Hlavní obsah

Chystá se obří čipová akvizice? Qualcomm na „námluvách“ u Intelu

Americký čipový gigant Qualcomm by rád pohltil dalšího významného výrobce čipů – společnost Intel. Uvedl to renomovaný list The Wall Street Journal (WSJ), podle kterého zástupci Qualcommu již předložili nabídku na převzetí svého dlouholetého konkurenta. Tento krok přichází v době, kdy Intel prochází jednou z největších krizí ve své historii.

Foto: archív výrobce

Čip od společnosti Qualcomm (ilustrační foto)

Článek

Hned na úvod je nutné zdůraznit, že zástupci Qualcommu ani Intelu oficiálně zprávy o „námluvách“ nepotvrdili. List WSJ se však odvolává ve svém článku na „zdroje obeznámené s celou záležitostí“.

Ačkoli se o nabídce Qualcommu spekuluje, dohoda mezi těmito dvěma giganty zatím není zdaleka jistá. I kdyby Intel projevil ochotu k jednání, realizace transakce takového rozsahu by bezesporu vyvolala zájem antimonopolních úřadů po celém světě.

Analytici upozorňují, že Qualcomm by v tomto případě mohl být nucen prodat některá svá aktiva nebo části Intelu jiným zájemcům, aby snížil obavy z možného monopolního postavení.

Intel o dva roky odložil stavbu továren na čipy v Německu a Polsku

Ekonomika

Podle agentury Reuters zkoumá Qualcomm i jiné možnosti, včetně částečného převzetí divize designu čipů Intelu. Tento krok by mohl výrazně posílit produktové portfolio Qualcommu, který se již dlouhodobě zaměřuje na čipy pro chytré telefony. Tento výrobce je hlavním dodavatelem čipů pro iPhony od Applu.

Qualcomm také zvažuje akvizici dalších strategických částí Intelu, které by mohly podpořit jeho expanzi do nových segmentů trhu.

Problémy Intelu

Intel byl dříve považován za jednoho z dominantních hráčů v odvětví výroby polovodičů. Momentálně se ale tato americká firma potýká s vážnými problémy a snaží se restrukturalizovat svůj byznys.

Zároveň se firma zaměřuje na oživení svého podnikání prostřednictvím rozvoje smluvní výroby čipů a vývoje procesorů pro umělou inteligenci (AI). Navzdory těmto snahám však akcie společnosti v posledních měsících výrazně klesly.

Intel byl dokonce nucen přistoupit k masivnímu propouštění, přerušit výplatu dividend, a dokonce se musel vypořádat s odchodem klíčového člena správní rady.

100 tisíc zaměstnanců

Podle odhadů se současná tržní hodnota firmy pohybuje kolem 87 miliard dolarů, tedy zhruba dvou bilionů korun. Pro Intel v současnosti pracuje více než 100 tisíc lidí po celém světě.

V letošním roce zaznamenaly akcie Intelu propad o více než 50 %, zatímco v roce 2023 vzrostly o 90 %. Tento vývoj vyvolal obavy investorů i analytiků, kteří upozorňují, že Intel by mohl být brzy vyřazen z prestižního indexu Dow Jones.

Na druhé straně je Qualcomm, který se těší stabilnější pozici. Jeho tržní hodnota činí přibližně 185 miliard dolarů (4,18 bilionu korun).

Miliardová pokuta pro Qualcomm neplatí, Evropská komise chybovala

Internet a PC
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám