Hlavní obsah

IFA 2024: Milionový nápad z Česka. Vyzkoušeli jsme první ultrazvukový nůž

Berlín

Na největší evropský veletrh spotřební a výpočetní techniky IFA 2024 přijeli do německého Berlína také Češi. Patrně největší rozruch budila společnost Avive, která stojí za projektem 369sonic. Novinky.cz vyzkoušely první ultrasonický nůž na světě přímo na výstavišti v Berlíně.

První ultrasonický nůž 369sonic vyrobili ČešiVideo: archiv výrobce

Článek

(od našeho zpravodaje)

O prvním ultrasonickém noži, který má být právě díky použité technologii nejostřejší na světě, jsme psali již v jednom z dřívějších článků. Nyní jsme ale měli možnost nůž přímo vyzkoušet.

Hned na úvod se sluší také připomenout, že jde o milionový nápad. Na rozjetí masové výroby totiž český výrobce vybíral peníze prostřednictvím crowdfundingového serveru Kickstarter.

Dohromady se 251 přispěvatelů složilo na celkovou částku 75 565 dolarů, tedy více než 1,7 milionu korun. To bylo více, než původně tvůrci potřebovali.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

První ultrasonický nůž

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Rukojeť je masivnější než u tradičních nožů.

IFA 2024: Mobilní příslušenství v hlavní roli. Česká stopa na největším evropském IT veletrhu

Mobil

IFA 2024: Acer zkřížil notebook a herní konzoli. A funguje to skvěle

Hardware

Co umí v praxi?

Rozdíly proti klasickým nožům jsou patrné hned na první pohled. Je to dáno především rukojetí, která je o poznání masivnější než u tradičních nožů. V ruce se přesto novinka drží velmi pohodlně a ani po delší době krájení vás patrně nebude bolet ruka.

Tím nejzajímavějším je u nože samozřejmě čepel. Ostří Saber grind je samo o sobě extrémně ostré. Ultrasonický systém, který se mimochodem pohybuje až 50tisíckrát za sekundu, ale posouvá možnosti nože na úplně jinou úroveň. Prakticky jakékoliv potraviny se krájí s nožem velmi precizně a lehce.

„Náš nůž zvládne bez problémů krájet i tvrdší a pevné potraviny díky svému ultrazvukovému výkonu. Dalším benefitem ultrasonického nože a jeho mimořádných řezných vlastností je minimální ztráta tekutin, a tím zachování potřebných vitaminů a živin,“ pochlubili se tvůrci.

Tlačítko pro zapnutí ultrazvukového systému je přímo na rukojeti.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ostří Saber grind je samo o sobě opravdu extrémně ostré.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Tlačítko pro zapnutí ultrazvukového systému je přímo na rukojeti.

Eliminuje přilnavost

Tím ale výčet předností nekončí. „Vibrace vytvářené ultrazvukovým systémem minimalizují nebo úplně eliminují přilnavost potravin na čepel, takže vaše krájení je vždy dokonale čisté a estetické,“ vyzdvihli tvůrci jednu z hlavních předností novinky.

Výhodu by měla mít tato novinka i při krájení vrstvených produktů, během řezání by totiž nemělo docházet k vytlačování nebo posouvání vnitřních složek.

V prodeji by se měl první ultrasonický nůž objevit ještě letos. Případné zájemce vyjde na 390 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 8820 Kč.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

První ultrasonický nůž

Foto: archiv výrobce

Ultrasonický nůž 369sonic v pouzdře a nabíječce

IFA 2024: Notebooky dostaly mobilní čipy, aby byly výkonnější a déle vydržely

Hardware

IFA 2024: Příchod iPhonu 16 prozrazuje další únik

Mobil

Související články

Výběr článků

Načítám