Hlavní obsah

IFA 2024: Ptáci dostanou chytrá krmítka, abychom je mohli šmírovat

Berlín

Pokud ještě přemýšlíte nad tím, jakou chytrou krabičku domů pořídit, měli byste nyní zbystřit. Hitem letošních Vánoc totiž podle všeho budou chytrá krmítka pro ptáky. Věří v to alespoň čínská společnost Xinvio, která hned dva různé modely přivezla na veletrh IFA 2024 do Berlína.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytrá krmítka pro ptáky od společnosti Xinvio

Článek

(od našeho zpravodaje)

Chytré krmítko, jak sám výrobce novinku označuje, je vyrobeno z plastu a připomíná obyčejné „hloupé“ modely ze zverimexů. Při bližším ohledání si však všimnete zabudované kamery, která je tím nejdůležitějším prvkem celé novinky.

Nahrávání se zapne vždy ve chvíli, kdy se ke krmítku přiblíží nějaký pták. Systém dovede údajně díky umělé inteligenci (AI) identifikovat více než 10 000 různých druhů ptáků. Nechybí přitom ani noční vidění, takže se z pořízených záběrů můžete těšit i za naprosté tmy.

Pokud byste někde zpovzdálí chtěli ptáky sledovat naživo, nebude to problém. Chytré krmítko totiž dovede svého majitele upozornit, že se blíží objekt jeho zájmu. Do obslužné aplikace je přitom možné napárovat až deset různých mobilů, radovat se z opeřených „zákazníků“ u krmítka tak může celá rodina.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytrá krmítka pro ptáky od společnosti Xinvio

IFA 2024: Podivné koule rostou v Berlíně. Po autech a koloběžkách přichází sdílené soukromí

Internet a PC

I z druhého konce planety

Praktické také je, že krmítko je neustále připojeno k internetu prostřednictvím bezdrátového standardu WiFi 2,4 GHz. Díky tomu můžete sledovat ptáky u svého domu klidně i z druhého konce planety.

Výrobce nicméně šel s celým návrhem ještě dál. Do chytrého krmítka nainstaloval také hlasitý zvukový alarm, jehož úkolem je vyděsit nenechavé veverky a další škůdce, kteří by ptákům chtěli brát jejich dobroty. Stejně tak dovede alarm vyplašit ptáky, pokud by si nějaké jiné zvíře chtělo pochutnat na nich samotných. Alarm se dá aktivovat taktéž na dálku prostřednictvím mobilu.

IFA 2024: Má dvě nohy a roztomilý pohled. AI robot ovládne chytrou domácnost

AI

Chytré krmítko má kapacitu 1,5 l pro krmivo a 260 ml pro vodu. Objektiv zabírá 120°, takže by neměl žádný svačící návštěvník uniknout. Videa jsou nahrávána v rozlišení Full HD, o množství záznamů rozhodne kapacita vložené paměťové karty. Ta však není součástí balení.

Samozřejmostí je vodotěsná konstrukce celého zařízení a také zabudovaný mikrofon, díky kterému můžete hladovce z řad ptáků také poslouchat.

V závislosti na provedení nabízí společnost Xinvio svá chytrá krmítka od 40 do 60 dolarů, tedy od 907 do 1360 Kč.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytrá krmítka pro ptáky od společnosti Xinvio

Hledá se prodejce

Než začnete hledat peněženku, musíme vás varovat, že za tuto cenu se vám pravděpodobně nepodaří chytré krmítko koupit. Uvedené ceny totiž platí pro velkoodběratele, kteří nakoupí alespoň 50 krmítek a budou je prodávat na vlastní pěst.

Na výstavišti společnost Xinvio hledala pouze partnery, kterým nabídne své výrobní kapacity. IFA 2024 v praxi není jen o představování nových produktů velkých nadnárodních firem, ale také o navazování nových obchodních partnerství.

Nejčastěji asijští výrobci hledají značky, pod kterými by mohli svá zařízení vyrábět. Typicky může jít o velké prodejce elektroniky, kteří chtějí daný počítač nabídnout pod vlastní značkou.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytrá krmítka pro ptáky od společnosti Xinvio

IFA 2024: Příchod iPhonu 16 prozrazuje další únik

Mobil

IFA 2024: Notebooky dostaly mobilní čipy, aby byly výkonnější a déle vydržely

Hardware

Související články

Výběr článků

Načítám