Hlavní obsah

Evropané si připlatí. Apple nasadil u Vision Pro vyšší cenovku než v USA

Již tento týden v pátek odstartují v prvních evropských státech oficiální předobjednávky brýlí pro rozšířenou realitu Apple Vision Pro. Společnost Apple nicméně nasadila pro náš kontinent citelně vyšší cenovku, než za jakou tuto novinku nabízí v USA.

Co umí brýle Apple Vision Pro se systémem VisionOS 2Video: archiv výrobce

Článek

Brýle Vision Pro se v USA nabízejí již od letošního února za stále stejnou sumu, konkrétně za 3499 dolarů – podle aktuálního kurzu za 81 440 Kč.

Po měsících čekání přichází nyní futuristicky vyhlížející novinka také do Evropy. V pátek startují předobjednávky ve Francii, Německu i Velké Británii, dále pak v Austrálii či Kanadě. Samotný prodej bude oficiálně zahájen 12. července.

Rok od premiéry Vision Pro. Češi na unikátní brýle stále čekají

Hardware

Při pohledu například na německý trh je ale evidentní, že Apple si v Evropě přiúčtuje pořádnou přirážku. Případné zájemce totiž Vision Pro u našich západních sousedů vyjdou na 3999 eur, tedy 99 540 Kč.

Němci si budou tedy muset připlatit bezmála 20 000 Kč, což je tak vysoká suma, že byste za ni v obchodech zvládli pořídit klidně i nový iPad či iPhone, byť tedy patrně ne úplně nejnovější generaci.

Foto: repro Apple

V USA vyjdou brýle na 3499 dolarů

Foto: repro Apple

Apple si za Vision Pro naúčtuje v Německu 3999 eur

V Česku jen neoficiálně

Na druhou stranu v Česku, kde se brýle Vision Pro zatím oficiálně nenabízí, překupníci chtějí ještě vyšší sumy. Na Kaufland Marketplace jsme například objevili nabídku za 200 tisíc korun. Jde přitom o základní model s kapacitou 256 GB.

Další prodejce novinku nabízí prostřednictvím tohoto tržiště ve „slevě“ za 172 193 Kč místo původních 197 654 Kč. Alespoň jde o vyšší model s 1TB úložištěm, který je schopen doručit do 14 dnů. I tak je ale cena velmi přemrštěná.

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, se totiž v tuzemských obchodech brýle Vision Pro prodávají od 99 000 Kč v případě 256GB verze, 1TB varianta vyjde na 145 000 Kč. Stále však jde o neoficiální prodej.

Foto: repro Kaufland Marketplace

Nabídka brýlí na Kaufland Marketplace

Nové možnosti a vychytávky

Zkraje měsíce odhalila společnost Apple nový systém VisionOS 2, který v brýlích pro rozšířenou realitu poběží. Díky updatu získá headset zcela nové možnosti.

Využít jej budete moci například jako pracovní plochu u vašich počítačů s logem nakousnutého jablka. Fyzicky budete tedy stále pracovat na MacBooku, ale místo malé obrazovky si vše důležité zobrazíte přímo v brýlích.

Na Apple TV se navíc objeví filmy, které naplno využijí potenciál brýlí Vision Pro a rozšířené reality. Sledovat je budete moci samozřejmě kdekoliv. Zástupci Applu zdůraznili, že během letu si díky Vision Pro můžete vytvořit na palubě „soukromý prostor“, kde se nenecháte nikým rušit.

Nový systém navíc zvládne zobrazovat jakékoliv 2D fotky v brýlích ve speciálním 3D režimu, budou tedy působit reálněji.

Foto: archív výrobce

Brýle Vision Pro využijeme klidně i na palubě letadla

Představení brýlí pro rozšířenou realitu Apple Vision ProVideo: archiv výrobce

Všechny zajímavosti z první ruky. Apple odhaluje novinky

Internet a PC

Související články

Apple vyvinul vlastní umělou inteligenci

Společnost Apple se pouští na pole umělé inteligence (AI). Nový systém zvaný Apple Intelligence integruje přímo do svých zařízení, jako jsou iPhony či...

Výběr článků

Načítám