Hlavní obsah

IFA 2024: Celé domácí kino se vejde do batohu, televizor není potřeba

Berlín

Už i miniaturní projektory dnes dovedou vykouzlit obraz s poměrně solidní kvalitou – mluvit o nich jako o domácím kině ale není úplně namístě, přece jen pro zážitek jako z kina potřebujete více, například kvalitní audiosystém. To celé se podařilo vtěsnat do zařízení NexiGo Aurora Pro, které se přitom stále vejde do batohu. Snadno si ho tak vezmete kamkoliv s sebou.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

NexiGo Aurora Pro

Článek

(od našeho zpravodaje)

Co vás u domácího kina od společnosti NexiGo zaujme na první pohled, jsou dozajista kompaktní rozměry. Konkrétně má tento model proporce 54,71 × 12,22 × 40,75 cm. Hmotnost dosahuje 9,9 kg.

Připomíná tedy tak trochu baculatější DVD přehrávač, které ještě nedávno zdobily naše obývací pokoje. Proti němu toho ale umí daleko více. Je to skutečně plnohodnotné domácí kino – se vším, co k tomu patří.

V první řadě jde o laserový projektor, který se podle výrobce může pochlubit trojitým laserem pro živější a přesnější barvy. „Reprodukuje více než 1 miliardu barev a pokrývá působivý 107% široký barevný gamut BT.2020,“ zdůraznili zástupci společnosti přímo na veletrhu IFA 2024 v německém Berlíně.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Detailní pohled na projektorovou část

IFA 2024: Modulární televizor se naučí nové funkce. Stačí nacvaknout krabičku

Hardware

IFA 2024: Žádná hudba budoucnosti. Průhledné TV jsou realitou

Hardware

Zvládne i hry

„Připravte se na budoucnost sledování filmů se skutečnými filmovými barvami, které oživí každou scénu,“ burcovali promotéři na stánku.

Jakkoliv se to může zdát nadnesené, kvalita obrazu se skutečně držela na vysoké kvalitě. Obraz byl překvapivě sytý a dobře viditelný i během ostrého slunce, které přes okno u stánku do výstavní haly pronikalo. Však také svítivost dosahuje špičkové hodnoty 2400 lumenů.

Projektor je schopen vykouzlit obraz o velikosti 80 až 150 palců, tedy 2 až 3,8 metru. A to při rozlišení 4K ze vzdálenosti pouhého půl metru. Samozřejmě nejlepšího obrazu docílíte pouze s kvalitním plátnem.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Takto vypadal obraz v osvětlené hale v pravé poledne.

Vyzdvihnout si zaslouží také velmi nízká latence 9ms, což patří mezi projektory k nejnižším hodnotám. Díky tomu je možné na tomto modelu hrát klidně i hry. S brýlemi projektor navíc dovede navodit také iluzi 3D obrazu, čímž se opět filmový zážitek přibližuje reálným kinům.

Hutný zvukový projev

Vedle obrazu ale novinka zaujme i velmi hutným zvukovým projevem. K dispozici jsou celkem čtyři měniče, které nabízejí výkon 60 W. I na rušném výstavišti jste to s touto sestavou mohli rozparádit tak, že jste okolní ruch prakticky nevnímali.

Je až neskutečné, jak hutný zvuk dovede vykouzlit tato kompaktní krabička, která se vejde bez obtíží do většiny batohů. Certifikace Dolby Atmos v tomto případě není rozhodně žádným marketingovým tahákem.

Poměrně bohatá je i konektorová výbava, vedle síťového rozhraní jsou k dispozici také tři HDMI porty, dva USB konektory a analogová i digitální zvuková přípojka. Samozřejmostí je i podpora standardu WiFi, díky čemuž můžete bezdrátově do projektoru zrcadlit obsah například ze svého smartphonu.

Levná hračka to ale není, domácí kino Aurora Pro nabízí společnost NexiGo za 2699 dolarů, tedy 60 960 Kč. To je přitom navíc ještě akční cena, která platí v rámci veletrhu IFA 2024. Standardně se totiž tento model prodává za 2999 dolarů (67 730 Kč).

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Domácí kino je poměrně kompaktní.

IFA 2024: Milionový nápad z Česka. Vyzkoušeli jsme první ultrazvukový nůž

Hardware

IFA 2024: Japonci přišli na způsob, jak se sprchovat v posteli

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám