna. S ohledem na parametry sestavy by ale cenovka měla být maximálně o pár tisíc vyšší než v případě špičkových herních monitorů.

IFA 2024: Japonci přišli na způsob, jak se sprchovat v posteli

Internet a PC

IFA 2024: Celé domácí kino se vejde do batohu, televizor není potřeba

Hardware

Související články

IFA 2024: Vzhled iPhonu 16 byl nečekaně odhalen

V technologickém světě patrně není střeženějšího tajemství, než je každoroční premiéra nových iPhonů. Zástupci Applu drží do poslední chvíle všechny informace...

Výběr článků

Načítám