Hlavní obsah

IFA 2024: Chytrý květináč promění živé rostliny na domácí mazlíčky

Berlín

Co je pro jednoho bizarnost, je pro druhého učiněný poklad. Výrobků, o kterých tato věta platí, je na veletrhu IFA 2024 celá řada. Platí to i o chytrých květináčích PlantPetz, které slibují, že promění živé rostliny na domácí mazlíčky. Na berlínském výstavišti budil tento vynález rozporuplné reakce.

Takto funguje chytrý květináč PlantPetz v reáluVideo: Miloslav Fišer, Novinky

Článek

(od našeho zpravodaje)

Chytrý květináč přivezla na největší veletrh spotřební a výpočetní techniky v Evropě asijská společnost Hello Tomorrow, která se až doposud specializovala na výrobu robotických hraček. Své znalosti s tímto oborem výrobce zužitkoval právě při tvorbě chytrého květináče.

„PlantPetz jsme vyvinuli, abychom proměnili skutečné rostliny v zábavné společníky v našich domácnostech. Budou tak schopné reagovat na dotek, lechtání, hlas, hudbu a aktivitu v místnosti. Díky chytrému květináči se květiny hýbou, vydávají zvuky a jsou prostě zábavné,“ vysvětlili Novinkám zástupci společnosti.

Plastový květináč se skládá z několika částí. Vnější ozdobný obal doplňuje vnitřní robotizovaný květináč. Když do něj vložíte květinu, může se různě točit, dokonce i nahýbat. Vedle toho jsou ve spodní části zabudovány také reproduktory, aby s vámi mohla květina mluvit.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytré květináče PlantPetz

IFA 2024: Ptáci dostanou chytrá krmítka, abychom je mohli šmírovat

Hardware

IFA 2024: Podivné koule rostou v Berlíně. Po autech a koloběžkách přichází sdílené soukromí

Internet a PC

Funguje jako interaktivní hračky

Celý systém funguje velmi podobně jako robotizované hračky pro děti. Typicky se bavíme o nejrůznějších interaktivních plyšových pejscích a kočičkách. Když promluvíte, květináč na to zareaguje pohybem a zvukem.

„Je to zábava, z obyčejných rostlin děláme zábavné společníky,“ neskrývali tvůrci své nadšení z novinky.

Zdůraznili přitom, že celý systém prospívá i rostlinám. „Náš výzkum ukazuje, že rostliny reagují na změny ve svém prostředí i na lidskou interakci. Rostlinám však trvá dlouho, než zareagují. S naší technologií však zvládnou vstřebat lidskou interakci v reálném čase,“ pochlubili se tvůrci.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytré květináče PlantPetz

Když se Novinky.cz snažily na berlínském výstavišti zjistit více podrobností o zmiňovaném výzkumu, zástupci společnosti se to snažili zamluvit. Na opakované dotazy nakonec uvedli, že „výsledky výzkumu jsou neveřejné“.

Zda chytré květináče rostlinám skutečně prospívají, tak není v tuto chvíli jasné. Je nicméně pravda, že může jít o zajímavou alternativu k živým domácím mazlíčkům, například pro rodiny, kde nemohou kvůli alergiím mít jiná zvířata.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytré květináče PlantPetz

Kampaň byla neúspěšná

V současnosti se chytré květináče zakoupit nedají. Na výstavišti společnost Hello Tomorrow hledala pouze partnery, kterým nabídne své výrobní kapacity. IFA 2024 v praxi není jen o představování nových produktů velkých nadnárodních firem, ale také o navazování nových obchodních partnerství.

Nejčastěji asijští výrobci hledají značky, pod kterými by mohli svá zařízení vyrábět. Typicky může jít o velké prodejce elektroniky, kteří chtějí daný počítač nabídnout pod vlastní značkou.

Zda se chytrý květináč někdy skutečně objeví ve volném prodeji, je otázkou. Na crowdfundingovém serveru IndieGoGo aktuálně probíhala kampaň, kde se jeden americký distributor snažil vybrat peníze, aby PlantPetz mohl nabízet ve volném prodeji. Testoval si tak zájem lidí.

Foto: repro IndieGoGo

Na serveru IndieGoGo neměli lidé o květináče zájem.

Jak se ale ukázalo, chytré květináče skoro nikoho neoslovily. Distributor potřeboval vybrat alespoň 54 369 eur (1,36 milionu korun), přispěly však pouze tři lidé částkou 133 eur (3332 Kč). Chytrý květináč měl přitom dostat každý, kdo zaplatí alespoň 44 eur (1102 Kč).

I když kampaň byla neúspěšná, není vyloučeno, že to bude po berlínském veletrhu zkoušet znovu. Otázkou spíše zůstává, kolik lidí bude za robotický květináč ochotno zaplatit více než tisíc korun.

IFA 2024: Má dvě nohy a roztomilý pohled. AI robot ovládne chytrou domácnost

AI

IFA 2024: Tenký monitor proměnili v nadupanou herní mašinu. Má to ale háček

Hardware

Související články

Výběr článků

Načítám