Hlavní obsah

Brýle Apple Vision Pro míří do Evropy. Češi mají zatím smůlu

Po měsících čekání odstartovaly v pátek v prvních evropských státech předobjednávky na nové brýle Vision Pro od společnosti Apple, které se doposud nabízely pouze v USA. Česko mezi zeměmi, kam očekávaná novinka zamíří, ale bohužel není.

Představení brýlí pro rozšířenou realitu Apple Vision ProVideo: archiv výrobce

Článek

Příchod brýlí Vision Pro rozdělila společnost Apple do několika vln. Nejprve se začaly prodávat zkraje letošního února v USA. Předminulý čtvrtek pak odstartovaly předobjednávky na dalších trzích – konkrétně v Číně, Hongkongu, Japonsku a Singapuru, kde zároveň tento pátek oficiálně startuje prodej.

V další várce států, na které přichází nyní řada, jsou už i ty evropské. Model Vision Pro si mohou v rámci předobjednávky pořídit například ve Francii, Německu a Velké Británii, ale také v Austrálii či Kanadě. Samotný prodej bude oficiálně zahájen 12. července.

Například v sousedním Německu vyjdou případné zájemce brýle na 3999 eur, tedy v přepočtu asi 99 515 Kč.

Foto: repro Apple

Apple si za Vision Pro naúčtuje v Německu 3999 eur.

Evropané si připlatí. Apple nasadil u Vision Pro vyšší cenovku než v USA

Hardware

„Nadšení zákazníků z Apple Vision Pro bylo velkolepé a my se nemůžeme dočkat, až kouzlo prostorových počítačů představíme ještě více zákazníkům po celém světě,“ prohlásil Tim Cook, šéf společnosti Apple.

Kdy se dostane na další trhy – například na Českou republiku –, však neprozradil.

Sofistikované funkce

Brýle Vision Pro mají řadu sofistikovaných senzorů – ovládat je můžete rukama, hlasem, a dokonce i pohledem. Při demonstraci dovedností nových brýlí bylo vidět, jak se jejich majitel jen podívá na ikonu a ona se zvýrazní.

Stejně tak ale můžete s obrazem před sebou pracovat pomocí gest vlastních rukou, zabudované kamery je snímají a přenášejí celou interakci do virtuálního světa.

Představení brýlí pro rozšířenou realitu Apple Vision ProVideo: archiv výrobce

Apple navíc systém brýlí propojil s celým svým ekosystémem. Brýle Apple Vision Pro tak spolupracují s Macem, iPhonem, iPadem, iCloudem či Apple Watch. Místo toho, abyste se dívali na malý displej svého zařízení, necháte zářit klidně několik virtuálních obrazovek přímo před sebou.

I to totiž novinka umí, v podstatě vytvoří celou virtuální kancelář. Psát můžete na virtuální klávesnici nebo používat reálné periferie – bluetooth klávesnici, myš a touchpad.

A problémem není ani zhmotnit přímo ve vašem obýváku obří kino, ve kterém budete sledovat své oblíbené seriály nebo nový film. Podporovány jsou i hovory přes FaceTime. Apple totiž tvrdí, že nové brýle budou vhodné nejen pro použití doma, ale také na cestách.

Nové možnosti a vychytávky

Brýle Vision Pro by se navíc měly dočkat nových funkcí, zkraje června byl odhalen nový operační systém VisionOS 2, který v tomto modelu pro rozšířenou realitu poběží. Díky updatu získá headset zcela nové možnosti.

Využít jej budete moci například jako pracovní plochu u vašich počítačů s logem nakousnutého jablka. Fyzicky budete tedy stále pracovat na MacBooku, ale místo malé obrazovky si vše důležité zobrazíte přímo v brýlích.

Na Apple TV se navíc objeví filmy, které naplno využijí potenciál brýlí Vision Pro a rozšířené reality. Sledovat je budete moci samozřejmě kdekoliv. Zástupci Applu například zdůraznili, že během letu si díky Vision Pro můžete vytvořit na palubě „soukromý prostor“, kde se nenecháte nikým rušit.

Nový systém navíc zvládne zobrazovat jakékoliv 2D fotky v brýlích ve speciálním 3D režimu, budou tedy působit reálněji.

Co umí brýle Apple Vision Pro se systémem visionOS 2Video: archiv výrobce

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Nové iPhony 15 zabraly, Apple zvýšil zisk i tržby

Mobil

Související články

Výběr článků

Načítám