Hlavní obsah

IFA 2024: Němci se mohou radovat, Češi se chytrého prstenu od Samsungu nedočkají

Berlín

Velkým tématem na veletrhu IFA 2024 v Berlíně byly letos chytré prsteny. Patrně největší rozruch budil na výstavišti prsten Galaxy Ring od Samsungu. A to i přesto, že je již v Německu běžně dostupný ve volném prodeji. Češi, kteří největší veletrh spotřební a výpočetní techniky v Evropě navštívili, mohli jen závistivě přihlížet. V Česku se totiž s prodejem nepočítá.

Představení chytrého prstenu Galaxy Ring od SamsunguVideo: archiv výrobce

Článek

(od našeho zpravodaje)

Vůbec poprvé ukázal světu Samsung svůj Galaxy Ring letos v lednu v americkém San José, kde si odbyly premiéru i chytré telefony řady Galaxy S24. A Novinky.cz byly u toho.

Všechny detaily pak jihokorejský elektronický gigant prozradil v červenci. Tuzemští uživatelé ale po několika měsících čekání na podrobnější informace radost určitě mít nemohli. Výrobce tehdy oznámil, že v rámci Evropy se bude novinka prodávat výhradně jen v Anglii, Francii a v Německu.

V Berlíně se snažily Novinky.cz zjistit, zda výrobce nepřehodnotil své plány. Ale bohužel se tak nestalo. Minimálně v dohledné době se s dostupností na českém trhu nepočítá. V Německu se Galaxy Ring prodává za 449 eur, tedy v přepočtu za 11 250 Kč.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytrý prsten Galaxy Ring na veletrhu IFA 2024

IFA 2024: Má dvě nohy a roztomilý pohled. AI robot ovládne chytrou domácnost

AI

IFA 2024: Nejmenší dron od DJI má autopilota. Stojí pět a půl tisíce korun

Hardware

Co umí chytré prsteny?

Chytré prsteny dovedou zpravidla monitorovat základní zdravotní funkce a zároveň i sportovní aktivity, podobně jako chytré hodinky. Jsou ale kompaktnější a snadněji se nosí. To samozřejmě platí také v případě chytrého prstenu od Samsungu.

Zástupci jihokorejského elektronického gigantu nicméně zdůraznili, že cílem prstenu není nahradit funkce chytrých hodinek, ale spíše je doplnit. Zatímco chytré hodinky většina z nás nenosí neustále, v případě prstenů je situace jiná – už jen díky tomu, že vydrží pracovat na jedno nabití klidně i celý týden, nosí je lidé pořád.

Podle zatím poslední zprávy společnosti DataHorizzon Research dosáhl v roce 2022 celý trh s chytrými prsteny hodnoty 147,1 milionu USD, což odpovídá 3,4 miliardy korun. Toto číslo nemusí působit nijak zajímavě, pokud si neuvědomíme, že jedinými hráči na trhu jsou nyní malé a nepříliš známé společnosti – trh je tedy značně omezený.

Velcí hráči budou následovat

Právě Samsung by to ale mohl se svým prstenem změnit. Lze očekávat, že další velcí hráči budou následovat. Analytici z DataHorizzon Research proto předpověděli, že do roku 2032 by se měl celý trh s chytrými prsteny zvětšit až na 1 405,1 milionu USD (31,88 miliardy korun). Počítají přitom s tím, že každý rok se hodnota trhu zvýší o více než 25 %.

Jedním z největších hráčů na trhu je v současnosti finská společnost Oura, její model Oura Ring Heritage se nabízí za 299 USD (6780 Kč). Případní zájemci ale musí počítat s tím, že se neobjedou bez předplatného cloudových služeb. Bez nich totiž nebudou mít přístup k naměřeným údajům, každý měsíc vyjde na šest dolarů (140 Kč).

Změnit tento zažitý koncept se snaží RingConn Smart Ring, který se nabízí za 279 USD (6330 Kč). Společnost RingConn si totiž neúčtuje navíc vůbec nic. Tento prsten Novinky.cz vyzkoušely v lednu na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas.

RingConn Smart Ring na veletrhu CES 2024Video: archiv výrobce

Foto: archiv výrobce

Oura Ring Heritage

Chytré prsteny představují miliardový byznys

Hardware

Co ukáže Apple příští měsíc? Ve hře je i chytrý prsten

Hardware

Související články

Výběr článků

Načítám