Hlavní obsah

Gamescom 2024: Do PlayStationu 5 uložíme až 200 her. Nový disk je ale dražší než herní konzole

Kolín nad Rýnem

V německém Kolíně nad Rýnem právě probíhá největší herní veletrh na světě. Na Gamescomu se nicméně neprezentují pouze nové videohry, ale také zajímavý hardware – samozřejmě určený pro hráče. Například společnost Western Digital na akci ukázala zatím největší rozšiřující disk pro PlayStation 5, díky kterému budeme moci do konzole od Sony uložit více titulů. Snad jedinou vadou na kráse je pořizovací cena.

Představení faceliftu PlayStationu 5Video: archiv výrobce

Článek

Konzole PlayStation 5 se nabízejí výhradně s SSD jednotkou, která má kapacitu 1 TB. Platí to přitom i pro verzi Digital Edition, která není vybavena optickou mechanikou. Už po uložení pár her tak zpravidla bývá úložiště zcela zaplněno.

Páni inženýři v Sony na to samozřejmě mysleli, a tak rovnou připravili v útrobách konzole rozšiřující slot pro vložení druhé SSD jednotky. Na trhu jich je celá řada, nicméně Western Digital nyní přichází s největší kapacitou. Nový model WD_Black SN850P NVMe nabízí úctyhodných 8 TB.

Gamescom 2024 v Německu - svátek všech hráčů odstartoval

Hry a herní systémy
Foto: archiv výrobce

SSD jednotka WD_Black SN850P pro PlayStation 5 s kapacitou 8 TB

PlayStation 5 s nainstalovanou rozšiřující jednotkou tak bude schopen pojmout až 200 her. V případě rozsáhlejších titulů, které na disku zabírají více místa, to bude samozřejmě méně. I tak ale tato SSD jednotka úložiště PlayStationu 5 dramaticky rozšíří.

„Díky oficiálně licencovanému disku WD_Black SN850P, který je nyní k dispozici v kapacitě 8 TB, mohou hráči uložit ještě více dat a pokračovat v hraní s jistotou, že jejich herní zážitek nebude přerušen problémy s latencí,“ prohlásila Susan Parková, viceprezidentka pro spotřebitelské produkty ve společnosti Western Digital.

Zájemci o novou SSD jednotku si ale budou muset sáhnout hluboko do kapsy. WD_BLACK SN850P NVMe totiž přijde koncem srpna na pulty obchodů s cenovkou 22 542 Kč, což je citelně více než v případě samotné konzole.

PlayStation 5 je aktuálně v obchodech k mání ve verzi Slim, která se světu představila v loňském roce. Základní pětka se podle nákupního rádce Zboží.cz nabízí od 12 799 Kč, verze Digital Edition bez optické mechaniky pak od 11 090 Kč.

Foto: archív výrobce

SSD jednotka WD_Black SN850P pro PlayStation 5 s kapacitou 8 TB

Dvě nové verze PlayStationu 5

Herní konzole od Sony s číslovkou 5 v názvu se začaly prodávat už v roce 2020. Vloni však výrobce přišel s vylepšenými verzemi. Obě novinky mají stejný výkon jako předchůdci, ale prošly faceliftem. Vylepšená pětka vychází z původního modelu – sází na kombinaci bílé a černé barvy, je však kompaktnější. Vzhled působí nicméně stále moderním a neokoukaným dojmem.

Novému PS5 se ve srovnání s předchozími modely snížil objem o více než 30 % a hmotnost o 18 % a 24 % – podle verze. Nejzajímavějším prvkem je pak u nejnovějšího modelu odnímatelná Ultra HD Blu-ray mechanika, kterou je možné koupit i samostatně. Doposud jste totiž museli zvažovat, jaké preference při koupi máte.

Foto: archiv výrobce

PlayStation 5 a PlayStation 5 Digital Edition (facelift - 2023)

Pokud jste si koupili Digital Edition, sice jste pár korun ušetřili, ale už nikdy jste nemohli do konzole vložit optická média – byli jste odkázáni čistě na digitální distribuci. Nově však své volby nebudete muset litovat. U čerstvě představené generace si jednoduše mechaniku dokoupíte kdykoliv poté i s jiným krytem a nacvaknete ji na bok PlayStationu.

Funguje to samozřejmě i obráceně. Pokud se vám u většího PlayStationu 5 nebude líbit nesymetrický vzhled kvůli přítomnosti optické mechaniky, můžete ji jednoduše odpojit, když ji nebudete potřebovat. Využijete v takovém případě jen nový kryt z Digital Edition, který pochopitelně také půjde zakoupit samostatně.

Zájem o PlayStation 5 vadne

Hry a herní systémy

Související články

Výběr článků

Načítám