Hlavní obsah

EToro omezuje v USA obchodování s kryptoměnami

Washington

Investiční platforma eToro, která působí také v České republice, čelí v USA tlaku regulátorů. Kvůli tomu se tato služba rozhodla omezit obchodování s kryptoměnami, omezení se nicméně týká zatím jen amerického trhu. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) zároveň ve čtvrtek uvedla, že společnost bude muset zaplatit pokutu ve výši 1,5 milionu dolarů, tedy v přepočtu 34 milionů korun.

Stalo se tak poté, co eToro čelilo obvinění právě kvůli obchodům s kryptoměnami. Podle komisařů tato platforma umožňovala obchodování s některými virtuálními mincemi bez potřebné registrace, tak jak vyžadují americké zákony o cenných papírech.

SEC ve svém prohlášení uvedla, že společnost eToro souhlasila s tím, že obchodní činnosti v této oblasti ukončí. Nadále tak bude tato platforma umožňovat svým uživatelům ve Spojených státech obchodování pouze s omezeným výběrem kryptoměn.

Lukačovič: Bitcoin nese rysy pyramidové hry

Internet a PC

Zůstaly jen tři kryptoměny

Podle nových pravidel budou moci američtí klienti platformy eToro nadále obchodovat pouze s kryptoměnami bitcoin, bitcoin cash a ethereum, což jsou podle SEC povolená kryptoaktiva.

Celý spor mezi eToro a SEC pramení z toho, že společnost umožňovala obchodovat s určitými kryptoměnami, které americká komise považuje za cenné papíry, aniž by platforma splňovala odpovídající registrační požadavky.

Agentura Reuters, která kauzu podrobně sleduje od samotného začátku, citovala stanovisko SEC, že „většina kryptoměn spadá do kategorie cenných papírů, a proto by měly podléhat přísným regulačním pravidlům“.

Cykly, propady a bubliny. Jak číst chování bitcoinu

Internet a PC

Překračuje SEC své pravomoci?

Řada firem v odvětví kryptoměn včetně eToro s výše uvedeným výkladem nicméně nesouhlasí. Často se ozývají hlasy, že SEC překračuje své pravomoci. Tyto společnosti argumentují, že kryptoměny jsou specifická digitální aktiva, která by měla být regulována odlišným způsobem, než jakým se regulují tradiční cenné papíry.

Pokuta udělená platformě eToro je dalším příkladem toho, jak se regulátoři ve Spojených státech snaží zpřísnit kontrolu nad kryptoměnovým trhem, který v posledních letech zaznamenal explozivní růst. Nejen pro investory, ale i společnosti samotné to znamená, že budou muset stále více přizpůsobovat své aktivity novým právním předpisům a očekávat další zásahy ze strany regulátorů.

Zda tento krok SEC povede k dalším opatřením vůči jiným kryptoměnovým platformám, nebo dokonce k přehodnocení právního rámce pro kryptoměny v USA, však zůstává otázkou. Faktem ale je, že regulační nejistota v tomto odvětví přetrvává a ovlivňuje nejen investory, ale také budoucí směřování celého trhu s digitálními aktivy.

Češi zobchodovali kryptoměny za 300 milionů Kč

Internet a PC

Náročnost těžby bitcoinů dosáhla rekordu

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám