Hlavní obsah

EU si došlápne na Apple a Metu kvůli porušování nových pravidel

Brusel

Americké společnosti Apple a Meta Platforms budou v nejbližší době čelit obvinění z neplnění nových pravidel Evropské unie (EU). S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Evropská komise již v březnu zahájila vyšetřování obou firem a také společnosti Google podle nových pravidel o digitálních trzích (DMA).

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nová pravidla vyžadují, aby velké technologické společnosti otevřely prostor menším konkurentům a usnadnily lidem pohyb mezi konkurenčními internetovými službami, jako jsou platformy sociálních médií, internetové prohlížeče a obchody s aplikacemi.

Regulátoři EU se podle zdrojů Reuters chystají vydat předběžné zjištění, které je podobné obvinění z porušení antimonopolních zákonů, před letními prázdninami, či nejpozději do srpna. Jako první by měla být obviněna společnost Apple, následovat bude Meta.

„Neplníte nařízení.“ EK zahájila vyšetřování Googlu, Applu i Mety

Internet a PC

V případě Applu se vyšetřování EU zaměřuje na omezení bránící vývojářům aplikací bezplatně informovat uživatele o jejich nabídkách mimo obchod s aplikacemi a také na nové poplatky vybírané od vývojářů. Druhé vyšetřování Applu, zaměřené na webový prohlížeč Safari na obrazovce výběru, bude zřejmě trvat déle.

Placený Facebook

U Mety vadí eurokomisařům nový model předplatného za Facebook a Instagram, který byl u zmiňovaných sociálních sítí zaveden vloni na podzim. Uživatelé si mohou nově vybrat, zda chtějí bezplatný přístup s reklamou, nebo zda budou využívat Instagram a Facebooku bez reklamy, ale za měsíční poplatek.

Předplatné se přitom liší podle toho, z jaké platformy chcete na síť přistupovat. V případě použití klasického počítače činí poplatek v Česku 240 Kč. Dražší přístup mají majitelé chytrých telefonů a tabletů s operačními systémy Android a iOS. Předplatné ve výši 299 Kč měsíčně totiž zohledňuje poplatky, které Meta musí platit provozovatelům oficiálních obchodů na těchto platformách, tedy společnostem Google i Apple.

Prakticky okamžitě po zavedení předplatného se ale internetový gigant stal terčem kritiky za to, že „obchoduje s uživatelskými daty a porušuje zákony Evropské unie“. Jedna z výtek směřovala také na to, že předplatné je příliš vysoké a nemůže si ho dovolit každý.

Pokuta až 10 procent z obratu

Firmám by v případě obvinění z porušení předpisů mohla hrozit pokuta do výše až deseti procent jejich celosvětového ročního obratu.

Unijní exekutiva a Meta se odmítly ke zprávě vyjádřit. Apple odkázal na své březnové prohlášení, ve kterém uvedl, že je přesvědčen, že jeho plán je v souladu s DMA, a s komisí nadále konstruktivně spolupracuje.

Společnosti mohou před konečným rozhodnutím nabídnout ústupky k odstranění obav uvedených ve zjištění. Rozhodnutí se očekává před listopadovým odchodem současné komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové z funkce.

Co je DSA a DMA?

V roce 2023 začaly platit dva nové zákony, které jsou označovány jako bič na internetové giganty. Jde jmenovitě o akt o digitálních službách (Digital Services Act; DSA) a akt o digitálních trzích (Digital Markets Act; DMA).

Zatímco cílem DSA je zajistit transparentnost, bezpečnost uživatelů a odpovědnost pro on-line platformy, DMA je zákon o hospodářské soutěži určující jasná pravidla, podle kterých mohou velké on-line platformy fungovat.

Oba právní předpisy pochopitelně budou mít značný dopad na podnikání v celé Evropě a pravděpodobně i ve světě, neboť stanoví nové standardy pro digitální spotřebitelské podnikání.

EK se chystá vyšetřovat TikTok kvůli ochraně nezletilých

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám