Hlavní obsah

CES 2024: Přenosný televizor umí plavat, vodotěsný ale není

Las Vegas

Veletrh CES 2024 je často krásnou ukázkou toho, jak se evropská kultura od té americké liší. Většina Američanů je například zvyklá mít doma hned několik televizorů, klidně v každé místnosti jeden. Výjimkou tak nejsou ani modely určené do koupelen. Společnost Sylvox šla v americkém Las Vegas ještě dál – ukázala TV určenou do bazénu, umí dokonce i plavat.

Foto: archív výrobce

Přenosný televizor od společnosti Sylvox

Článek

Přenosný televizor od společnosti Sylvox nabízí úhlopříčku 15,6“, tedy bezmála 40 centimetrů. Novinka má tedy prakticky stejnou plochu obrazovky jako notebooky s numerickým blokem kláves. Rozlišení obrazovky je full HD, tedy 1920 × 1080 obrazových bodů.

Na první pohled připomíná čerstvě představený model takový robustnější tablet se zabudovaným stojánkem, který je možné různě polohovat.

Proti obyčejnému tabletu má ale televizor po straně anténní přípojku, a dokonce i USB konektor pro přehrávání videí z flash disku. Konektory jsou samozřejmě zakryté gumovou krytkou, aby do nich v bazénu nebo ve vaně nenatekla voda.

CES 2024: Éra průhledných televizorů přichází

Hardware
Foto: archív výrobce

Přenosný televizor od společnosti Sylvox

Zabudovaná baterie i reproduktory

Přenosná TV má pochopitelně zabudovaný akumulátor, aby mohla fungovat skutečně i v bazénu. Baterie o velikosti 10 000 mAh by měla udržet zařízení v provozu po dobu 4,5 až 6 hodin. Během hodiny se pak zcela vybitý akumulátor zase nabije pomocí dodávané nabíječky.

Samozřejmostí jsou i stereofonní reproduktory. Místo dálkového ovladače se TV ovládá přímo pomocí tlačítek ve spodní části rámu obrazovky.

Na výstavišti nás nejvíce zajímalo, jak je televizor možné používat v bazénu – v propagačních materiálech totiž výrobce tvrdí, že TV dovede plavat na vodní hladině. Podle zástupců společnosti novinka v takovém případě pochopitelně nebude připojena anténním kabelem, ale využít můžete obsah z nejrůznějších streamovacích platforem, pokud TV bezdrátově připojíte k internetu.

Pozor na certifikaci

Pikantní na tom je, že televizor není vodotěsný. Splňuje totiž pouze certifikaci IP66, tedy nabízí odolnost proti silně stříkající vodě. Přestože jej výrobce prezentuje jako „ideální TV do bazénu a k vodě“, vhodnější bude použití na nějakém podstavci než přímo v bazénu.

Když jsme se snažili přímo na výstavišti v Las Vegas od zástupce společnosti dozvědět, proč přenosný televizor není vodotěsný, velmi rázně odpověděl, že „přece umí plavat“, a tak to není potřeba. Na veletrhu byla ale TV prezentována bez jediné kapičky vody.

V USA zamíří přenosný televizor od společnosti Sylvox v tomto měsíci rovnou na pulty obchodů. Cena byla nastavena na 399 dolarů (8960 Kč). Vzhledem k tomu, že novou TV zařadí do své nabídky také internetový gigant Amazon, patrně se tohoto přinejmenším zvláštního modelu dočkáme časem i v Česku.

Foto: archív výrobce

Přenosný televizor od společnosti Sylvox

PŘEHLEDNĚ: Umělá inteligence v hlavní roli. Co přinesl první den veletrhu CES 2024

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám