Hlavní obsah

Brýle Vision Pro zamíří na další trhy. Češi ale mají stále smůlu

Cupertino

Na slavnostní tiskovce k příležitosti vývojářské konference WWDC 2024 ukázala společnost Apple nové možnosti brýlí pro rozšířenou realitu Vision Pro. Zároveň zástupci amerického technologického gigantu prozradili, že novinka zamíří na nové trhy. Česka se to ale bohužel netýká.

Apple Vision Pro se od 28. června objeví v nových zemích a oblastech.Video: archiv výrobce

Článek

Brýle Vision Pro si odbyly premiéru vloni v červnu právě na konferenci WWDC. Na pulty obchodů je však Apple přinesl až zkraje letošního února, a to navíc pouze v USA.

Už v tomto týdnu by se měla ale situace změnit. Brýle Vision Pro zamíří konečně i na další trhy. V první vlně se jich dočkají uživatelé v Číně, Hongkongu, Japonsku a Singapuru. Předobjednávky odstartují ve čtvrtek 13. června, samotný prodej pak v pátek 28. června.

V druhé vlně se s dostupností brýlí Vision Pro počítá v Austrálii, Kanadě, Francii, Německu a Velká Británii, a to od pátku 28. června v rámci předobjednávky. Fyzicky skladem by v těchto státech měly být brýle k dispozici od pátku 12. července.

Všechny zajímavosti z první ruky. Apple odhaluje novinky

Internet a PC

„Nadšení zákazníků z Apple Vision Pro bylo velkolepé a my se nemůžeme dočkat, až kouzlo prostorových počítačů představíme ještě více zákazníkům po celém světě,“ řekl Tim Cook, šéf společnosti Apple. Kdy se dostane na další trhy – například na Českou republiku – však neprozradil.

Živě: Tisková konference AppleVideo: Apple

Nové možnosti a vychytávky

Na WWDC byl odhalen také nový operační systém VisionOS 2, který v brýlích pro rozšířenou realitu poběží. Díky updatu získá headset zcela nové možnosti.

Využít jej budete moci například jako pracovní plochu u vašich počítačů s logem nakousnutého jablka. Fyzicky budete tedy stále pracovat na MacBooku, ale místo malé obrazovky si vše důležité zobrazíte přímo v brýlích.

Na Apple TV se navíc objeví filmy, které naplno využijí potenciál brýlí Vision Pro a rozšířené reality. Sledovat je budete moci samozřejmě kdekoliv. Zástupci Applu například zdůraznili, že během letu si díky Vision Pro můžete vytvořit na palubě „soukromý prostor“, kde se nenecháte nikým rušit.

Nový systém navíc zvládne zobrazovat jakékoliv 2D fotky v brýlích ve speciálním 3D režimu, budou tedy působit reálněji.

Foto: archív výrobce

Brýle Vision Pro využijeme klidně i na palubě letadla.

Sofistikované funkce

Brýle Vision Pro mají řadu sofistikovaných senzorů – ovládat je můžete rukama, hlasem, a dokonce i pohledem. Při demonstraci dovedností nových brýlí bylo vidět, jak se jejich majitel jen podívá na ikonu a ona se zvýrazní.

Stejně tak ale můžete s obrazem před sebou pracovat pomocí gest vlastních rukou, zabudované kamery je snímají a přenášejí celou interakci do virtuálního světa.

Představení brýlí pro rozšířenou realitu Apple Vision ProVideo: archiv výrobce

Apple navíc systém brýlí propojil s celým svým ekosystémem. Brýle Apple Vision Pro tak spolupracují s Macem, iPhonem, iPadem, iCloudem či Apple Watch. Místo toho, abyste se dívali na malý displej svého zařízení, necháte zářit klidně několik virtuálních obrazovek přímo před sebou.

I to totiž novinka umí, v podstatě vytvoří celou virtuální kancelář. Psát můžete na virtuální klávesnici nebo používat reálné periferie – bluetooth klávesnici, myš a touchpad.

A problémem není ani zhmotnit přímo ve vašem obýváku obří kino, ve kterém budete sledovat své oblíbené seriály nebo nový film. Podporovány jsou i hovory přes FaceTime. Apple totiž tvrdí, že nové brýle budou vhodné nejen pro použití doma, ale také na cestách.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Nové iPhony 15 zabraly, Apple zvýšil zisk i tržby

Mobil

Související články

Výběr článků

Načítám