Hlavní obsah

IFA 2024: Nejmenší dron od DJI má autopilota. Stojí pět a půl tisíce korun

Berlín

Společnost DJI si vybrala veletrh IFA 2024 jako místo pro premiéru svého nového dronu. Jde o nejmenší bezpilotní letoun v nabídce tohoto výrobce, který váží pouhých 135 gramů. Vejde se klidně i do kapsy u bundy. Atraktivní je také jeho cena, která startuje na 5499 Kč.

Představení dronu DJI NeoVideo: archiv výrobce

Článek

(od našeho zpravodaje)

DJI se specializuje na profesionální drony i modely pro běžné uživatele, kteří si chtějí pořídit videa či fotografie z ptačí perspektivy. Kategorii těch nejkompaktnějších modelů se však výrobce doposud vyhýbal. Zlom nastal až na letošním berlínském veletrhu, kde si premiéru odbyl model zvaný Neo.

Při prvním pohledu vás možná napadne, že jde o pouhou hračku s vrtulkami, jakých jsou na pultech obchodů nepočítaně. Tento model ale klame tělem, umí toho daleko více.

Foto: archív výrobce

Dron DJI Neo

IFA 2024: Japonci přišli na způsob, jak se sprchovat v posteli

Internet a PC

IFA 2024: Žádná hudba budoucnosti. Průhledné TV jsou realitou

Hardware

Různé možnosti ovládání

Nabízí například různé režimy záznamu videa. Ovládat dron můžete klasicky s využitím chytrého telefonu, který má díky WiFi rozhraní dosah až 50 metrů. Pokud potřebujete doletět do vzdálenějších oblastí, můžete dosah signálu prodloužit s ovladačem od DJI až na 10 km.

Vedle toho nechybí ani možnost ovládání pomocí FPV brýlí, kdy se budete cítit jako pilot – přímo v headsetu totiž uvidíte záběry přímo z letícího dronu, jako kdybyste v něm seděli.

Novinkou je možnost natáčet videa i bez jakéhokoliv ovladače. Na dronu jsou totiž ovladače, pomocí kterých můžete spustit konkrétní režim nahrávání a aktivovat autopilota. Využijete to například při běhu, kdy vás dron bude automaticky sledovat a natáčet.

Foto: archív výrobce

Dron DJI Neo

Navzdory kompaktním rozměrům má DJI Neo i vlastní paměť o velikosti 22 GB. Tu je možné snadno rozšířit pomocí paměťových karet typu microSD.

Kvůli snaze co nejvíce zmenšit bezpilotní letoun však novinka nemá žádné boční, přední či zadní senzory, které by zabránily kolizi. K dispozici je pouze systém pro sledování výšky a následné přistávání, samozřejmě ještě kamera vepředu.

Foto: DJI Telink

Dron DJI Neo

18 minut ve vzduchu

Kamera dovede pořizovat 4K video při 30 snímcích za sekundu, případně pořizovat snímky s rozlišením až 12 megapixelů. Snímač má velikost půl palce. O stabilizaci se stará jednoosý gimbal, díky kterému lze kameru i naklápět.

Šikovné je, že přímo k videím lze nahrávat rovnou i zvuk. Slouží k tomu mobilní aplikace, případně je možné připojit také bezdrátový mikrofon od DJI. Ve vzduchu vydrží na jedno nabití až 18 minut.

DJI Neo zamířil rovnou do prodeje, a to i v Česku. Základní balení s dronem a jednou baterií vyjde na 5499 Kč. K dostání je nicméně také balíček Fly More Combo, který obsahuje společně s dronem i dálkový ovladač a tři baterie. Ten případné zájemce vyjde na 9499 Kč.

„DJI Neo je v mnoha ohledech revolučním dronem, zejména s ohledem na jeho velikost a nízkou hmotnost, integrovanou umělou inteligenci, 4K kamerou a koneckonců i prodejní cenou. Zákazníci projevují hned po spuštění prodeje mimořádně velký zájem,“ konstatoval Jaroslav Řešátko z firmy Telink, která je dovozcem a distributorem průmyslových dronů DJI do České a Slovenské republiky.

Foto: DJI Telink

Dron DJI Neo

IFA 2024: Z prototypu až na pulty obchodů. Kreslící robotická sekačka míří do prodeje

Hardware

IFA 2024: Příchod iPhonu 16 prozrazuje další únik

Mobil
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám