Hlavní obsah

IFA 2024: Roztomilý AI robot zaujal i německého kancléře

Berlín

Jmenuje se Ballie a navzdory líbivému vzhledu připomínající nějaký míč jde o sofistikovaného AI robota. Společnost Samsung věří, že tento netradiční společník se už během pár měsíců stane nedílnou součástí našich domovů. Na veletrhu IFA 2024 novinka zaujala dokonce i německého kancléře Olafa Scholze.

AI robot Samsung Ballie v akciVideo: archiv výrobce

Článek

(od našeho zpravodaje)

Ballie se poprvé ukázal světu letos v lednu na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas a Novinky.cz byly u toho. Na oficiální tiskovce tehdy však zástupci jihokorejského elektronického gigantu ukázali svého prvního AI robota jen na produktovém videu.

Pár novinářům představili funkční prototyp tehdy za zavřenými dveřmi, ale běžní návštěvníci veletrhu jej v Las Vegas vidět nemohli. Samsung se patrně snažil vychytat všechny mouchy, než možnosti robota ukáže široké veřejnosti.

IFA 2024: Nothing svému jménu nedostál, v Berlíně ukázal vylepšený smartphone

Mobil

IFA 2024: Češi vyrobili nejostřejší nůž, využívá ultrazvukový systém

Internet a PC

Zlom nastal po devíti měsících – právě tento pátek na veletrhu IFA 2024. V Berlíně totiž Ballie brázdil pódium už přímo ve stánku Samsungu při plánovaných akcích každou hodinu. Zájem ze strany návštěvníků největšího evropského veletrhu se spotřební a výpočetní technikou byl nicméně tak obrovský, že dostat se k pódiu byl nadlidský úkol prakticky během celého dne. Fronty se začaly tvořit vždy dlouhé desítky minut před zahájením prezentace.

I to svědčí o tom, že AI robot byl pro Samsung trefou do černého. Zaujal dokonce i německého kancléře Olafa Scholze, který v pátek výstaviště Messe Berlin navštívil. U stánku jihokorejského elektronického gigantu se zastavil hlavně kvůli tomu, aby si mohl sám vzít Ballieho do rukou a vyzkoušet si ho.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

AI robota Ballieho si vyzkoušel na veletrhu IFA 2024 také německý kancléř Olaf Scholz (druhý zleva).

Co všechno umí?

Právě díky AI funguje Ballie jako regulérní společník. Komunikuje s dalšími chytrými přístroji v domácnosti, dokáže majitele zastoupit při mnoha nudných činnostech a promítá na zeď nejrůznější fotografie a videa, takže máte vždy po ruce například předpověď počasí nebo další důležité informace.

Dokonce zvládá zabavit i naše čtyřnohé domácí mazlíčky, když nejsme zrovna doma.

Když naopak doma budete, Ballieho můžete ovládat nejčastěji prostřednictvím hlasových povelů. Na dálku jej však lze úkolovat také; pomocí chytrého telefonu klidně i z druhého konce planety. Stačí mu například napsat zprávu „nakrm psa“, načež dá robotický míč pokyn další chytré elektronice v domácnosti, aby do misky uvolnila přednastavenou porci žrádla.

Jak je tedy z řádků výše patrné, Ballie by měl fungovat jako správce všech inteligentních přístrojů v domácnosti. Bude fungovat v podstatě jako dálkový ovladač chytré domácnosti, akorát zabalený ve velmi líbivém balení.

Na pultech obchodů se objeví ještě letos. Zda to platí také pro český trh, zástupci společnosti zatím nepotvrdili. Otazník visí také nad případnou pořizovací cenou.

PŘEHLEDNĚ: Co přinesly novinářské dny na veletrhu IFA 2024

Internet a PC

IFA 2024: Nové AI funkce dostanou i starší telefony od Samsungu

AI

Související články

IFA 2024: Vzhled iPhonu 16 byl nečekaně odhalen

V technologickém světě patrně není střeženějšího tajemství, než je každoroční premiéra nových iPhonů. Zástupci Applu drží do poslední chvíle všechny informace...

IFA 2024: Od disket k SSD. Verbatim mění logo

Značku Verbatim si většina tuzemských uživatelů vybaví v souvislosti s érou disket a CD nosičů, byť tento výrobce má mnohem bohatší historii – však se také...

Výběr článků

Načítám