Hlavní obsah

IFA 2024: Modulární televizor se naučí nové funkce. Stačí nacvaknout krabičku

Berlín

Zajímavý koncept modulárního televizoru ukázala na veletrhu IFA 2024 společnost Kivi. Výrobce chce tradiční TV díky chytrým krabičkám posunout do role středobodu chytré domácnosti. Když budete chtít televizor naučit nové funkce, jednoduše připojíte další krabičku.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Modulární TV od společnosti Kivi

Článek

(od našeho zpravodaje)

Televizory z nové produktové řady Kivi Smart TV budily na berlínském výstavišti po právu velkou pozornost. I když se na první pohled nijak dramaticky neliší od konkurenčních modelů, umí toho v praxi daleko více.

Nejzajímavější v tomto ohledu totiž není obrazovka televizoru, ale překvapivě zadní strana. Zde nalezneme řadu pinů, díky kterým můžeme připojovat tzv. Smart Home IoT moduly. Ty by podle výrobce měly přinést do našich domácností doplňkové funkce pro bezpečnost, informace, ovládání a komfort.

Místo toho, aby výrobce vybavil televizor hromadou funkcí, které lidé nebudou potřebovat, zvolil právě možnost modulů. Uživatel si tak bude moci do domácnosti vybrat skutečně jen to, co bude potřebovat, a nebude muset připlácet za zbytečné funkce navíc.

IFA 2024: Z prototypu až na pulty obchodů. Kreslící robotická sekačka míří do prodeje

Hardware

IFA 2024: Příchod iPhonu 16 prozrazuje další únik

Mobil
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Detailní pohled na jeden z modulů

Čtyři moduly

Na veletrhu IFA 2024 byly prezentovány první čtyři moduly – projektor, RGB světlo, klimatizační modul a detektor kouře. Výrobce se ale netají tím, že by v budoucnu chtěl nabídku modulů dále rozšiřovat podle přání uživatelů.

A jak to funguje v praxi? Například detektor kouře se hodí do domácností s krbem. Pokud TV zaznamená zvýšené hodnoty oxidu uhelnatého, okamžitě spustí alarm a zároveň odešle upozornění do obslužné aplikace, kterou bude mít majitel nainstalovanou ve svém telefonu.

Klimatizační modul zase dovede sledovat vlhkost, teplotu a další hodnoty v naší domácnosti. Podle měření a preference uživatelů pak dovede ovládat na dálku chytrá klimatizační zařízení. Funguje v podstatě jako termostat.

Zajímavě vypadá také modul s projektorem. Ten umí promítat světelné efekty na strop nebo zařízení. Využívat jej mimochodem můžete i ve chvíli, kdy je TV vypnutá. Při domácí párty se určitě takové zařízení hodí.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Modul s projektorem má nastavitelný kloub.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Projektor v akci

Snadná instalace

RGB modul také v místnosti dělá různé světelné efekty, vychází však z obrazu, jaký aktuálně vidíte na televizoru. Hodí se to především v noci, kdy přechod mezi světlou obrazovkou a tmavou stěnou není tak výrazný, díky čemuž by neměly být naše oči tak unavené.

Všechny moduly se díky technologii TMOD jen nacvaknou na zadní stranu televizoru, právě z TV se i napájejí. Nemusíte se tedy otravovat s žádnými kabely či dalšími ovladači, vše ovládáte jen pomocí ovladače na TV.

Na pulty obchodů chce Kivi přinést modulární televizory ještě letos. Ceny zatím upřesněny nebyly.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Moduly se nacvakávají na zadní stranu televizoru.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Modulární TV od společnosti Kivi

IFA 2024: Lednička poradí, co uvařit. Domácnosti ovládne AI

AI

IFA 2024: Vypadá jako malý fotorámeček, ale je to počítač s Windows 11

Hardware

Související články

Výběr článků

Načítám